Skocz do zawartości

F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 184
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

I po bólu: ostatnia komora pomalowana.

Bałem się, że mi to nie wyjdzie zbyt dobrze, a jednak jakoś poszło.

Tradycyjnie już, problem był znacznie prostszy do rozwiązania niż się tego obawiałem.

Teraz raczej nie będę miał obaw przed używaniem dowolnych dodatków żywicznych w kolejnych modelach, może poza kabinami.

A tak wygląda komora przedniego podwozia.

Trochę ubogo teraz, ale po finalnym montażu dojdzie tu trochę kabli i wszelkich cięgien oraz siłowników.

Jaka szkoda, że i tak tego praktycznie potem nie będzie widać.

075_zpsa2a7bfa4.jpg

076_zps03677ce4.jpg

A tak wygląda oryginał:

cutshall_f-100f_nosegwell1.jpg

Skończyłem trudną i pracochłonną część prac nad modelem, czyli preshading.

Wciąż mam pewne problemy z aerografem, ale powolutku udało się stosunkowo ładnie ten preshading położyć.

Zrezygnuję chyba z kolorowania przed malowaniem, bo nie wydaje mi się, żeby to dawało zauważalne efekty.

Teraz biorę się pomału za finalne malowanie.

Malowanie komory silnika zostawiam na sam koniec.

077_zps4d1bd58f.jpg

078_zpsaa6cb869.jpg

Ok, położyłem pierwszy kolor, czyli spód, czyli C311, który nijak nie chce różnić się od brudnego białego, ewentualnie off-white.

Tymże ostatnim, czyli C039 nieco porozjaśniałem powierzchnię "marmurkiem", ale efekt jest w zasadzie niewidoczny. Tak więc jedynie wash może coś tutaj zdziałać, żeby ta powierzchnia nie była tak dziewicza.

Ale mi się taka dziewicza i tak podoba.

079_zps01d0c215.jpg

A tutaj jeszcze wszystkie komory razem, na tle pomalowanego kadłuba.

Pokazuję, bo mi się podobają.

080_zps376a1b14.jpg

Bo lotki wychylają się naprzemiennie ,-))

Idzie świetnie. Biały kolorek siadł super. Jest Gites.

Położyłem pierwszy kolor, czyli ciemną zieleń - C302, nieco rozjaśnioną po panelach i delikatnym marmurkiem mieszanką ciemnego zielonego C309 oraz musztardy C039 (to w zasadzie daje taką oliwkę).

Nie wiem czy nie przykryłem odrobinę za bardzo preshadingu, ale przy tych ciemnych zieleniach naprawdę trudno jest znaleźć ten właściwy moment, kiedy trzeba powiedzieć sobie "dość".

Tak więc tak to wygląda w tej chwili.

Bardzo mi się efekt podoba, lekkie zróżnicowanie powierzchni jest dość delikatne, chciałem uniknąć efekciarstwa.

Tradycyjnie jednak ciekaw jestem Waszych opinii.

081_zpsf64f5cef.jpg

082_zps83152a5e.jpg

malowałeś to kamo 'z reki' bez maskowania?

moim zdaniem preszajding jest nawet miejscami za bardzo widoczny tym bardziej że zdjęcia z reguły minimalizują realną intensywność preszajdingu.

No tak, z ręki, jak widać tasma i patafix oddzielały tylko zieleń od koloru brzuszka maszyny.

Preszajding widać słabo nawet na żywo, więc się nie martwię.

Bardziej mnie ciekawi ocena postshadingu, nad którym trochę popracowałem.

Położyłem 3 kolor, mieszając bazowy (czyli C310) z musztardą C039, różnicując potem powierzchnię mieszanką bazowego i off white, a potem mieszanką bazowego i ciemniejszego wood brown C043, a na koniec samym C043.

Wyszło chyba trochę za delikatnie, liczyłem na mocniejszy efekt zróżnicowania powierzchni, choć może to tylko moje wrażenie, bo im dłużej patrzę, tym więcej widzę zróżnicowania. .

No ale trudno, nadrobi się jakoś może brudzeniem, a jak nie to i tak bardzo mi się podoba.

083_zpsd04615f5.jpg

084_zps96e5d022.jpg

Idzie do mnie przesyłka, w której jest nowy specyfik Ammfo for Mig Jimmeneze - Crystal Glass, którą ponoć można zrobić fajne szkiełka w zegarach na tablicy. Jak dojdzie, to spróbuję poprawić samą tablicę z zegarami.

Jako szkiełka na pewno, ale robiłem coś takiego pierwszy raz.

Natomiast te kolorowe jakoś nie za bardzo mi wyszły jako szkiełka, ale nie miałem jeszcze okazji dobrze te specyfiki przetestować, więc nie mogę ani polecić, ani odradzić.

Położyłem czwarty i tym samym ostatni kolor kamuflażu - C303.

Łaty rozjaśniłem potem mieszanką bazowego oraz musztardą C039: panele od środka a potem na wszystko marmurek.

Na to wszystko nałożyłem potem mieszankę bazowego z ciemną zielenią C309: dość mocny, może trochę za mocny marmurek.

Efekt chyba nie jest taki zły, choć zróżnicowanie powierzchni wyszło mi trochę mocniejsze niż planowałem.

085_zps96716c73.jpg

Jak widać na zdjęciach, czeka mnie jeszcze sporo poprawek: a tu odkrzurz się trafił, a tam farba odeszła wraz z patafixem.

Ale to może jutro, gdy farba dobrze zaschnie.

086_zps7c94553e.jpg

Mam do tego spory problem z podkładem Alclada, który położyłem pod malowanie metalizerami (komora dyszy silnika).

Nie wiem co się dzieje z tym podkładem, ale na bokach komory on zwyczajnie zmiękł i zaczął się ścierać.

W tej chwili jest całkowicie matowy i szorstki, do tego żeby nie brudził mi farby, trzymałem model przez chusteczkę, po której zostały przylepione paprochy.

Co z tym zrobić?

Planuję delikatnie zmyć to rozcieńczalnikiem bo to chyba jedyna metoda...

Boję się, że może mi to uszkodzić dopiero co zrobione malowanie.

087_zps67125933.jpg

Ciekaw jestem jak zrobisz te przegrzane partie, i granice pomiędzy kamuflażem, a przegrzanymi blachami ,-)) To jest dla mnie najciekawsze miejsce tego modelu ,-))

Ciekaw jestem jak zrobisz te przegrzane partie, i granice pomiędzy kamuflażem, a przegrzanymi blachami ,-)) To jest dla mnie najciekawsze miejsce tego modelu ,-))

Sam jestem ciekaw jak te przegrzane pręgi zrobię.

Na razie plan jest taki: podkład na całej komorze super chromem, potem poszczególne panele będę cieniować burnt ironem, a na koniec zrobię mocniejsze pręgi tymże kolorem, cieniując je błękitem i czerwienią, żeby wyszedł efekt przebarwienia metalu od gorąca.

Wszelkie porady w tym temacie mile widziane.

Spiton, niestety ale Cię trochę rozczaruję, bo nie będzie jakiegoś przejścia między kamuflażem a komorą silnika.

Długo o tym myślałem i stwierdziłem dwie rzeczy: pierwsza to taka że nie mam pomysłu jak to dobrze zrobić, druga to taka że jak spróbuję, to są duże szanse że to wyjdzie źle.

Dlatego planuję zrobić komorę, która będzie wyglądać mniej więcej tak:

F100-Super-Sabre1.jpg?fit=720%2C9999

Czyli ostre przejście pomiędzy malowaniem a metalizerami.

Przy okazji: zdaje się że zrobiłem mały błąd, malując kamuflaż do granicy nasady statecznika.

Powinno to iść trochę dalej, ale ja wybrałem (sugerując się instrukcją modelu, który według Trumpetera powinien być malowany metalizerami w całości) wersję taką, zamiast takiej:

f100_top.jpg

Jak widać tutaj, niepomalowana kamuflażem komora kończy się trochę wcześniej niż przy nasadzie statecznika.

Może to nie jest duży błąd, ale chyba jednak błąd.

Zamaluj kamuflaż bezbarwnym lakierem w okolicach przeznaczonych do malowania metalizerami i zamaskuj taśmą. Powinno wystarczyć jako zabezpieczenie przed przypadkowym zmyciem lakieru.

Taki mam plan, to chyba jedyne wyjście.

Ale jak się pozbyć tego zmechaconego trochę podkładu Alclada?

Zmywać czymś? Leveling thinnerem?