u-boot Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Ok. Zrozumiałem dziękuje za wyjasnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 No dobra a czym tego sidoluxa wymyć a aerka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomko10 Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 No dobra a czym tego sidoluxa wymyć a aerka?? Cleanluxem - ten sam producent od Sido. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Cleanlux, to zmywacz do Sidoluxu . Ale jeśli go nie posiadasz, to spokojnie możesz wymyć aerograf zmywaczem Wamoda - ja tak robię regularnie . I jeszcze jedna uwaga odnośnie 'łosza' - gdy kładziemy go na model pomalowany bezbarwną Tamiyą (akrylową), może się w nią wgryźć - i będzie zonk. Ten bezbarwny Tamki jest bardzo delikatny. Sido jest zdecydowanie najlepszy pod 'łosz'. Dość dobry jest też Testors/ModelMaster/Pactra/Agama (ten sam producent - pod różnymi etykietkami - a w środku to samo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Avi ale tylko cleanlux usuwa sido?? OK już znam nazwę tego lakieru: PRISMA COLOR Acryl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Avi ale tylko cleanlux usuwa sido?? OK już znam nazwę tego lakieru: PRISMA COLOR Acryl. No przecież napisałem, ze możesz również używać zmywacza Wamodu . Doskonale do tego nadaje się też cleaner Alclada oraz Gunze, tyle tylko, że szkoda na nie wydawać kasy. Wamod jest w sam raz. Tego lakieru, o którym piszesz (Prisma Color) nie znam. Pierwszy raz słyszę tą nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Avi ale tylko cleanlux usuwa sido?? OK już znam nazwę tego lakieru: PRISMA COLOR Acryl. No przecież napisałem, ze możesz również używać zmywacza Wamodu . Doskonale do tego nadaje się też cleaner Alclada oraz Gunze, tyle tylko, że szkoda na nie wydawać kasy. Wamod jest w sam raz. Tego lakieru, o którym piszesz (Prisma Color) nie znam. Pierwszy raz słyszę tą nazwę. Źle to ująłem - taki przeskok myślowy - chodziło mi o to czy nitro i benzyny ekstarcyjne to zmyją z aerka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Nitro zmyje Ci wszystko, włącznie z uszczelkami w aerografie Natomiast co do benzyny - wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Avi mam rozumieć, że benzyna jest dobra do mycia aero i zmyje sidolux. Mam też rozumieć, że Cleanlux zmyje Sidoluxa (to jest oczywiste) i da też radę farbkom? Wiedziałem tu kiedyś fotkę na której aerek pływał w cleanluxie Będę upierdliwy i spytam: czy znacie jakieś lakiery bezbarwne matowe w sprayu takie zwykłe lakiernicze lub w butelce tak jak Sido? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Stary, spadaj stąd z tymi pytaniami! Mam na myśli, że to temat o wash'u a nie lakierach, spytaj gdzie indziej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Mam też rozumieć, że Cleanlux zmyje Sidoluxa (to jest oczywiste) i da też radę farbkom? Wiedziałem tu kiedyś fotkę na której aerek pływał w cleanluxie Smile To jakbyś poczytał co było wkoło tej fotki to byś nie musiał zadawać tych pytań. Potem wydzielę to co nie potrzebne z tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Lucas HS ty jak ty się do mnie odzywasz? Umiesz czytać wogóle czy masz jakiś inny problem? Jakbys nie zauwazył to pytam o podkład pod Wash, ale jak widać ciężko ci to pojąć bo nie piszę w co drugim zdaniu WASH? Tak? Mam też rozumieć, że Cleanlux zmyje Sidoluxa (to jest oczywiste) i da też radę farbkom? Wiedziałem tu kiedyś fotkę na której aerek pływał w cleanluxie Smile To jakbyś poczytał co było wkoło tej fotki to byś nie musiał zadawać tych pytań. Potem wydzielę to co nie potrzebne z tego tematu. Tyle, że nie mogę odnaleźć tego tematu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 OK jeszcze jedno pytanie i już chyba koniec: jakiego sidoluxa najlepiej kupić? widzę, że jest ich kilka do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Dobra Panowie, spokojnie. Kolega Was pyta, a Wy mu każecie spadać. Hmmmm... Dobra, po kolei - benzyna raczej nie zmyje sido Sidolux z aerka wyczyści Ci Cleanlux, Zmywacz Wamodu i inne mocne chemikalia modelarskie, typu zmywacz do aerografu Gunze, czy też zmywacz do aerografu Revella. Jak nie masz w/w, to możesz użyć również rozcieńczalnika Gunze do 'śmierdziuchów' (pisałem o tym w temacie o Gunze). Reasumując: najtaniej i najpewniej będzie jeśli kupisz Cleanlux albo Zmywacz do farb akrylowych Wamod. W przypadku tego ostatniego nie sugeruj się nazwą (że to niby tylko do akryli) - jest mocny, i wyżre z aerografu niemal wszystko Co zaś się tyczy Sidoluxu, to najlepiej kup taki podstawowy do PVC (w białej butelce). W żadnym wypadku nie kupuj samousuwalnego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Avi rozumiem, że chodzi o "Sidolux PCV linoleum", bo kupiłem Cleanlux'a i tam na obrazku tak ładnie wyeksponowali tego Sido No właśnie chodziło mi o to czy Cleanlux wczyści też farbki modelarskie: Model Mastery czy Pactry. Bo słyszę, że Nitro wypala uszczelki, co do beznyny ekstrakcyjnej to nie mam pewności Avi dzięki za pomoc i wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 http://www.sidolux.pl/index.php?c=wyswietl_prod01&id_prod=40&znak=2 ja mam tego i sie świetnie sprawuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 No to chyba dziś do sklepu lecę Jeszcze zakup matowego lakieru mnie czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Jeszcze zakup matowego lakieru mnie czeka Kup lakier satynowy z Vallejo Model Color - to jest piękny werniks jako ostatni powłoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Kup lakier satynowy z Vallejo Model Color - to jest piękny werniks jako ostatni powłoka. Moim zdaniem Akrylowy Flat MM daje ładniejszą. Kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Panowie, takie glupie pytanie a'propos SIDOLUXU. Czy on jest bezbarwny, jak slyyynny, amerykanski FUTURE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Czy on jest bezbarwny, jak slyyynny, amerykanski FUTURE? Podobno to kubek w kubek to samo. Przeźroczysty w 100% po wyschnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Przeźroczysty w 100% po wyschnięciu Che, che reggy, dobry zart. Mam na mysli stan przed uzyciem, czyli w butelce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 No przed użyciem ma lekko niebieskawo-białawy odcień. Future jest chyba od razu w 100% przeźroczysty, prawda? Ale gdzieś, chyba na armoramie, ktoś pokazywał pomalowaną płytkę gdzie część była w sido, część w future i część w jakimś brytyjskim innym do podłóg i wyglądało tak samo. Mam na mysli stan przed uzyciem, czyli w butelce. Ale i tak nas chyba obchodzi stan po użyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Kurcze ludzie, 15 lat temu nie pomyślałbym nawet o tym, że tym czym podłoge będę smarował to będę też tego do modeli używał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Kurcze ludzie, 15 lat temu nie pomyślałbym nawet o tym, że tym czym podłoge będę smarował to będę też tego do modeli używał Oj to nie dobrze. Wszyscy wiemy, że modelarstwo wymaga kreatywnego kombinowania, a zatem różne "śmieci" i sidoluxy mogą sie przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi