tu_es Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 To ja już nic nie mówię, co tu więcej dodać. Wykonanie wymiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 28 Sierpnia 2014 Super Moderator Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Jak zwykle max :-) Cieszę się, że prace postępują! Czekam na więcej! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Znów muszę szczękę zbierać z podłogi, ogrom pracy jak i jej wykonie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Dziękuję za komentarze i dodaję trochę drobiazgów, które ostatnio powstały. Na pierwszym zdjęciu widać poskładaną część wagonu. Te dwa fragmenty burt, ściana szczytowa oraz pokazywane wcześniej drzwi pozwolą zrobić formy silikonowe, z których będzie już można złożyć cały wagon. Tu widać zaczep, który blokował drzwi uchylne w ścianie szczytowej węglarki. Po kilku próbach udało mi się osiągnąć zadowalający efekt. Wykonany oczywiście z polistyrenu grubości 0,5 mm. Oczywiście jest celowo za gruby, ale uznałem, że tylko tak można zrobić z niego odlew, który nie rozpadnie się przy wyjmowaniu z formy. No i przygotowane również jako wzory do formy podpory, które wspierały podłogę wagonu od ramy do jego burt. W wagonach krytych były takie prostokątne, a tu konieczne są trapezowate. Spróbowałem też odtworzyć takie duże nity, którymi były mocowane do ramy. Słabo to widać, ale trochę jednak tak. Powstały z grubej folii aluminiowej, a jako "wycinaka" użyłem takiego narzędzia jubilerskiego jak kornlaisen (w bardziej przyjaznym języku zwany "perelnikiem"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 8 Września 2014 Autor Share Napisano 8 Września 2014 Tempo prac wolniejsze, ale to nie znaczy, że nic się nie dzieje. Niechcący skasowałem z telefonu zdjęcia gotowych elementów po zrobieniu odlewów i teraz mogę pokazać już całą złożoną węglarkę. Blaszki na bokach celowo powyginane. Burty takich wagonów załadowanych węglem rozchodziły się trochę w szwach i te metalowe ściągacze trzymały je w kupie, ale jednak się trochę odkształcały, co widać czasem na zdjęciach. Znów dumny jestem z kółek widocznych na dolnej części ramy wagonu służących do mocowania plandek. Plecione były z drucika 0,35 mm zawijanego na drucie grubości 1,5 mm. Wkurzająca robota, ale według mojej oceny takie detale dobrze wyglądają i wzbogacają trochę model. Teraz zanim pomaluję ruszę chyba z platformą tego samego typu, czyli po prostu będzie to "jakby" ta sama węglarka, ale ze zdjętymi burtami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 "wolniejsze tempo..." - u mnie szybsze tempo nie daje w połowie nawet takich rezultatów ja Twoje "wolniejsze". Ty to TGV ja raczej PKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 13 Września 2014 Autor Share Napisano 13 Września 2014 Dziękuję za pozytywne komentarze, ale z tym tempem, to bez przesady. Jak już się zrobi dobry odlew, to potem już się składa prawie jak klocki Lego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 No i trochę malowanek węglarki. Na razie czarny podkład. Jak widać odlew z żywicy na drzwiach jest tak cienki, że spokojnie po pomalowaniu na czarno i tak prześwituje przez niego światło lampki na biurku. Także niektóre elementy drzwi wykonane z cienkiej blachy (z puszki od napojów) nie wytrzymały momentu wyjmowania z formy i się wyfalowały. Miałem robić jeszcze jeden odlew, ale po przyjrzeniu się zdjęciom doszedłem do wniosku, że te elementy na drzwiach naprawdę czasem tak wyglądały, więc zostało. A co? Musi być prosto spod igły?? Wnętrze paki będzie przecierane (wcześniej poszedł lakier do włosów) i barwione różnymi olejnymi brązami/czerniami i co tam w rękę wpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Nie wiem czy już pytałem, ale czy ty to będziesz udostepniał dla "ludu" czy zostawisz tylko dla siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 czy ty to będziesz udostepniał dla "ludu" czy zostawisz tylko dla siebie? Aleee... W jakim sensie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 czy raczej o to czy będzie sprzedaż kopii? Prace imponujące! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Chodziło mi o zakup. Ja raczej się nie skuszę, ale pewno byłoby kilku chętnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 Nie no o sprzedaży nie ma mowy. To tylko hobby. A pokazanie tego na forum i Wasze pozytywne komentarze + moja satysfakcja w zaciszu domowym całkowicie mi wystarczają. Tak więc na wystawy/konkursy się nie wybieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 21 Października 2014 Autor Share Napisano 21 Października 2014 Trochę czasu minęło więc większy update. Już bez wchodzenia w szczegóły. Malowanie, potem kalkomanie (robione na zamówienie przez Melius Manu) i patyna. Suche pastele odcienie ciemno szarego, brązu, czerni, itd, itp. Do tego kilkakrotne zmywanie, ścieranie i nakładanie jeszcze raz. Powstała tez platforma. Trochę trzeba będzie ją naprostować, bo jak zwykle sie wygina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Mały up-date. Platforma z kalkomaniami i wymalowana i nawet z naniesionymi śladami użytkowania. W trakcie wklejania zdjęć kapnąłem się, że przecież skoro w przypadku węglarki rama była w kolorze czerwono brązowym, to i w przypadku platformy też tak powinno być. A tymczasem pojechałem na prawi-czarno. No nic. Będzie do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Super że temat nie umarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian B. Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Ambitny projekt i genialne wykonanie ! Świetnie się to ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Piękna robota. Wspaniałe umiejętności. Śledzę temat regularnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 No to dziubania ciąg dalszy. teraz przyszła kolej na wagon kryty z budka hamulcową. To wagon starego typu z budka wychodząca ponad dach. Do tego trzeba było trochę przedłużyć ramę wagonu. Inny też był rozstaw osi w wagonie. Niemal taki sam wagon miał już tu swoją relację, więc teraz pokazuję sama budkę. Na zdjęciu i rysunku jest akurat budka ze spiczastym dachem, a ja robię z dachem lekko zaokrąglonym, ale zapewniam, że były też takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Czy ta budka aby za daleko na dach nie zachodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Nie, jest ok. Zdjęcie tego odrestaurowanego wagonu może tak pokazywać, ale w rzeczywistości, tak jak na rysunku technicznym, to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Wspaniały i pomocny materiał Kolega zebrał. Modele można gdzieś obejrzeć na własne oczy? Pytanie do autora i nie tylko. Gdzie kupić kalkomanie kolejowe z okresu drugiej wojny ale w skalach 1:87 i 1:72. Zanim rozpocznie się cykl podstawek łączących elementy kolejowe, pancerne i lotnicze praca skupia się na zbieraniu i segregacji materiału ikonograficznego oraz gromadzenie potrzebnych mniej lub bardziej produktów a kalkomanie to pięta achillesowa. Podziwiam Kolegi dokonania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 23 Lipca 2015 Autor Share Napisano 23 Lipca 2015 Odgrzeję trochę kotlecik, ale fajerwerków na razie nie będzie. Kończenie, czy może domęczanie budki hamulcowego. Drzwi wejściowe zrobione ostatecznie z kartonu. Cienki plastik za bardzo się odkształcał przy żłobieniu przerw między niby-deskami. Tu nieźle też widać przedłużoną ramę wagonu na której znajdował się podest służący posadowieniu budki hamulcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Super że ciągniesz temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Lipca 2015 Super Moderator Share Napisano 24 Lipca 2015 No tylko mało aktualizaji a gdzie brankard? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi