Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy można sidoluxem malować np po owiewkach

No właśnie też kiedyś pytałem ale nie doczekałem się odpowiedzi... ;(

A tak wracajac do tematu zamiennika... czy sidolux jest trudno dostępny... bo jakoś do tej pory nie spotkałem się na dziale chemicznym w marketach... (nie szukałem jednak intensywnie, bo do tej pory leciałem na lakierach ,,modelarskich") ... gdzie najłatwiej dostać? w skalpach typu rosman czy praktiker/obi ... ?

• Odpowiedzi 180
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Owiewki jest nawet często dobrze zanurzyć w sidoluxie i zostawić pod przykryciem do ocieknięcia i wyschnięcia. Gorsze zyskują na przejrzystości. Jeżeli szlifowaliśmy owiewkę np. o ochlapaniu klejem kąpiel w sido ją ratuje.

Sido jest ogólnodostępny, czasem chwilę trzeba pochodzić ale w każdym mieście powinien być.

Napisano

sidolux, unigrunt, Delfin Atlasu, to wszystko bez większych różnic oczywiście opócz ceny .

Napisano
Owiewki jest nawet często dobrze zanurzyć w sidoluxie i zostawić pod przykryciem do ocieknięcia i wyschnięcia. Gorsze zyskują na przejrzystości. Jeżeli szlifowaliśmy owiewkę np. o ochlapaniu klejem kąpiel w sido ją ratuje.

Sido jest ogólnodostępny, czasem chwilę trzeba pochodzić ale w każdym mieście powinien być.

Podziękować

Tak na marginesie to ja nawet osatnio sidolux w Żabce widziałem Lepszy numer: w całym Ś-ciu nie znalazłem Nitro! Zostały mi jeszcze 2 stacje benzynowe na wylocie z miasta, a jak tam nie będzie to kryzys

Potwierdzam! Nałożenie sidoluxu na przezroczyste elementy modelu "polepsza" przezroczystość i nadaje lepszy połysk

• 2 weeks later...
Napisano
a czy Sido do paneli też się nada?

Chyba wszystkie rodzaje się nadadzą (byleby te nie był jakiś płyn do mycia).

Ja używam Pronto do podług drewnianych.

Napisano
a czy Sido do paneli też się nada?

Chyba wszystkie rodzaje się nadadzą (byleby te nie był jakiś płyn do mycia).

Ja używam Pronto do podług drewnianych.

Jest też sido z formułą "samousuwalny". Z tego co mi się gdzieś obiło o uszy to tego lepiej nie używać.

• 4 weeks later...
Napisano
Gdzie kupujecie Cleanlux w Olsztynie?

Ad: W Olsztynie

A co Ty robisz w Olsztynie, Lucas HS? Bo nie wierzę, że po Cleanlux do Olsztyna jeździsz...

Pozdrawiam

Napisano

Przecież żartowałem Kolega tylko sam sobie na pytanie odpowiedział:

Napisano
Przecież żartowałem Kolega tylko sam sobie na pytanie odpowiedział:

Wiem, o co Ci chodziło. ;) Ale nie bądźmy aż tak "doczepliwi". Wiadomo, że poprawnie miało brzmieć "Gdzie w Olsztynie kupujecie Cleanlux?" lub jeszcze bardziej precyzyjnie: "W którym miejscu w Olsztynie kupujecie..." albo "W którym olsztyńskim sklepie kupujecie...".

Pozdrawiam

Napisano
Panowie widzę że bawimy sie w słówka Smile

Hejjjj, przecież żartowałem. Nie chciałem się czepiać. Sorry

Napisano

Lucas przecież wiem ja też żartowałem. Poprostu obskoczyłem kilka sklepów i lipa więc dlatego moje pytanie. W obi to nawet nie słyszeli nazwy sidolux, a mieli całą paletę pronto do wszystkiego

Napisano
Mam jeszcze takie pytanko: czy cleanluxa rozcieńczacie wodą czy prosto z butelki do aero?

Ja leje prosto z butli, i musze przyznać, że cleanlux to niezły wynalazek... akryle zmywa bez błednie, ale emali już nie bardzo, nie dał rady wyczyścić aerografu zniszczionego podkłądem gunze, pomimo całodobowego moczenia...

• 5 months later...
Napisano

Witam mam problem ponieważ gdy nakładam wash a pod nim jest sido to: No właśnie gdy chcę zebrać nadmiar zamaczam wacik w zmywaczu i z washem schodzi mi także farba. Nie wiem w czym jest problem. Sido jakiego używam to Luxpoler emulsja do pcv.

Napisano
wacik w zmywaczu

W CZYM?

Napisano
Rozumiem że model malowany akrylami a wash olejny lub na odwrót ?

A co to zmienia jak jest sido?

Tu kluczowe jest słowo "zmywacz"

Napisano

No mój błąd Zmywacz do paznokci. A akrylem był malowany model jak i wash akrylowy co prawda farbami dla malarzy ale dalej akrylowy. A gdzieś czytałem, że jeżeli model był malowany akrylami to najlepiej aby wash był olejny, ale u mnie w mieście można znaleźć tylko akryle ;/