Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, dzidas71 napisał:

Dla mnie akurat to temat ciekawy, wiem jaką jakoś prezentuje zestaw Trumpetera z którym walczę od 4 lat.

Yamato VF też jest fajny.

Nie wiem co dla Ciebie jest ciekawe, skoro nazywasz "szajsem" ten liniowiec.

Celowo bez znaku zapytania, bo mnie akurat to nie interesuje, co Ty uważasz za ciekawe, aby za wszelką cenę być "oryginalny".

Czyli Hood trumpka jest naprawdę tak tragiczny? Też przymierzałem się na zakup.wiec odpowiedź mile widziana 

12 godzin temu, Yamamoto napisał:

Czyli Hood trumpka jest naprawdę tak tragiczny? Też przymierzałem się na zakup.wiec odpowiedź mile widziana 

Hej. To stary model Trampka, więc mono odstaje od współczesnych, nawet trampkowych. Sklejalność i spasowanie jest znośne, ale detal jest kiepski. Zgodność, czyli merytoryka, to już straszna kicha. Trzeba się wspierać przeróżnymi dodatkami. Od razu nadmieniam, że sam zestaw Eduarda tu nie wystarczy. Nie będę wymieniał, co jest do poprawy, bo tyle czasu nie mam, a i pamięć tego nie ogarnie. Najwięcej czasu schodzi na szukanie w kwitach elementów do poprawy, a tych jest, jakby się uprzeć z 70-80% zestawu. Mam zestaw Edka, duży zestaw BIGBLUEBOY, drewniany pokład Pontos, do tego konieczne detale z druku 3D, nap Micro Master.  Da się zbudować niezłą replikę, ale ilość czasu przy zmianach i konwersjach często odbiera przyjemność modelarstwa. Ja buduje go już 5 rok, i chyba najgorsze mam za sobą. Nie wiem kiedy skończę, bo trzeba robić przerwy na inne modele, aby nie zwariować.

• Like 1
  • Thanks 1

Pytanie odrobinkę odbiegające od tematu, choć niezupełnie.

Czy w tej całej masie zapowiedzi nie widać na horyzoncie jakiegoś małego handlowca w skali 1:72?

Przegląd jednostek ujawnia korwetę typu "Flower" chyba 2 okręty typu "U-Boot" kilka niemieckich ścigaczy torpedowych "Schnellboot" i kilka kutrów brytyjskich. I to wszystko.

No chyba, że jednak jestem ślepym krótkowidzem i nie widzę czegoś innego.

Bo o okrętach klasy niszczyciel to raczej nie ma co marzyć.

Godzinę temu, cieciwa napisał:

Czy w tej całej masie zapowiedzi nie widać na horyzoncie (...)  w skali 1:72?

Bo o okrętach klasy niszczyciel to raczej nie ma co marzyć.

a kto by to wydał ???           niszczyciel w tej skali będzie miał ~1,8m długości 

trzymałem kiedyś w rękach kadłub Fletchera w skali 1/144 to miał prawie metr

EDIT  -----------------------

Godzinę temu, cieciwa napisał:

małego handlowca w skali 1:72?

są tylko niszowe, manufakturowe produkcje  w stylu :

https://navarinomodels.com/index.php?route=product/product&path=67_62&product_id=66

Edytowane przez M.A.V.

Dlatego piszę, że raczej niema co marzyć, ale okręty wielkości naszych 'ptaszków' już chyba jak najbardziej.

Jakoś nie widziałem, żeby korweta z Revell'a leżała na półkach sklepowych a jeśli się pojawia na aukcjach - znika szybko i za dosyć wysokie ceny.

Prezentowany HMS "Brave" ma 69m długości w 1:72 niecały metr.

SORRY za zaśmiecanie ale wrzucam tutaj - może ktoś skorzysta bo jest spora okazja  :szczerbol: 

Uboocik gigantus   (1/72)   za PÓŁ CENY :

https://www.mojehobby.pl/products/German-Submarine-Type-VII-C-41.html

w dodatku zestaw premium z blachami i duperelami  ---->  można składać prosto z pudła 

więc oferta jak za darmo   :mrgreen:

IronShipWrights zapowiada kolejne podwodniaki :

1) USS Dolphin (SS-169) & USS Cuttlefish (SS-171) - czyli będą kolejne z kultowych V-ek to kompletu :szczerbol:

2) USS Porpoise (SS-172) w konfiguracji z lat 30tych

3) USS Pike (SS-173) w konfiguracji z końca wojny na Pacyfiku

4) USS Mackerel (SS-204) czyli w zasadzie eksperymentalna jednostka proto-Gato

obie V-ki mają byś jeszcze w tym roku...    testowa wersja USS Dolphin :

dolphin169_1.thumb.jpg.09c2f854095bd4b320b66390c0e40427.jpg

dolphin169_3.thumb.jpg.38aa601e5d54c36a49009c93b3a13305.jpg

EDIT  ---------------------

i jeszcze kilka nowych ciekawych mikrusów od krajowego producenta :

1.jpg.474def7875c1cf4c14bd51b675573cdc.jpg

2.jpg.c907725d5108685edd4492613ed3ca50.jpg

3.jpg.384a0be2ea68046ac77e395b06eef918.jpg

4.jpg.76258167c6428a5206b82bde15bf1cef.jpg

EDIT 2  -----------------

aktualizacja mikołajkowa  :szczerbol:

Takom pokazał wypraski 658M - wypuszczony ma być zaraz po nowym roku....

50.thumb.jpg.cd6ed9f0ce4ab6da91066363374bdd63.jpg

52.thumb.jpg.5ce18b14da103f091d4e550ceaef1301.jpg

53.thumb.jpg.d1d655537d02c83cf241f2fd9b23df94.jpg

jak widać po kalkach producent nastawił się na słynną "Hiroszimę" czyli K-19  w momencie awarii reaktora ( 271) , poza tym można zrobić tą samą jednostkę zaraz po wejściu do służby (254)...  jest też oznaczenie dla K-33, ale tylko na rok 1964 (280)....   tak więc trochę biednie.

Edytowane przez M.A.V.

Po kilku latach tajwański Freedom wypuszcza nową wersję fregaty FREMM:

470205248_1017012137105563_1855260081306942593_n.thumb.jpg.6b7f9ebb9731a4731b2c9cbff57cdf6d.jpg

Wygląda na to, że drugie wydanie uwzględni zmianę wyposażenia francuskich FREMMów w wersji ASW, zwłaszcza nad hangarem śmigłowców. W zestawie kalki dla Normandii, Prowansji, Langwedocji, Owernii i Bretanii, choć w ostatnim czasie i tak działają bez numerów burtowych. Sądząc po nielicznych zdjęciach pierwszego wydania (D650 Aquitaine) to nie jest samosklejalny model na poziomie flajhołka, ale współczesne łajby to zawsze ciekawy temat. No i francuskie FREMMy gościły na Bałtyku regularnie od 2022 😉