Skocz do zawartości

KW-1 "Zimowy" 1:35

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Malowanko wyszło bardzo efektownie.

Góra KW wygląda ok.Natomiast dół jak dla mnie jest za sterylny.

Wiem,że właściciel nie lubi za bardzo tyrania modeli ale w tym wypadku wygląda to tak jak by ktoś go przed chwilą wymył Karcherem.

W zimowych warunkach jest niemożliwością żeby podwozie było tak nienaturalnie czyste.

Przydało by się psiknąć chociaż trochę błotka z pędzla Robert.

A i tu do końca się nie zgodzę. Oczywiście ilu oglądających tyle opinii. Owszem nie przepadam za mocnym brudzeniem, ale wszystko zależy od przyjętej konwencji. Tym razem prosiłem Roberta o malowanie jakie powinien mieć w miarę nowy wóz w warunkach surowej rosyjskiej zimy. Przy -30 czy nawet niżej śnieg jest sypki (a kto jak kto ale my z Robertem akurat to wiemy bo polski biegun zimana o strzał z procy). Błota wówczas nie uświadczysz (mało tego zmrożony śnieg potrafi oszlifować pojazd z całego brudu jak papier ścierny). Do modelu dojdzie jeszcze nawarstwiony śnieg tu i ówdzie, który zostanie wykonany z Tamiyowskiego 'Weathering sticku". Takie przyjęliśmy , że tak powiem założenie chwili. Front kaliniński, zima 1943, śniegu po pas i - 30. Uważam, że wyszło doskonale.

Bardzo ładny, ale teoria zupełnego braku zanieczyszczeń na podwoziu trochę naciągana. Zgadzam się iż nie powinien się on broń boże nurzać w błocku ale trochę koloru i lekkiej tekstury tu i tam na wannę na pewne by go nie zepsuło. No ale to nie mój model więc to tylko sugestia - chętnie poczekam na sztuczny śnieg który położycie na pewno doda realizmu!

Pzdr

K

Robert muszę powiedzieć, że Klimenta wymalowałeś idealnie.

Może trochę za czysty jak na mój gust, ale ta czystość w połączeniu z mistrzowskimi fotkami daje możliwość obejrzenia wszystkich niuansów malowania.

Śliczny,

może iść na kolorówkę do Militarii lub Kagero

Spód mogłeś lekko "styrać" (ale to już pisali...) - Czerwone światełko też jest nieco zbyt czerwone....

No i jak chciałeś nim zaszaleć- powinien dostać siatki nad silnikiem...

A poza tym- pierwsza klasa...

Pozdrawiam!

Aby nieco uwolnić Roberta od "zarzutów" odpowiem na kilka z nich:

1. Światło "stop" w rzeczywistości nie jest tak "gryzące" to zapewne jakaś wina oświetlenia podczas fotografowania.

2. Niewątpliwie Tamiyowski śnieg coś uatrakcyjni, ale to z czasem.

3. Upieram się przy "czystej" wannie kadłuba i układzie jezdnym podczas bardzo silnych mrozów. Prosty przykład z którym zapewne wielu się zetknęło. Otóż zobaczcie jak wyglądają wasze buty po kilku godzinach chodzenia w suchym zmrożonym śniegu. Ich noski są zdarte do gołej czystej skóry. Podobnie śnieg oddziaływuje na układ jezdny. Oczyści z wapna, a przy dużych mrozach śnieg jest sypki i nie klei się nawet do metalu.

4. Co do siatek nad przedziałem silnikowym. Robert by sobie z tym poradził ja niestety nie. Pisywałem wcześniej, że jestem praworęczny i mam tzw pourazowy zespół cieśni nadgarstka prawej ręki. Drobne detale jak blaszki nie wchodzą w moim wypadku w grę, a i tak uważam, że dobrze że udaje mi się utrzymać z wielkim wysiłkiem taki poziom.

5. Dziękuję wszystkim w imieniu swoim i Roberta (bez niego moje KW to tylko plastikowy klocek) za wszelkie opinie, które nie pozwalają mi na rzucenie tego wszystkiego w cholerę i motywują do dalszej dłubaniny.