Skocz do zawartości

Oeffag D.III 253, Eduard WE, 1/48

Wachmistrz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pozwólcie zaprezentować moją najnowszą pracę:

Oeffag D.III 253 w barwach 7 eskadry im. T. Kościuszki w 1920 r. Pilot Merian C. Cooper. Jest to jedna z dwóch maszyn tego pilota, jak widać na poniższym zestawieniu:

d887a4c1ffed4a47.jpg

Próbowałem wykonać wersję z białym szewronem, mam nadzieję, że to jest ta późniejsza, z 1920 r. z okresu wyprawy kijowskiej, co tłumaczyłoby nieco ślady zużycia, jakie starałem się wykonać.

Model to Albatros D.III Oeffag 253 WE Eduarda, 1/48. Wykonany niemal OOB, z wykorzystaniem niektórych blaszek do Albatrosa D.III ale niemieckiego (takie błędnie zamówiłem). Kalkomanie Print Scale. Niektóre co delikatniejsze części tradycyjnie zastąpiłem metalowymi, choć w tym modelu nie było wielkiego manewru ze względu na specyficzny kształt goleni podwozia czy zastrzałów. Malowanie akrylami Revella, werniks sprejami Gunze i Vallejo. Budowa ciągnęła się przez pół roku, po drodze była przeprowadzka i narodziny dziecka, czyli wydarzenia pozytywne, choć absorbujące . Ostatnie etapy budowy odbywały się zatem nocami. No nic, niech przemówią obrazy:

3dd6d72aa73c78a8.jpg

6bc580cae2653435.jpg

873adab3f8656f6d.jpg

34b1806b113868ae.jpg

0c20f93cf98c41a1.jpg

feb37dc1c2673756.jpg

I mała zabawa w fotografię historyczną

b3ded0e6e8ac6865.jpg

Edytowane przez Wachmistrz

Bardzo mi się podoba!!! Drukowane płótno jest piękne samo w sobie ;) Strasznie fajnie wyszło Ci zużycie farby na drewnianym (sklejkowym) poszyciu kadłuba. Utytłany tak jak lubię i śmigło fajne! No Panie jak dla mnie elegancja

Gratuluję!

Bardzo się podoba, świetny spód i kadłub i chyba malowane szachownice. Bardzo duża praca włożona w model dała piękny efekt

Trochę tylko za duże wydają się pętle do mocowania naciągów i ciut za długie rzymskie śruby.

Cieszę się, że model się podoba, Dziękuję za komentarze.

jarek38 napisał:
Bardzo się podoba, świetny spód i kadłub i chyba malowane szachownice. Bardzo duża praca włożona w model dała piękny efekt

Trochę tylko za duże wydają się pętle do mocowania naciągów i ciut za długie rzymskie śruby.

Szachownice to kalkomanie Print Scale. Co do śrub, to spędziłem tygodnie, nim wypracowalem własny sposób na nie. Muszę jeszcze poćwiczyć.

krosto napisał:
Ja mam "dwójkę" Ty masz "piątkę", więc możemy ruszać na front

Gratuluje!

K

Jeszcze ktoś niech zrobi "jedynkę" Fauntleroya i lecimy na Budionnego