Skocz do zawartości

Ar-95A - MPM 1/72

Przemek - MaXus

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuję sklecić:

mpm72082_0.jpg

Nie podoba mi się za bardzo (chyba, że w trakcie prac zmienię zdanie) ale i tak będzie statystą przy babcocku, ponieważ opatrzonego Cant'a nie wypada już wciskać na dioramkę/winietę/instalację/czy jak to tam zwać.

Z wyszukanych wodnolotów stacjonujących w Pollensa, ten Arado oraz He-60 były gabarytowo najmniejsze. Jako, że z dwojga złego, Arado wydaje się być zestawem mniej stresowym a i uWagA ... ŻY WI CĘ zawiera, więc w zamierzeniu ma wyjść taki:

avc_00176790.jpg

Jeszcze prośba: jeśli ktokolwiek widział, ktokolwiek wie i posiada zdjęcia, za co toto było chwytane, to w te pędy niech "podrzuci". Zresztą wszelakie materiały są mile widziane.

Tyle na razie, żebym jakąś motywację miał.

Hmmm, to pojedyncze ucho wydaje się mało prawdopodobne - samolot musiałby być idealnie wyważany za każdym razem. Chyba, że było ich więcej ale na kilku zdjęciach widziałem tylko to jedno. Poniżej przykład, jak to przy Ar 196 było realizowane:

ar196-3.jpg

1-Arado-Ar-196A2-1_BoFlGr-196-T3BH-Lofoten-Islands-1944-01.jpg

admiral_graf_spee_23.jpg

W sumie, to zadowolą mnie zdjęcia nawet innych maszyn, podobnej konstrukcji z widocznymi umiejscowieniami zaczepów.

PS. Andrzej, to już nie będzie to samo, Włoch to jednak Włoch

• 2 weeks later...

Dziadowski model za te pieniądze.

W oczekiwaniu na blaszkę przerobiłem trochę wnętrze, bo zestawowe deko odstaje:

CAM00479__zpsd04f0d3a.jpg~original

CAM00523__zps39ef7174.jpg~original

Trochę z nudów, trochę ku potrzebie a jeszcze trochę z ciekawości, jak to jest, zrobiłem częściowo szkielet:

CAM00525__zps97884f05.jpg~original

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 5 months later...

Takie pytanie odnośnie osłony pod silnikiem mam:

avc_00176790_zpsc90213c7.jpg~original

to chłodnica, czy jakieś inne ustrojstwo?

Na wypraskach tak to się prezentuje:

20141116_134329_resized_zps1a39bfe2.jpg~original

I najważniejsze, może mnie ktoś wspomóc przykładowymi zdjęciami, jak to mogło wyglądać z przodu oraz tyłu (siatka, ścianka?)

• 2 weeks later...

Przemek - bardzo misterna robota, jestem pod wrażeniem bo to przecież 1/72

Mam pytanie - jak z dopasowaniem elementów?

Mam nowszą wersję tego latadła z Airfixu (Ar-196) i tam dość kiepsko to wygląda (głównie skrzydła i pływaki)

Mam pytanie - jak z dopasowaniem elementów?

Spasowanie takie sobie, ot, trochę podpiłować, wyrównać, jakąś wstawkę zrobić, czasochłonne, ale do zrobienia. Najgorzej mi idzie z zastrzałami.

@Marek K - radio deko dopieszczone, ale na razie nie ma sensu wrzucać zdjęć

@LordDisneyland - tak, podpowiedziano mi, że może to być filtr z powietrza z obudową - w każdym razie już zrobione ;>

IMG_2169_zps764cebbb.jpg~original

IMG_2170_zps07c403e8.jpg~original

IMG_2217_zps37378686.jpg~original

• 3 weeks later...

@LordDisneyland

Wyrzutniki:

IMG_2353_zps0ae9dd30.jpg~original

IMG_2353__zpsb33e45f6.jpg~original

kaem malowany zdaje się modelmasterowym GunMetal'em + suchy pędzel którymś ze steelcośtamów

koloru wnętrza za chiny nie pamiętam, patrzę na farbki i chyba mieszanka z MM1713 jakaś była.

@Mikolaj75

Jeśli to samo mamy na myśli, to w sumie taki był zamiar, żeby były zalane, niemniej faktycznie, lekko przetarłem, żeby złagodzić przejście.

Inspiracja :

air_ar95_4_zps7ad19fe2.jpg~original

Wyrzutniki to tak, manufaktura.