Skocz do zawartości

Falklandy 1982, skala mieszana.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ludzik fantastycznie się zapowiada. Gęba prima sort !!

Napisano

Fantastyczna robota z DPMem!

Napisano

EKSTRAKLASA, a motyw z wykorzystaniem węgla drzewnego zajebisty. twarz Brytola powoduje opad szczęki. Brak mi słów, a to jeszcze nie koniec... niezły comeback

Napisano

Z poradnikiem u mnie ciężko, bo albo wyrwę chwilę, żeby podłubać przy modelu, albo robię zdjęcia.

W skrócie - malowane było w ten sposób:

Najpierw cały mundur wymalowałem kolorem bazowym (jakaś mieszanka Citadel "Zandri Dust" i "Ungor Flesh", a póżniej cieniowane i rozjaśniany kolor bazowy "Dryad Bark" i "Bleached Bone" do mniej więcej takiego efektu:

W28a_zpsfd09cff4.jpg

Pózniej zielone plamy (trochę inny odcień na portki, trochę inny na kurtkę), na to brązowe, a na koniec czrne (używałem jaśniejszych i ciemniejszych szarości - unikam używania czarnej).

Na koniec do smaku przyciemniałem w zagłębieniach bardzo ciemną zielenią i brązem. Dużo warstw - prawie sama woda.

Ciąg dalszy dłubaniny.

Rotor i maskowanie, maskowanie i maskowanie:

W29s_zps336efba5.jpg

W30s_zps38a73a3a.jpg

W30s_zps38a73a3a.jpg

Ostatnie zdjęcia przed wodowaniem:

W31s_zpsfb41c0f2.jpg

W32s_zps4c4a4074.jpg

Szalunek:

W33s_zpsc410cadf.jpg

Z duszą na ramieniu podejście do wodowania, bo jak coś się spartoli to już tak zostanie:

W34s_zpsca8d11c1.jpg

Pozdrawiam

Eryk

• 2 weeks later...
Napisano

Kontynuujemy sagę.

Żywica niestety pomimo, że "niskoskurczowa", to kurczy się okrutnie. Powstał głęboki menisk wklęsły , a przy okazji drochę gipu się poodrywało przy zdejmowaniu szalunków:

W36s_zps70774084.jpg

W35s_zps84410069.jpg

Żywica wiązała prawie 2 tygodnie, żeby dało się ją sensownie szlifować. Brzegi dioramki pokryte są miksturą wikolu z piaskiem dla nadania pożądanej faktury:

W37s_zps9d04d417.jpg

W międzyczasie dokończyłem figuranta:

W38s_zpsac647ede.jpg

W39s_zps3c6dad00.jpg

I dorobiłem mu kompana:

W40s_zpsffb4b3f4.jpg

W41s_zpsd41f19c3.jpg

W42s_zps732864da.jpg

Chyba już bliżej, niż dalej.

Pozdrawiam

Eryk

Napisano

Z tą wodą to też mam doświadczenia, że wszystko siada

na Twoich zdjęciach nie widać zapadnięcia. Myślisz o jakiś falach? Było by i naturalnie i mógłbyś podmaskować zapadnięcie.

Napisano

Fale będę teraz robił. Zapadnięć na krawędziach nie widać, bo były szlifowane, szlifowane i szlifowane. Stąd opóźnienia w aktualizacjach, bo co to za frajda pokazywać kolejne gradacje papieru ściernego?

Pozdrawiam

Eryk

Napisano

woda w morzu mogłaby być lekko zielonkawa. ale Skipper wymiata!

Napisano

Czy sołdat będzie sprzedawał kopa temu smutnemu pingwinowi? Uważaj, bo cię WWF będzie ścigać ;)

Bardzo udane ptaszydło. Martwi trocchę ta sytuacja z żywicą, brzegi podstawki niespecjalnie mi się podobają- ale jak znam twoje prace, to wiem, że po prostu trzeba cierpliwie czekać.

A w międzyczasie mogłem zająć się lekturą takiego oto ciekawego artykułu

http://mentalfloss.com/article/25973/how-island-full-landmines-led-thriving-penguin-population

Napisano
Czy sołdat będzie sprzedawał kopa temu smutnemu pingwinowi?

Pingwin jest bezpieczny. Zastanawia się tylko co za licho przywiał to duże stworzenie w czerwonej czapeczce. Pingwin bowstał jako jednoznaczny sktót myślowy: Falklandy-pingwiny.

W43s_zps61f1df72.jpg

Martwi trocchę ta sytuacja z żywicą, brzegi podstawki niespecjalnie mi się podobają

Płaczu chyba nie będzie. Jeszcze trochę polerki, żeby rysy zlikwidować i będzie grało.

W44s_zpsd28e4d8c.jpg

Pozdrawiam

Eryk

Napisano

Pingwin bezpieczny? A mogło być jak w Lucha Libre, szkoda Słuchaj, czy zwierzę nie powinno mieć jakichś żółtych maźnięć nad ślepiami?

PS- Erolku/Eryku, odlewałeś tę figurkę nielota na przykład w żywicy? W tej wersji bezdziobowej? Z chęcią bym parę osobników przygarnął, przydali by się w roli pionków do gry...

pS2- przepraszam za marudzenie, ale całą wojnę o Malwiny bardzo jako dziecię przeżywałem i do tej pory jakoś mnie interesuje

Napisano
Pingwin bezpieczny? A mogło być jak w Lucha Libre, szkoda Słuchaj, czy zwierzę nie powinno mieć jakichś żółtych maźnięć nad ślepiami?

PS- Erolku/Eryku, odlewałeś tę figurkę nielota na przykład w żywicy? W tej wersji bezdziobowej? Z chęcią bym parę osobników przygarnął, przydali by się w roli pionków do gry...

pS2- przepraszam za marudzenie, ale całą wojnę o Malwiny bardzo jako dziecię przeżywałem i do tej pory jakoś mnie interesuje

Niestety- odlewów nie robiłem. Pingwin powstał tylko w jednej sztuce.

Żółtych maźnięć nie będzie - to jest Gentoo Penguin (po Polsku chyba się to "białobrewy" nazywa), a nie Pingwin królewski.

Ja również mam skrzywienie na punkcie konfliktu o Falklandy, chociaż pierwszy raz przeczytałem o nim po wielu latach w "Sekretnym dzienniku Adriana Mole'a lat 13 i 3/4". W tej chwili kolekcjonuję militaria związane z konfliktem. Ot - taka mała szajba - tutaj materiały źródłowe:

1622695_10152302221214574_137573653_n_zps9d6e51f8.jpg

Pozdrawiam

Eryk

Napisano

To jakiś koszmar, przegrywam w przedbiegach... Szacun, ale gdzie źródła hiszpańskojęzyczne?

Książkę Parry'ego, z której przeczytałem ok. 25 stron, komuś oczywiście musiałem pożyczyć.. Albo komuś się spodobała. Za bardzo się spodobała....

Co do pingwina- masz rację.

I nie mogę odżałować utraty wielu numerów magazynu "Morze" z tamtych lat, masa fajnych artykułów i plakatów, które dla 10-letniego dzieciaka były czymś na pograniczu magii, przekrój HMS Ark Royal i Harriera gr3 robiły wówczas niesamowite wrażenie, potem jeszcze "Pucara"-ech, piękne te maszyny były.

A A.Mole'a i ja pamiętam- tak w wersji książkowej, jak i serialowej ... "kupiłem dziś pierwsze jasnobrązowe martensy i chyba już przyjmą mnie do skinheadów" , to było niesamowite, ale następne, o kilkanaście lat późniejsze części miały tylko przebłyski humoru... Chyba tylko syn Mole'a proszony o przyniesienie stroju na jasełka "Syn zakwalifikował się do roli "KOZA" rozbawił nas z żoną, gdy poznaliśmy realia przedszkolne.

Co do Malwinów, pozwolisz, że zaśmiecę wątek jeszcze czymś...

Pozdrwiam, no i czekam na koniec prac.

Napisano

Wygląda na to, że wątek warsztatowy dobiega końca.

Na pożegnanie - tabliczka wieńcząca model - na dniach spróbuję obfotografować całośc i odezwać się w galerii:

W45s_zpsc3a36b27.jpg

Pozdrawiam

Eryk

P.S. Tak się składa, że Chris Parry i jego Wessex będą bohaterami następnej dioramki, ale o tym w osobnym serialu.

Napisano

tym pingwinem to "wygrałeś internet", jak mawia pokolenie gimnazjalne czekam niecierpliwie na finał

Napisano

Połączenie dwóch skal jest tu zarówno najmocniejszą jak i najsłabszą stroną tej scenki.

Najmocniejszą bo daje widzowi fajną scenkę i ciekawy klimat do foto.

Najsłabszy bo sama scenka nadaje się tylko pod foto, bez wyraźnej instrukcji że ma się patrzeć od tyłu, przypadkowy obserwator może mieć problem z załapaniem o co chodzi.....

Kamienie przy wiatraku powinny być drobniejsze żeby imitować odległość od obserwatora...

Co do samych bohaterów , bardzo mi się podoba wykonanie figurek ale śmigłowiec mocno odstaje od reszty - jak by robiony w pośpiechu albo przez zupełnie inną osobę....

Tak czy siak gratuluje innego podejścia do dioram.....

Napisano

Co smieszne - wystarczy ustawic model na polce / stoliku fromtem do widza i odbior dioramki jest kapitalny. Sam sie zastanawialem co z tego pomyslu wyjdzie w rzeczywistosci i nie jest zle.

Co do smiglowca - jest robiony prosto z pudla, jedynie troche wnetrza, i ogon byly waloryzowane. Niestety opary zywicy paskudnie zmatowily wszystkie okna na bakburcie.

Jak to zwykle bywa - na zywo do przelkniecia. Szczegolnie, ze wirnik siedzi na drugim planie. Obiecuje sie poprawic przy nastepnych modelach.

Pozdrawiam

Eryk