GrzesiekW Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Hej. W oczekiwaniu na materiały do bt-7 zabieram się za skończenie tego modelu. Dla przypomnienia jest to Temat będę kontynuował tutaj,gdyż prawdopodobnie nie będę go już stylizował na używanego przez Polaków. Obecnie popchnąłem trochę temat i wyglądało by to tak DSy ewidentnie za długie. Jeśli się nie ułożą będę docinał. Jak by co mam jeszcze gąśki T54E1 od bronco. Zawieszenie ruchome więc przemawia to za gąskami bronco tylko nie wiem czy były by one poprawne jeśli chodzi o walki na Sycylii. Zgłaszam się też z prośbą - może komuś zostały platikowe/blaszane błotniki (z tego co się znam przeciwpyłowe takie jak z artboxa). Zapraszam do wytykania baboli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 a dlaczego nie Polak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Dobrze że zaczynasz kończyć rozpoczęte projekty. Podstawka w planie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 a dlaczego nie Polak? Zbyt duże wyzwanie merytoryczne. Brakowało mi dokumentacji. Podstawka jeszcze nie wiem dokładnie jaka ale zapewne powstanie. Planował bym wykorzystanie ruchmego zawieszenia więc raczej bardziej zróżnicowana. Podziałałem trochę. Wieża - zostało skończy włazy i wkleić browninga Sporo pracy zeszło nad tylną płytą - nie obyło się bez podklejania polistyrenem ale wydaje mi się,że wyszło nieźle Na tylną płytę wkleiłem fototrawione śruby (fajny patent acz dziwne,że dragon nie wykonał ich z plastiku). I tu pytanie do znawców. Czy na wydechu powinien być taki ,,schodek" czy to nierówność formy ? Drugą stronę podwozia zrobię jak uda mi sie załatwić odlew jednego z elementów,który kiedyś zepsułem. Na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 25 Marca 2013 Autor Share Napisano 25 Marca 2013 Dziś zabrałem się za osłonę reflektora. Masakra. Wydaje mi się,że nadal jest krzywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Zapowiada się kolejny ciekawy model w twoim wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Marca 2013 Autor Share Napisano 27 Marca 2013 Dzięki. Mam nadzieję,że w tym podejściu ( już trzecie) uda mi się skończyć tego Angola. Ostatecznie przymocowałem osłonę lampy. Zakończyłem też prace nad tyłem. Udało mi się załatwić również odlanie zniszczonego elementu więc ile mogę to skleję a resztę będzie czekał na odlew i kończenie podwozia. Ślady po kleju usunę jak nazbieram na debonder . Nawierciłem też otwory odpływowe w osłonach wlewów paliwa zgodnie z radą Piotra. Nie wiem tylko czy nie są za małe Poprawiłem jeden element podwozia,który był źle wklejony i gąski lepiej teraz leżą ale o ogniwo prawdopodobnie skrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Z tą osłoną- nie przesadzaj... Chyba, że pracujesz nad modelem pojazdu, który zjechał wprost z linii produkcyjnej... Nieźle Ci idzie... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Grzesiek te odpływy możesz jeszcze troszkę powiększyć. Tutaj masz fotkę.Nie jest to akurat ta sama wersja,ale otwory były mniej więcej porównywalne; źródło;the.shadock.free.fr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Dzięki Piotrze - poprawiłem. Coś podziałałem. Dodałem blaszki z tyłu ( ktoś wie co to jest? Jakieś osłony dodatkowe?) oraz zabrałem się za odlewanie zgubionych osłon wizjerów (jakimś cudem zostały mi 3 z 7). Postanowiłem zostać jednak przy gumisiach. Mam nadzieję,że odlewane osłony są podobne do zestawowych.Okaże się po podkładzie. Osłona odlana i otwarta oryginalna osłona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 a błotniki na pewno mają być w takim miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Zgodnie z instrukcją tak. Temu pytam co to i czemu tam. Pierwszy raz takie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Zarzuć może jakimś skanem instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 a błotniki na pewno mają być w takim miejscu? Andrzeju nie wiem jakiego ronsona robi autor, ale historycznie jak najbardziej poprawnie. Brytyjczycy czasami wykorzystywali w ten sposób ostatni segment osłon, jako specyficzną zagrodę na rożne dobra. Tu podczas lądowania na Sycylii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 dziękuję za wyjaśnienie, rewelacyjne zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Coraz lepiej ci te modele wychodzą Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Dzięki Wielkie Krzysiek.Staram się jak mogę . Ponieważ musiałem trochę odlewać postanowiłem podzielić się tym jak to robię (może komuś się przyda). W tym przypadku odlewałem osłony wizjerów do shermana. Doform używam silikonu sanitarnego ( po taniości) a jako żywicy kleju epoxydowego Przygotowany element do skopiowania. Należy przymocować go do podłoża (ja używam kawałka polistyrenu) Nastepnie należy zalać go silikonem (czas schnięcia zależny jest od grubości silikonu czego wadą jest długi czas schnięcia formy).Po zaschnięciu daje to taki efekt I po wyjęciu matki z formy Następnie należy zmieszać klej w stosunku 1:1. Ja swój wycisnąłem do takich pojemniczków,bo zakrętki w nim mają to do siebie,że pękają a klej okropnie się lepi. Klej mieszam w strzykawce którą następnie moczę we wrzątku (klej pod wpływem temperatury staje się bardziej lejny) na kilka sekund i natychmiast zalewam formę Następnie moczę w ciepłej jeszcze wodzie ostrze skalpela I wygładzam nim maksymalnie wlew by zmniejszyć ilość szlifowania Następnie całość odpowietrzniam w pojemniku próżniowym (typ dowolny) - to samo robię wcześniej z silikonową formą - zmniejsza to ryzyko powstania dziur po bąblach powietrza,które są w żywicy i silikonie. Po odczekaniu kilku godzin (aż klej przestanie się lepić z wierzchu) można wyjąć gotowy odlew. I na modelu Metoda ta pozwala na tanie odlanie detalu (jakieś 30zł nie licząc pojemnika próżniowego). To tyle. Może się komuś przyda jako alternatywa dla drogiej żywicy i silikonu choć może przeliczając na ilość odlewów wykonywanych profesjonalnymi składnikami wyjdzie pewnie taniej gdyż sprzedawane są w litrowych pojemnikach.Jeżeli ktoś chce odlewać duże i w większej ilośći elementy,które są bardziej skomplikowane lepiej zainwestować w lepsze składniki. Silikon sanitarny jest elastyczny co pozwala na robienie form jednodzielnych do pewnego poziomu skomplikowania detalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Otrzymałem dziś odlewy mocowania wózków jezdnych (dzięki Fiedotow ). I udało mi się zamontować drugą stronę Popracowałem też nad fotkami (lepszych już raczej nie zrobię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Umęczyłem się dziś montując 2gą osłonę lampy, uchwyty holownicze i pracując nad wieżą. Nie ma ktoś może browninga wieżowego takiego jak na artboxie? Dragon nie uwzględnił czegoś takiego w wypraskach.Niestety brakuje kolejnych elementów,które będę musiał dorobić (pewnie je posiałem gdzieś składając ten model za pierwszym podejściem). Efekt kilku godzin pracy,której nie widać Przód gotowy Wieża jakieś 70% I uelementy do uchwytów holowniczych. Miałem dylemat czy je spawać czy zostawić ale ostatecznie wzorowałem się na tym zdjęciu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/M4a2_cfb_borden_1.JPG Miejscami jeszcze zetrę szpachlę a miejscami jeszcze poprawię efekt.Mam pytanie jak maskować wizjery,bo nigdy tego nie robiłem. Czy robić to przed czy po malowaniu transparentnym kolorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 13 Kwietnia 2013 Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Ja do maskowania wizjerów użyłbym kawałka taśmy Tamiya, a na koniec podmalował je pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 13 Kwietnia 2013 Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Fajny tutorial. Model widać, że budowany z dbałością. Jest czysto i dokładnie. Czekamy na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 14 Kwietnia 2013 Share Napisano 14 Kwietnia 2013 Bardzo dobrze Ci idzie. Ja wizjery malowałem pędzlem przed zamaskowaniem taśmą Tamki, ale musiałem dać sporo farby, bo gromadziła się przy krawędziach. Teraz zrobiłbym to aerografem Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2013 Dziękuję . Już nie tak daleko do końca. Już nawet powoli myślę nad podstawką. Zgodnie z radą obspawałem tylny uchwyt haka holowniczego. Tył gotowy. Zostało skończyć jeszcze wieżę i tylną górną płytę. Czy ma może ktoś tylną lampę do tego modelu? Jedna mi gdzieś przepadła . Zamówiłem dziś blaszane błotniki. Będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 14 Kwietnia 2013 Share Napisano 14 Kwietnia 2013 Coraz ładniej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Naprawdę bardzo czysto kleiłm modele. Wychodzą co lepiej od moich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi