skala72 Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 W dniu 18.01.2021 o 10:55, FLECZER napisał: Tu masz całkowitą rację. Ja osobiście nawet nie będę próbował umieszczać tych modelików w ramach kolekcji wrześniowej właśnie z tego powodu. Swoje pomaluję w barwach francuskich. Nie ma innego wyjścia, nie ma żadnych infromacji nt. ich malowania. Jednak nie malowałbym z użyciem blue, raczej brąz i dwa odcienie zieleni. WYbór należy pozostawić właścicielowi. Polecam stronę i profil Musée des Blindés Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 13 godzin temu, skala72 napisał: Czy wy też macie wrażenie, że FTF z numeru na numer wydaje co raz lepsze modele?? Czy ja mam zwidy?? Robią R35 byłem zachwycony, H35 nie powielił jego niedociągnięć i był jeszcze lepszy, a ten LT to w ogóle petarda. Czasem się zastanawiam jaki procent kupców tych gazetek w ogóle wykorzystuje je do gry, a jaki to po prostu modelarze. Może wprowadzając blaszki FtF ostatecznie zrywa z konceptem prostych, wargamingowych modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Godzinę temu, filipsg napisał: Robią R35 byłem zachwycony, H35 nie powielił jego niedociągnięć i był jeszcze lepszy, a ten LT to w ogóle petarda. Czasem się zastanawiam jaki procent kupców tych gazetek w ogóle wykorzystuje je do gry, a jaki to po prostu modelarze. Może wprowadzając blaszki FtF ostatecznie zrywa z konceptem prostych, wargamingowych modeli? Nie chcę wyjść na marudę ale jeszcze trochę uproszczeń zostało i nie chodzi tylko o układ jezdny. Od wargamingu chyba nie odchodzą ale mam wrażenie że zaczynają bardziej doceniać modelarzy redukcyjnych jako źródło swojego dochodu Cieszy ilość premier nowych modeli i to że faktycznie są coraz lepsze. Ciężko teraz postawić wykonane z pudła LT.38 obok np. Sd.Kfz.13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Uproszczenia zostały, ale z drugiej strony, teraz chyba w ogóle w branży wchodzi jakaś dziwna moda na uproszczenia... wystarczy popatrzeć, co w skali 1:72 robią tacy giganci jak Dragon czy Trumpeter. Ten LT mógłby spokojnie zostać wydany przez jedną z tych dwóch firm i wyglądałby godnie przy ich ostatnich popisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 6 godzin temu, filipsg napisał: Wielokrotnie rozmawialiśmy nt. temat i ... chyba zbyt wiele firm idzie w tym kierunku. Na początku bardzo się cieszyłem, że cyk, bryk i już gotowy, ale ... gdzieś prysł ten czar i jak zaczołem sklejać Panterę G od Dragona + blachy Parta, to aż mi się milej zrobiło na duszy. Chwała FTF, że robi swoje modele, wiadomo, są to modele robionę pod grę (której zasady nadal nie zostały do końca wydane, ale liga jest ;)), więc tu nie czepiam się. Jednak jak widzę ciekawe modele np. od Trumpka, Hobby Bossa czy też Dragona, to .... słabo, takie pudełeczka, nic nie otwierane, osprzęt na elementach, układ jezdny w całości "gumowaty", lipa. Życie ratują nowe modele ACE, starych nie tykach, nie jestem hardkorowcem i masochistą. Wracając do FTF, mam pójdzie, że zrobi tabor konny, wyda inne wersje Francuzów (pod rynek francuski), nie można pozostawić modeli rozwojowych dla jednej wersji. Mam nadzieję, że pojawi się Wz. 29, którego mieliśmy kilka sztuk, ale jako model, będzie HITem i wszystkim popękają gumki w majtach, a jak będzie już podwozie do Wz. 29, to trzeba będzie liczyć, że będzie też i sam URSUS. Teraz trzeba trzymać kciuki i kupować modele, aby FTF miał co inwerstować w rozwój modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 W kolejnym nr 82 serii WRZESIEŃ 1939 będzie - haubica polowa 155 mm wz. 1917 Schneider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Czerwca 2021 Share Napisano 9 Czerwca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 Czołg H-35 późnej wersji, to najnowsza nowość Ftf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 Dobrze widzę, że różnica leży jedynie w tych "wywietrznikach"(?) z przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 I mamy pudełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Jakby ktoś chciał czołg, który dłużej jechał na wstecznym niż do przodu (hehe wojsko francuskie we wrześniu 1939) to proszę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Szkoda że nie dodali ogona. Poza łatwymi do wykonania we własnym zakresie wizjerami ten r-35 nie odbiega od poprzedniego Będę miał kolejną lukę w kolekcji bo ten model pominę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 kolejna nowość od First to Fight: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Kolejna nowość od First to Fight i nowa cena modeli od tego numeru, czyli 33,99 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 First to Fight wydała wkońcu samochód pancerny, który był używany przez armię słowacką do ataku na Polskę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 29 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: First to Fight wydała wkońcu samochód pancerny, który był używany przez armię słowacką do ataku na Polskę: Już szykowałem sobie dokumentację do budowy od podstaw a tu taka niespodzianka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Ciekawe: kierownica po lewej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, pmroczko napisał: Ciekawe: kierownica po lewej stronie? Raczej po prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Noo... Z drugiej niż w moim Fiacie 126p... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 W Pradze RV też macie kierownicę po prawej. Jak zauważyłem, w tamtych czasach sporo samochodów miało właśnie kierownicę po prawej, mimo tego, że obowiązywał ruch prawo, a nie lewostronny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 2 godziny temu, skala72 napisał: W Pradze RV też macie kierownicę po prawej. Jak zauważyłem, w tamtych czasach sporo samochodów miało właśnie kierownicę po prawej, mimo tego, że obowiązywał ruch prawo, a nie lewostronny. Zależy gdzie... W Austro-Węgrzech (potem w Austrii, Czechosłowacji i na Węgrzech) obowiązywał przed wojną ruch lewostronny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Godzinę temu, gajowy z wąsami napisał: Zależy gdzie... W Austro-Węgrzech (potem w Austrii, Czechosłowacji i na Węgrzech) obowiązywał przed wojną ruch lewostronny... No to żeś mnie zaskoczył, nie zwróciłem uwagi na zdjęciach, którą stroną jeżdzą pojazdy po ulicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 31 Maja 2022 Share Napisano 31 Maja 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi