Chudziutki Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Jako uzupełnienie wypowiedzi kata mogę dodać jeszcze fakt, że w niektórych jednostkach tylko zielony kolor bazowy jest nakładany natryskowo natomiast czarne i brązowe plamy kamuflażu malowane są pędzlem według widzimisię malującego. Oczywiście dotyczy to tylko sprzętu starszego typu Stary 266, niektóre BWP-y i całkiem możliwe, że MT-LB-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 20 Października 2008 Autor Share Napisano 20 Października 2008 Kat ma wiele racji... Plamy kamuflażu nanoszone sa tylko na sprzęcie wychodzącym prosto z fabryki np. nowa WR-40 LANGUSTA na podwoziu JELCZ 6x6, lub po remontach w zakładach naprawczych i wtedy plamy nanoszone są tylko z grubsza według schematu... trudno jest spotkać pojazd po remoncie z jednolitymi kształtami plam, i faktycznie często nieco różnią się kolorami. Zawsze są to plamy nanoszone na bazową zieleń. Na pojazdach gąsienicowych często można spotkać czerwono-brązową (wręcz jaskrawą w porównaniu do zieleni na kadłubie), farbę na dnie "płyty dennej". To efekt malarskich zabiegów antykorozyjnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 i całkiem możliwe, że MT-LB-y ale nie wiem czy MT-LB jest u nas używany poza wersjami specjalnymi (np. z Przebiśniegiem), bo jeśli nie to raczej są malowane w całości natryskowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Jest używany np. w CSAiU w Toruniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Jest używany np. w CSAiU w Toruniu do szkolenia a nie w lini wychodzi na to że w WP jest używany tylko do szkolenia i w wersjach specjalnych, no ale kosmosu chyba nie odkryłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemko83 Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 panowie ponawiam zapytanie co to jest za pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 panowie ponawiam zapytanie co to jest za pojazd. twój opis pasuje do 300 000 pojazdów daj te fote to Ci powiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Czy ktoś mógłby powiedzieć mi coś o 152mm armato-haubicach Dana. Chodzi mi o te które mają zasilić szeregi IV zmiany PKW Afganistan. I jeśli można: czy jest jakiś zestaw tego pojazdu w skali 1:35 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemko83 Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 oto link do pojazdu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b79c1d59b9b787e3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 (edytowane) I jeśli można: czy jest jakiś zestaw tego pojazdu w skali 1:35 ? No niestety nie albo mi nic nie wiadomo ;) przemko83 Na tym zdjęciu jest chyba BLG-67 Edytowane 20 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 czy jest jakiś zestaw tego pojazdu w skali 1:35 ? Jedyny model Dany w sali 1/35 robi czeski Panzershop, ale kosztuje sporo- ponad 300 dolców, bo jest żywiczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 I jeśli można: czy jest jakiś zestaw tego pojazdu w skali 1:35 ? Tutaj masz ciekawy warsztat: http://planetarmor.com/forums/showthread.php?t=3080 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 20 Października 2008 Autor Share Napisano 20 Października 2008 oto link do pojazduhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b79c1d59b9b787e3.html IMR na podwoziu T-55... http://www.armyrecognition.com/Russe/vehicules_lourds/IMR/IMRR_Russie_description.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemko83 Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 dzięki nareszcie ktoś mi pomógł.mysle takiego zrobić własnoręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Pytanie do fachowców z branży lądowej (pytam jako "lotnik" z działu obok:)). Czy do Topasa w 1/72 ktoś robi gąsienice (zakładam, że fototrawione). Ewentualnie czy jakiś pojazd ma podobny układ napędowy (MT-LB, Goździk - pytam jako "lajkonik") i ktoś takie cuda produkuje? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Piotrek.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Piotrek.S. tak na szybko: http://www.okbgrigorov.com/ i przejrzyj jeszcze TU Musisz tylko ustalić z jakimś specem które będą pasowały (OT-62,MT-LB,PT-76 czy insze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Czołem ;) Mam zamiar zbudować takiego oto T-55 w malowaniu Sojuszu Północnego (zaraz jak tylko skończę ze Shmirą). Dysponuję tym o to fotkiem - w zasadzie powinno wystarczyć (mam nadzieję). Jednakże istnieje dylemat - jaki kolor występuje na owym czołgu? Zakładam, że te plamy to szary, a baza to rosyjska oliwka. Ale wolę poznać Waszą opinię. A zatem: zdrówka Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Listopada 2008 Share Napisano 6 Listopada 2008 dla mnie wygląda jak szary... podobne malowanie zaproponował Bison w swoich kalkach Afghan Tanks p.1, ciekawe jakie tam są proponowane kolory Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 jakie państwa używały T-72 A p.s. przepraszam za tamten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Vopelák Napisano 27 Listopada 2008 Share Napisano 27 Listopada 2008 KOLEDZY MODELARŽY. ZBERAM DOKUMENTACIE,ZDIECIA NA POLSKIE ARV,AEV NA PODWOZIE T-34,SU---PROSZE O POMOC ABM MUGT POSTWIC. WE WASZICH MODELARSKICH CZASOPISMAH BYLO NAPISANE O TYCH ARV. PROSZE O POMOC A OPIS TYCH CZLONKOW Z TEGO CZASOPISMA. WEM O TYCH CZLONKACH---- Pancerne pogotowie (WPT-34. Armoured ambulance). Żołnierz Polski 1968 nr 21 s. 10; J. Magnuski. opis budowy modeli czołgów T-34/85 i T-34ARV w skali 1:72 firm Revell i Armo (ilustrowany zdjęciami obu modeli + zdjęciami wozu pogotowia technicznego WPT-34); miniREPLIKA nr 43 (3/2005) Artykuły o SPK-10------MODELARZ nr 9,10,11/2004 MOZE BYTO WIECEJ NA TEM TEMAT. MOGE ZA POMOC POSTAC ZDIECIA TEHNIKI Z MILITARY CLUB V MILOVICÍCH. PROSZE POMOC BENDE BARDZO ZADOWOLONY. MILAN VOPELAK ,CZECH REPUBLIK E-Mail-- Milan.Vopelak@seznam.cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Czy w Polsce na pojazdach w wersji sanitarnej (np. BTR-152) był malowany numer boczny bo wg Skifa tak a według mnie to troche mało prawdopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 A jaki to numer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 A jaki to numer? boczny tak jak Rudy miał 102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Chodziło mi o cyfry skoro 102 to wątpie żeby taki był, u mnie w MTLB z haubicą był taki sam numer jak na 9K35, z małym ale przy MTLB kalka się rozpadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 609 i 8030 ale przecież takich nie dam z samego ZSU zostało mi 3 zetawy od 1 do 10 no i oczywiście orzełki w koronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi