dzidas71 Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Witam. Jest to model armaty 76,2 mm wz.02 tzw. Prawosławnej. Nie przypadkowo przedstawiona jest konkretnie armata z Westerplatte. Powiedzmy ,że obrona tej placówki to mój konik. Przyznaje,że włożyłem mnóstwo serca i sporo pracy w ten model. Przedstawiona tu winietka jest merytorycznie uproszczona , głównie ze względu na walory plastyczne. Wykonanie dosłownego stanowiska bojowego tejże armaty , spowodowałoby ,że nie byłoby jej prawie widać. Chciałem ogólnie oddać klimat placówki po walkach.Mam nadzieję,że po części mi się to udało. Jeśli chodzi o samo działo , jest to wyjściowo model UM z szeregiem własnych zmian (zmienione łoże z dodanymi nitami , dodane nity na osłonie , uszkodzenia osłony , dodane obręcze kół aby oddać uszkodzenia kół wg zdjęć. itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Gratulacje - zacny temat. W moich klimatach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
war_men Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 przyglądałem się jej na konkursie w Inowrocławiu naprawdę ,,kupa,, roboty włożona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figfan Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Zdjęcia nie oddają rzeczywistego wyglądu modelu... Naprawdę dobra robota... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Świetny model - widziałem na żywo w Inowrocławiu, dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Piękny model. Nie za dużo takich rodzynek się na forach przewija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 Dzieki za dobre słowo. Nieskromnie powiem ,że w Inowrocławiu model też został doceniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
united4ever Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Super ! Szkoda tylko,że nie ma zadnego figuranta . Przydałby sie jakis żołnierz , spożywający posiłek po całym dniu walki na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 Żołnierze niestety już w Mewim Szańcu jako jeńcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 gratulacje za temat i wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Zastanawiałeś się czy "uroszczenie" odda ducha palcówki. Niepotrzebnie, jest świetnie. Gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Pięknie, no i podstawa świetna. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 ja bym jednak starał się upodobnić choć trochę tą dioramę do czasów wrześniowych. Sam model - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 uwaga brzmi tajemniczo. jak można tego dokonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 jesli mnie pamięć nie myli, to była zamieszczana gdzieś fotka tego fragmentu Placówki zaraz po zakończeniu walk. co do tego zdjęcia, to jeśli przedstawia ono rozbitą armatę w jakiejś późniejszej lokalizacji, jakiś czas po zajęciu W-tte przez Niemców, to ja nie drążę tematu dioramy, bo ustalenie wyglądu terenu walk byłoby bardzo problematyczne. mnie osobiście trochę razi ten lej po prawej stronie osłony armaty, bo posiekane pociskami drzewa wyszły dość realistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 8 Maja 2013 Autor Share Napisano 8 Maja 2013 Niestety nie ma chyba zdjęcia pozycji bojowej armaty na Westerplatte , ani przed , ani po walkach. Tak jak wcześniej pisałem , próbowałem trochę symbolicznie , ale plastycznie oddać klimat tamtego terenu. Jeśli chodzi o lej , też jest dość symboliczny ,jeśli chodzi o gabaryty , ale starałem się o realizm. Na zdjęciu po bombie 500kg , u mnie raczej po 2 kg Jeśli chodzi jednak o samą armatę , starałem sie odtworzyć wiernie konkretny egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Co do modelu, to już wyżej zaznaczyłem, co sądzę. Zostaw dioramę taką, jaka jest. Szacunek za temat i wykonanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jumo Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Gratulacje ...... Nie wydaje Ci się ze postrzał w tarczę na zdjęciu jest jakby "od strony obsługi działa " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 Trzeba uważnie przyjrzeć się zdjęciu ... i widać ,że tarcza ochronna jest tam opuszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Tak w rzeczywistości to ta, albo chyba ta armatka została jedynie uszkodzona, o czym świadczą późniejsze zdjęcia tejże transportowanej przez Niemców. Co do samej scenki powiem jedynie że ciekawa. Sam testuję różne metody wykonania podstawki pod model. Sama armatka super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Muszę powiedzieć że wkład pracy w wykonanie jej repliki patrząc na plany oraz zdjęcia zasługuje na Wielki Szacun. Ja osobiście nie wiem jakim sumptem zwróciłem się modelarstwem "jeżdżącym" w II WŚ, w kierunku II RP i ogólnie pojętych jednostek WP na wschodzię i na zachodzie wliczając w to AK. Tak przy okazji posiadam taką w 1/72 z ACE i nie wiem jak się za nią zabrać aby wyglądała przynajmniej podobnie. Jeszcze raz Wielki Szacun za temat i pięknego Polonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 10 Maja 2013 Autor Share Napisano 10 Maja 2013 Dzięki . Ja też interesuje się "Wrześniem 39". Szkoda ,że tak mało modeli i figurek jest na rynku , a te które są , wymagają ogromnego nakładu. Przynajmniej w 1:35. Sam posiadam np 7TP , ale na obecnym poziomie jeszcze boję się za niego zabrać. Co do skali 1:72 , to buduje jedynie samoloty , w temacie pojazdów i altylerii nie bardzo mogę pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Odgrzeję temat. Gratulacje ze wspaniałego trofeum za model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Gratuluje wspaniałego modelu - to jest dokładnie to czego szukamy na nagrodę Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu. Więc wyróżnienie jak najbardziej zasłużone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 27 Maja 2013 Autor Share Napisano 27 Maja 2013 Dzięki bardzo za wyróżnienie i fajną imprezę. Jako ,ze temat Września 39 interesuje mnie bardzo , napewno powstaną następne modele...i Was też pewnie odwiedzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Temat bardzo zacny. Wykonanie super. Nie mogłem się na nią napatrzeć w Koszalinie. Gratki za nagrodę. W pełni zasłużona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi