Skocz do zawartości

Schematy malowań lotnictwa polskiego.

Mikele

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, mig napisał:

Jak-6 nie były na wyposażeniu polskiego lotnictwa. 

Zawsze warto sprawdzić , może coś się zmieniło ? Kiedyś śmiano się z wzmianek o Ła-7 z szachownicami ...

30 minut temu, kopernik napisał:

Zawsze warto sprawdzić , może coś się zmieniło ? Kiedyś śmiano się z wzmianek o Ła-7 z szachownicami ...

A coś się zmieniło w tem temacie?

31 minut temu, kopernik napisał:

W kwestii jaka nic się nie zmieniło.

1 minutę temu, Moses napisał:

A coś się zmieniło w tem temacie?

Owszem, Ła-7 z szachownicami istniał - pomnikowy w Mielcu.

• Thanks 1

W kalkach Extradecal do Tiger Motha jest takie malowanie. Pierwszy raz spotkałem sie z DH82 w malowaniu polskim z 39 roku. Jak to było z tymi Dehavillandami w 39? były czy to wymysł XT

image.png.04ed2033201f09a0a103d6274cf7d208.png

15 minut temu, Moses napisał:

W kalkach Extradecal do Tiger Motha jest takie malowanie. Pierwszy raz spotkałem sie z DH82 w malowaniu polskim z 39 roku. Jak to było z tymi Dehavillandami w 39? były czy to wymysł XT

image.png.04ed2033201f09a0a103d6274cf7d208.png

DH-82 był jeden. Do rejestru wpisany jako SP-AMX. Zdjęć brak. Z szachownicami latały za to DH-60.

Jeden z dawnych użytkowników forum, Konrad "ZIO BY NAITT" Kozioł pokazał DH-60 z szachownicami w swojej galerii modeli https://modelwork.pl/topic/20877-konrad-quotzio-by-naittquot-kozioł-lotnictwo-polskie-172/

jest tam też coś takiego. Skąd wziął pomysł na takie malowanie ?

131.jpg

Edytowane przez kopernik

• 2 weeks later...

Kora proponuje takie malowanie polskiego FW 44. Może słabo szukałem, ale nie znalazłem potwierdzenia. W Polsce powojennej użytkowano kilka sztuk,, ale czy w takim malowaniu ?

1fw44.jpg

19 minut temu, kopernik napisał:

Kora proponuje takie malowanie polskiego FW 44

Prawdopodobnie latał w aeroklubie bydgoskim. Zdjęcia też nie znalazłem, mam dwa inne przykłady, dość fantazyjne:

003.jpg.1f54d5eb012e1de50b8d97e828acb004.jpg

15.jpg.1c4adfbea0da5124e0f9261b88530182.jpg

Zdjęcia z zasobów Alamy i MLP.

27 minut temu, barszczo napisał:

Prawdopodobnie latał w aeroklubie bydgoskim. Zdjęcia też nie znalazłem, mam dwa inne przykłady, dość fantazyjne:

Na zdjęciu AHZ i na obrazku w instrukcji od Kora jest AHZ, tylko w zupełnie innym malowaniu ... I to jest źródło moich niepokojów.

1fw44 1.jpg

10 godzin temu, barszczo napisał:

003.jpg.1f54d5eb012e1de50b8d97e828acb004.jpg

Odnośnie tych dwóch fantazyjnych to:

SP-AGS o nazwie własnej "Brzdąc" był z Aeroklubu Pomorskiego w Toruniu barwa biało-czerwona

SP-AHZ z Aeroklubu Bydgoskiego po remoncie w barwie srebrno lub biało-czerwonej. Na zdjęciu z Piperem SP-AFU własnie w Bydgoszczy. W tle widać hangary przy obecnych WZL-2.

10 godzin temu, KRYSTEK napisał:

IMG_20250225_094947.jpg

80f858a5fde657f4bec578323d98ce97.png

Czyli jednak przynajmniej jedno z malowań ma potwierdzenie. Akurat tego nr PW nie mam i nigdy nie przeglądałem.

A ja się zapytowywuję o schematy malowań Po-2 ewentualnie CSS-13 jako maszyn typowo szkolnych, nie tych najeżonyych karabinami i obwieszonych bombami. 

I wojskowych i cywilnych.

48 minut temu, jmx62 napisał:

A ja się zapytowywuję o schematy malowań Po-2 ewentualnie CSS-13 jako maszyn typowo szkolnych, nie tych najeżonyych karabinami i obwieszonych bombami. 

Szału nie ma, ale kolorowe też bywały:

48947174_1433542420115766_2383856662034251776_n.jpg.668d622bf9f3341397fb000aaf79f327.jpg

Zielone/błękitne czy jak?

A stery kierunku? Może to tylko odbicie słońca podobnie jak z naszą Airacobrą gen. Połynina?

• Like 1

Stery kierunku wychylone w prawo, w strone słońca czyli poprostu oswietlone, porównaj z krawędzią  natarcia statecznika poziomego. dodatkowo zobacz 2 maszyny dalej, maja stery przechylone w lewo i juz są ciemniejsze. 

KRYSTEK dzięki wiem że jest taka pozycja niestety jej nie posiadam. Czy są tam jakieś ciekawe fotki? W sensie o jakie pytałem czyli samoloty typowo szkolne.

Edytowane przez jmx62

Godzinę temu, jmx62 napisał:

KRYSTEK dzięki wiem że jest taka pozycja niestety jej nie posiadam. Czy są tam jakieś ciekawe fotki? W sensie o jakie pytałem czyli samoloty typowo szkolne.

Poszło na PW może się przyda.

• Thanks 1