Grzes Napisano 12 Listopada 2013 Share Napisano 12 Listopada 2013 Pierwotnie miały być to łódki z modelu Top Guna, ale te akurat są za wąskie i ... szkoda gadać. Gadaj, gadaj co wiesz, by inni nie poszli tą drogą konwersja z Armoramy Chodzi o Armory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 12 Listopada 2013 Share Napisano 12 Listopada 2013 uff...już się maetwiłem.w takim razie czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 12 Listopada 2013 Autor Share Napisano 12 Listopada 2013 Pierwotnie miały być to łódki z modelu Top Guna, ale te akurat są za wąskie i ... szkoda gadać. Gadaj, gadaj co wiesz, by inni nie poszli tą drogą konwersja z Armoramy Chodzi o Armory? Armory rzecz jasna, błąd literowy Co do gadania to cóż tu mówić o wykorzystaniu czegokolwiek z Mi-14 Top Gun zapomnij! uff...już się maetwiłem.w takim razie czekamy. Spokojnie, kieruje się w modelarstwie zasadą festina lente, ale myślę, że na wiosnę 2014 powinien być koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 12 Listopada 2013 Share Napisano 12 Listopada 2013 To chyba nie TopGun, tylko HB jest niewymiarowy. Nie leży w planach 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 13 Listopada 2013 Autor Share Napisano 13 Listopada 2013 Nie wnikam w to, chodziło mi tylko o to, ze Top Gun nie nadaje się do połączenia z modelem HB. A o samym modelu Top Guna nie wypowiadam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 " zmieniła się koncepcja. Pierwotnie miały być to łódki z modelu Top Guna, ale te akurat są za wąskie i ... szkoda gadać. W sumie musiałbym zrobić wszystko od nowa." Jak nie, jak tak, właśnie wypowiedziałeś swoje zdanie. HB na pewno jest niewymiarowy, po co pisać bzdury, lepiej samemu zrobić od podstaw, chyba że nie ma się dokładnych planów. Ze zdjęcia też można dopasować to i owo. Wnętrze wygląda superancko, zobaczymy jak pójdzie z dopasowaniem łódki od Ukraińca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk_szkwal Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Będzie ładnie zrobiony Mi-8 z łódką i wnętrzem od Mi-14... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 I to jest ten ból, nijak ma się skorupa do Mi-14 od Mi-8. Pomylone z poplątanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 HB na pewno jest niewymiarowy, po co pisać bzdury pan adwokat, że się tak obrusza, czy jak? Tylko po co ten nerwowy i niegrzeczny ton? lepiej samemu zrobić od podstaw, chyba że nie ma się dokładnych planów Zapewne jesteś w posiadaniu planów fabrycznych? Jeśli tak, to mógłbyś je udostępnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Podtrzymuję moja wypowiedź w temacie dokumentacji w calości jej sensu a nie fragmentu "dziennikarzy śledczych" wyrwaną z kontekstu. cyt. Autor: SAAB [ So paź 05 2013, 19:10 ] Tytuł: Re: Su 20 1:48 -------------------------------------------------------------------------------- Panowie bardzo proszę o ostrożność co do interpretacji planów, autor rysuje z ręki i nie zawsze można je stosować "biblijnie" wiem bo Mi-14 budowany na podstawie "Skrzydeł w miniaturze" leży w planach a w życiu trochę nie. Plany autorzy tworzą na potrzeby płatnika, zamawiającego itd. wielokrotnie mają one mniej niż wiele wspólnego z oryginałem. Tak jak kolega Robroy buduje Mi-14 w kadłubie Mi-17 zabrnął w ślepy zaułek pod namową Guru Mi-14. Wiele moich modeli czekało na swoje lepsze chwile, bo renomowanych gazet/monografii "plany" to śmietnik. Te wydawnictwa macie poprostu kupić i na podstawie tego toczyć boje. My producenci modeli mamy problem jaką wersję wydać? Publiczną czy fabryczną. Nie wolno nam publikować dokumentacji gdyż stanowi ona własność producenta. Nieustanny wyścig o palmę pierwszeństwa wielokrotnie jest powodem złych modeli. Takie przypadki dopiero są rozpoznawalne jak mam do dyspozycji dokumentację fabryczną, i co mam napisać że gazeta A czy B to śmieć?. Tak śmieć ale kogo to obchodzi. Grzegorz rada , zdobądź zdjęcia sylwetki bocznej z odległości 200-400mm z dobrego tele kąt nie kłamie a obrys i wysokości są ok. Ale ty i tak jesteś pedantem. Wilga nie pozwala mi na sen. "Dobranoc" Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 13 Listopada 2013 Autor Share Napisano 13 Listopada 2013 HB na pewno jest niewymiarowy, po co pisać bzdury, lepiej samemu zrobić od podstaw, chyba że nie ma się dokładnych planów... Widzę Skyraider, ze kultura Twoich postów już się nigdy nie zmieni. Resztę Ci Adam odpisał. Tak jak kolega Robroy buduje Mi-14 w kadłubie Mi-17 zabrnął w ślepy zaułek pod namową Guru Mi-14. Mało kulturalne stwierdzenie Tomek i pejoratywne względem Mariusza. Zapewniam Cię, że w nic nie zabrnąłem, a każdy element budowy od początku był przemyślany z kilkoma wariantami, również ten łódkowy. Zresztą wiele elementów budowanych do tej pory zmieniało swoje założenia i bynajmniej nie z powodu brnięcia w ślepy zaułek. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) Panie Robercie aby zakończyć zmagania i złą atmosferę ma Pan u mnie i tak nagrodę w Bytomiu lub Inowrocławiu, za wytrwalość, wiem że może się kłucić temat nagrody z pąńską koncepcją. Szanuję ją bo to pański model, warsztat extra, material ikonograficzny doskonały, jak jeszcze starczy panu zapału to zawsze może pan powtórzyć pokazany tu warsztat w innej karoserii. Na tym proponuje pozostałym "milośnikom" tego wątku zakończyć ligę MMA w modelarstwie. Z poważaniem Tomasz Bilkiewicz Edytowane 13 Listopada 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 PS pisaliśmy jednocześnie nie żywię urazy do nikogo, szczególnie do Mariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Widzisz Tomaszu, co bym nie napisał,to wszystko źle, chamsko, niekulturalnie i takie tam bzdety. Nie ma co zabierać głosu, bo zaraz na człowieka wsiądą, nawymyślają. Miałem kilka modeli HB i szybko się ich pozbyłem. Jeżeli chodzi o dokumentację, to nigdy, nie na tym forum nikomu już nic nie udostępnię. A mam i to sporo nie tylko do tego śmigłowca. Życzę powodzenia w budowie, na prawdę wnętrze jest super, zobaczymy jak będzie skończony, po złożeniu połówek i doklejeniu łódki okaże się co i jak. Trzeba tylko pamiętać że to wersja morska i dużo szczegółów jet zupełnie innych aniżeli w Mi-17 czy Mi-8, zewnętrznych jak wewnętrznych w budowie samego kadłuba. .................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 13 Listopada 2013 Autor Share Napisano 13 Listopada 2013 Robroy sorki ale chciałbym zakończyć dyskusje w tej sprawie i dalej oglądam "Hazka" w twoim wykonaniu Nie ma za co, również kończę dyskusję poza tematyczną niebawem pewna fotka się pokaże, czekam na szczegółowe wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 I to jest ten ból, nijak ma się skorupa do Mi-14 od Mi-8.Pomylone z poplątanym. Bardzo mi się to spodobało. Otóż kolego Skyraider pierwsze kilkanaście egzemplarzy śmigłowca Mi-14, dla przyspieszenia procesu budowy, powstało z prostej przeróbki śmigłowców Mi-8T na Mi-14PŁ. Ot, Ruscy wzięli i "dospawali" do kadłuba Mi-8ki łódkę.... Mierzawcy jedni.... Co najciekawsze, pierwsze egzemplarze latały z silnikami TW-2, TW-3 były konstruowane specjalnie dla Mi-14 i dopiero seryjne egzemplarze były w nie wyposażane. Natomiast pomysł ze śmigłem ogonowym po lewej stronie to kolejna domena Mi-14 zastosowana poprzez prostą zamianę stron przekładni końcowej. Wszystko to zastało później zadoptowane do Mi-8M, czyli eksportowej Mi-17. Dla słabszych- jaką nazwę nosi przekładnia głowna z Mi-8MT, Mi-17, Mi-171 etc? Skajrajderze odpowiadam od razu, abyś się nie męczył- WR-14. Ponadto porównaj sobie, w swej przepastnej, jak mniemam, dokumentacji, wymiary, a najlepiej karty niwelacyjne obu typów śmigłowców. Wnioski pozostawiam do swobodnego wysunięcia. Mój ś/p pamięci ojciec miał świetne określenie. Pozwólcie towarzysze, że zacytuję- "głupiemu, w połowie, roboty się nie pokazuje..." Pozwólcie dalej, że nie wytknę imiennie kto tu głupi, a kto mądry. Dajcie Robertowi skończyć to, co zaczął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoszone naruszenie praw autorskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Nawet mistrzowi nie zaszkodzi nauka... ...a tak poza tym to super fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Nawet mistrzowi nie zaszkodzi nauka... No dobrze, Skyrajderze, teraz zaczniemy z innej beczki- prawa autorskie. Chodzi o dwa zdjęcia PSa-a nr 5137 opublikowane powyżej. Czy mógłbyś okazać aparat, którym je zrobiono? Jeśli nie, to uprzejmie proszę o ich usunięcie, gdyż akurat ja i tylko ja mogę się nim wylegitymować. I to w każdej chwili, gdyż jeszcze istnieje i działa z tym samym oprogramowaniem. Na dodatek plener może być w sądzie jeśli tak byś sobie życzył, bo ja jednak bym sobie tego życzył,do czego przynajmniej prawo. Co najciekawsze, spotkanie uwieńczone by było okazaniem oryginalnych plików, pochodzących z owego aparatu, których to jestem szczęśliwym posiadaczem, od momentu ich zrobienia. Nie wiem skąd je masz i mało mnie to zajmuje, ale na litość Boską nie publikuj nie swoich rzeczy i na dodatek się nie chwal.Tym bardziej z nie zdjętym EXIFem. Brzydkie to bowiem. Raz, że samochwała w kącie stała, dwa- to zwykła kradzież. Nie myślcie że ze mnie taki ........... ! Taki to znaczy jaki? Bo, że właśnie "taki" to akurat widzę. Podsumowując- jako autor w/w zdjęć, nie udzielam zgody na ich publikację. Ani tu, ani gdziekolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Qalimar, może oni nie wiedzą kim jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 I lepiej, aby oni nie wiedzieli... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 qalimar, Mam takich zdjęć, kilka set, czasami nie wiem kto jest ich autorem. Ja się pd nimi nie podpisałem, z góry przepraszam, nie o to mi chodziło. Trzeba było napisać to bym usunął, a tu zaraz awantura. Chociaż resztę zdjęć trzeba było zostawić, bo te akurat moje. Z wyrazami szacunku Marek Wierzchowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 14 Listopada 2013 Autor Share Napisano 14 Listopada 2013 wracając do tematu bo szkoda pisać o czymś innym .. wiadomo o czym... Robroy , a może otwarte silniki i WR-ka? Grzech byłoby zrobić go zamkniętego. W 1 poście masz odp: "...Model w założeniu docelowym będzie miał zrobione silniki i pootwierane luki, turbinę wirnika głównego i jak dobrze pójdzie to otwieraną komorę. ..." Na dzień dzisiejszy komora będzie na 100% robiona. Panie Marku, proszę dać spokojnie skończyć mi warsztat. Póki co jeśli chodzi o dokumentacje to mam wszystko co do budowy niezbędne. A przy publikowaniu zdjęć/gromadzeniu itp. warto zamieszczać/odnotowywać źródło pochodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Powodzenia ! ! ! ! Warsztat zaje...y ! ! ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi