Skocz do zawartości

Räder müssen rollen für den Sieg! Temat o pociągach

Merten

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za komentarze i dodaję trochę drobiazgów, które ostatnio powstały.

Na pierwszym zdjęciu widać poskładaną część wagonu.

Te dwa fragmenty burt, ściana szczytowa oraz pokazywane wcześniej drzwi pozwolą zrobić formy silikonowe, z których będzie już można złożyć cały wagon.

169.jpg

Tu widać zaczep, który blokował drzwi uchylne w ścianie szczytowej węglarki.

Po kilku próbach udało mi się osiągnąć zadowalający efekt. Wykonany oczywiście z polistyrenu grubości 0,5 mm.

Oczywiście jest celowo za gruby, ale uznałem, że tylko tak można zrobić z niego odlew, który nie rozpadnie się przy wyjmowaniu z formy.

170.jpg

No i przygotowane również jako wzory do formy podpory, które wspierały podłogę wagonu od ramy do jego burt.

W wagonach krytych były takie prostokątne, a tu konieczne są trapezowate.

Spróbowałem też odtworzyć takie duże nity, którymi były mocowane do ramy. Słabo to widać, ale trochę jednak tak.

Powstały z grubej folii aluminiowej, a jako "wycinaka" użyłem takiego narzędzia jubilerskiego jak kornlaisen (w bardziej przyjaznym języku zwany "perelnikiem").

171.jpg

• 2 weeks later...

Tempo prac wolniejsze, ale to nie znaczy, że nic się nie dzieje.

Niechcący skasowałem z telefonu zdjęcia gotowych elementów po zrobieniu odlewów i teraz mogę pokazać już całą złożoną węglarkę.

Blaszki na bokach celowo powyginane. Burty takich wagonów załadowanych węglem rozchodziły się trochę w szwach i te metalowe ściągacze trzymały je w kupie, ale jednak się trochę odkształcały, co widać czasem na zdjęciach.

Znów dumny jestem z kółek widocznych na dolnej części ramy wagonu służących do mocowania plandek. Plecione były z drucika 0,35 mm zawijanego na drucie grubości 1,5 mm.

Wkurzająca robota, ale według mojej oceny takie detale dobrze wyglądają i wzbogacają trochę model.

Teraz zanim pomaluję ruszę chyba z platformą tego samego typu, czyli po prostu będzie to "jakby" ta sama węglarka, ale ze zdjętymi burtami.

174.jpg

172.jpg

173.jpg

• 2 weeks later...

No i trochę malowanek węglarki.

Na razie czarny podkład. Jak widać odlew z żywicy na drzwiach jest tak cienki, że spokojnie po pomalowaniu na czarno i tak prześwituje przez niego światło lampki na biurku. Także niektóre elementy drzwi wykonane z cienkiej blachy (z puszki od napojów) nie wytrzymały momentu wyjmowania z formy i się wyfalowały. Miałem robić jeszcze jeden odlew, ale po przyjrzeniu się zdjęciom doszedłem do wniosku, że te elementy na drzwiach naprawdę czasem tak wyglądały, więc zostało. A co? Musi być prosto spod igły??

175.jpg

Wnętrze paki będzie przecierane (wcześniej poszedł lakier do włosów) i barwione różnymi olejnymi brązami/czerniami i co tam w rękę wpadnie.

176.jpg

177.jpg

• 4 weeks later...

Trochę czasu minęło więc większy update. Już bez wchodzenia w szczegóły.

Malowanie, potem kalkomanie (robione na zamówienie przez Melius Manu) i patyna. Suche pastele odcienie ciemno szarego, brązu, czerni, itd, itp.

Do tego kilkakrotne zmywanie, ścieranie i nakładanie jeszcze raz.

175-1.jpg

176-1.jpg

177-1.jpg

179.jpg

Powstała tez platforma. Trochę trzeba będzie ją naprostować, bo jak zwykle sie wygina.

178.jpg

• 2 months later...

Mały up-date.

Platforma z kalkomaniami i wymalowana i nawet z naniesionymi śladami użytkowania.

W trakcie wklejania zdjęć kapnąłem się, że przecież skoro w przypadku węglarki rama była w kolorze czerwono brązowym, to i w przypadku platformy też tak powinno być. A tymczasem pojechałem na prawi-czarno. No nic. Będzie do poprawki.

181.jpg

180.jpg

• 3 weeks later...

No to dziubania ciąg dalszy. teraz przyszła kolej na wagon kryty z budka hamulcową.

To wagon starego typu z budka wychodząca ponad dach. Do tego trzeba było trochę przedłużyć ramę wagonu. Inny też był rozstaw osi w wagonie.

Niemal taki sam wagon miał już tu swoją relację, więc teraz pokazuję sama budkę.

Na zdjęciu i rysunku jest akurat budka ze spiczastym dachem, a ja robię z dachem lekko zaokrąglonym, ale zapewniam, że były też takie.

180-1.jpg

182.jpg

181-1.jpg

• 3 months later...

Wspaniały i pomocny materiał Kolega zebrał. Modele można gdzieś obejrzeć na własne oczy? Pytanie do autora i nie tylko. Gdzie kupić kalkomanie kolejowe z okresu drugiej wojny ale w skalach 1:87 i 1:72. Zanim rozpocznie się cykl podstawek łączących elementy kolejowe, pancerne i lotnicze praca skupia się na zbieraniu i segregacji materiału ikonograficznego oraz gromadzenie potrzebnych mniej lub bardziej produktów a kalkomanie to pięta achillesowa.

Podziwiam Kolegi dokonania. Pozdrawiam.

• 3 months later...

Odgrzeję trochę kotlecik, ale fajerwerków na razie nie będzie.

Kończenie, czy może domęczanie budki hamulcowego.

Drzwi wejściowe zrobione ostatecznie z kartonu. Cienki plastik za bardzo się odkształcał przy żłobieniu przerw między niby-deskami.

182_1.jpg

184.jpg

Tu nieźle też widać przedłużoną ramę wagonu na której znajdował się podest służący posadowieniu budki hamulcowego.

183.jpg