Skocz do zawartości

Renault FT - TAKOM - 1:16

DarkWing

Rekomendowane odpowiedzi

Przepiekna, bardzo malarska i jedocześnie bardzo realistyczna robota. Ogląda się w duża przyjemnością

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kolejne 3 etapy to drobiazgi....

Etap 14

ift14_zpsd5732228.jpg

na górze wklejone blaszki

_MG_3760_zpse866c5c1.jpg

Etap 15

ift15_zps10717b74.jpg

Szekle są ruchome

_MG_3761_zps8f8fe1e9.jpg

Etap 16

ift16_zps49d487bf.jpg

_MG_3762_zps3c616049.jpg

Etap 17

ift17_zps72130608.jpg

W końcu coś ciekawszego. W tym miejscu jest okazja po raz ostatni zobaczyć całe wnętrze tego małego czołgu. Od teraz będzie on już tylko obudowywany i coraz bardziej opancerzony Przez kilka pozostałych otworów juz nie zobaczy się tego co kryje w sobie :(...

_MG_3757_zps53c9d9b8.jpg

a tak wygląda kadłub po wklejeniu obydwóch boków

_MG_3759_zpscf6f5d29.jpg

Etap 18

Gdzieś mi się zapodziało zdjęcie z instrukcji....

To tylko przedni pancerz

_MG_3764_zps48382287.jpg

W etapie 17 widać kilka różnych drobiazgów mocowanych po bokach. Sytuacja powtarza się w dalszych etapach. Zastanawiam się czy ich nie pominąć na obecnym etapie, zamknąć całkowicie kadłub i pomalować, a dopiero mocować te tlementy. Ułatwiłoby mi to znacznie malowanie, które przewiduję w-g masek J's Work. Poza tym jeśli zacznę prace przy zespole jezdnym to ciężko będzie potem malować kadłub za gąsienicami... Tak czy owak będzie trzeba troszkę odbiec od instrukcji...

Flachenty - dzięki za wszystkie uwagi. Zawsze warto wiedzieć jakie błędy model kryje.

Niestety jak pisałem na początku nie zamierzałem i nie zamierzam niczego poprawiać. Model ma być tylko "ładnie" sklejony i pomalowany.

Laik się nie pozna, a na poprawę wszystkich błędów nie mam dostatecznej wiedzy oraz siły i... czasu.

Dzisiaj mały update między etapami.

Przygotowałem resztę pokrycia, tak aby można było malować skorupę z zewnątrz na gotowo.

górny pancerz

_MG_3765_zpsd1417d23.jpg

Płyty pokryw przedziału silnikowego oraz części przedniej

_MG_3766_zps93fedd63.jpg

_MG_3767_zps42d5efe6.jpg

_MG_3768_zps7f219bde.jpg

Oczywiście górny pancerz będzie niewidoczny od wewnątrz ale postanowiłem go pomalować tak jak całą resztę. Klapy będę robił ruchome, po otwarciu będą widoczne od wewnątrz, jednocześnie będzie można pokazać troszkę wnętrza. Zastanawiam się też nad tym, żeby nie wklejać górnego pancerza, a tylko nałożyć go. Byłaby możliwość zdjęcia go i wówczas byłoby widoczne całe wnętrze. Hmm....

Przy okazji pochwalę się...

W sąsiednim wątku kol. BigIsPiekne robi PzkPfw II w 1:6... Miodzio Już kiedyś chodziła mi taka skala po głowie, dzisiaj nie wytrzymałem i zafundowałem sobie Shermana w 1:6.... Jeśli tylko przeżyję to co mnie czeka to zaraz po skończeniu FT zabiorę się za to monstrum (ok. 1m długości). Powiedzmy, że zrobiłem sobie przedwczesny prezent urodzinowy i... jakoby na drugie życie.....

Zastanawiam się też nad tym, żeby nie wklejać górnego pancerza, a tylko nałożyć go. Byłaby możliwość zdjęcia go i wówczas byłoby widoczne całe wnętrze. Hmm....

Ja bym jednak stanowczo odradzał takie rozwiązanie. W sumie to profanacja modelu czołgu, tym bardziej, że jakby nie patrzeć, po zdemontowaniu wieży i otwarciu wszystkich pokryw, detale wnętrza Renaulta są doskonale widoczne. Zwłaszcza przy tej skali- otwory wieży i włazów są naprawdę duże, więc wszystko przez nie widać i naprawdę nie widzę sensu szpecić tak kapitalnie zapowiadającego się modelu jakimś zdejmowanym pancerzem, który nigdy zdejmowany nie był

Ja również życzę zdrowia, bo to najważniejsze

Na początku serdecznie dziękuję wszystkim za pamięć i życzenia zdrowia.

Niestety z wiadomych powodów muszę przerwać budowę tego małego, ale wdzięcznego czołgu.

Wrzucam dwa ostatnie zdjęcia które zrobiłem kilka dni temu

Zbiornik paliwa - niestety będzie całkowicie niewidoczny pod pancerzem :(

_MG_3769_zps02002e38.jpg

Tak wygląda po zamontowaniu

_MG_3770_zps6da90b9b.jpg

Na chwilę obecną mam już wklejony górny pancerz i model jest gotowy do malowania.

Niestety przed przerwą muszę uporządkować kilka spraw więc na tym póki co zakończam warsztat.

Mam nadzieję, że spotkamy się za ok. miesiąc i będę mógł dalej prowadzić warsztat i dokończyć model...

• 2 weeks later...

Witam wszystkich którzy czekali na mnie.....

Jestem już w domu, cały i zdrowy .

Niestety operacja nie do końca się udała - "za duże ryzyko" - więc co póki co żyję

7 kwietnia wracam do pracy i ruszam z warsztatem dalej....

• Super Moderator

Cześć

Witamy po przerwie - dobrze, że już w domu - no to masz trochę czasu teraz na odpoczynek... i model :-)

pozdrawiam serdecznie i czekam na update :-)

Christian

P.S.

Zerknij do mojej galerii z ostatniej wystawy, która odwiedziłem - na początku są statki, potem trochę figurek i Twój czołg, który budujesz (na marginesie, ten model wygrał zawody)