M.A.V. Napisano 24 Maja 2020 Share Napisano 24 Maja 2020 8 godzin temu, blacman napisał: Opracowałem sobie formę, która zapewnia łatwe i co najważniejsze powtarzalne kształtowanie blaszki... Zawstydziłeś Mennice 8 godzin temu, blacman napisał: Czy ktoś z Forumowiczów może zna instrukcje malowania części dennych łodzi pokładowych US Navy w latach 41-43? Jak to nie "na wczoraj" to pogrzebię w temacie, może coś znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2020 Wątek obrósł kurzem ale to nie znaczy, że nic się nie dzieje.... Monotonia obrony przeciwlotniczej: dobrze, że w 1942 Washington miał ich tylko 28 Zawsze mnie kusiło aby na samolotach w 1/700 spróbować odwzorować podział poszycia. Nie wszystko jest wykonywalne technologicznie - a nawet jak jest - to staje się niewidzialne optycznie. Próba odwzorowania poszycia na Kingfisherze wyszła całkiem niezgorzej.... próba pokazania silnika też się udała ... oczywiście to głęboki prototyp - do tego będzie jakaś blaszka z kabiną i trzymakami pływaka. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 4 Grudnia 2020 Share Napisano 4 Grudnia 2020 ... człowiek się cieszy jak mu się uda blaszkę 2 mm x 2 mm jakoś tam zgiąć i do czołgu przykleić, a tu takie rzeczy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Grudnia 2020 Share Napisano 4 Grudnia 2020 szacuneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 4 Grudnia 2020 Share Napisano 4 Grudnia 2020 15 godzin temu, blacman napisał: próba pokazania silnika też się udała ... oczywiście to głęboki prototyp - do tego będzie jakaś blaszka z kabiną i trzymakami pływaka. Jak na 1/72 to trochę szortranem trąci. Ale myślę, że nie jest gorszy od Pavli. Wierzę, że coś z tego jeszcze wyciśniesz. Tylko czemu w okrętach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 4 Grudnia 2020 Share Napisano 4 Grudnia 2020 Powiem krótko WoW !!!! bez S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2020 6 godzin temu, witek@ napisał: S s odinstalowane... tymczasem radary Mk4 na dalmierzach Mk37 zainstalowane... zamęczyły mnie te blaszki. Ogólnie nie wyszły najlepiej... zespół dalocelowników Mk38 i radarów Mk3 do dział 406mm oraz radar CXAM powinny być łatwiejsze: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 Ładnie to wygląda.....model zapewne urwie mi część rufową z katapultą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2020 Oerlikony gotowe. Obiecałem sobie, że nigdy nie zrobię amerykańskiego pancernika na '45. Chyba jestem za stary na 150 sztuk ... Dalmierze główne Mk 38 też gotowe do malowania: 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 20 godzin temu, blacman napisał: Oerlikony gotowe... chyba jestem za stary na 150 sztuk ... określenie "praca na taśmie" nabiera nowego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 W dniu 7.12.2020 o 20:11, M.A.V. napisał: określenie "praca na taśmie" nabiera nowego znaczenia dobrze, że to nie jest Franklin na "45 - wtedy rzeczywiście trzeba by otworzyć fabrykę nie tylko Oerlikonów.... Oerlikony nabrały koloru: i powoli do góry z nadbudówką główną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2020 ważna chwila !!!! Okręt otrzymał swój DZWON !!! przy okazji - nieco do góry ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Grudnia 2020 Share Napisano 9 Grudnia 2020 39 minut temu, blacman napisał: dobra, dobra, ale w obecnej konfiguracji nie będzie z niego pożytku - gdzie sznur z regulaminowymi węzłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2020 ostatni komponent wyposażenia śródokręcia gotowy. i wstępne pasowanie - powinno być OK będzie potrzebna drobna poprawka relingu wokół pomieszczenia radio i zamykamy... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek26 Napisano 17 Grudnia 2020 Share Napisano 17 Grudnia 2020 nabawię się kompleksów oglądając takie warsztaty... macie Panowie talent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Sierpień '42 - USS Washington w Nowym Jorku - drobny refit przed przejściem Kanałem Panamskim na Pacyfik. Za trzy miesiące zdemoluje Kirishimę... ... wiedziony nieco inspiracją kilku zdjęć chyba zrobię mały bałagan na pokładzie. Uda się być może w ten sposób przełamać jego granatowa monotonię.... powstają pakunki przeładunkowe po pomalowaniu na "brudny drelich" powinny dać fajny efekt marynarze w kapokach i bez, odpoczywający i pracujący... będzie też nieco niebezpiecznie na potrzeby tej sceny powstały AP 406mm z ładunkami miotającymi.... mam mały dylemat... nie mogę rozszyfrować co to jest przy pierwszej wieży - białe cylindry... na gaśnice za duże. Po malowaniu - wg kodyfikacji US Navy - można by zakładać, że butle z tlenem. Ale takie coś duże.... Ktoś z Forumowiczów może wie ? Edytowane 18 Grudnia 2020 przez blacman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 Plus za załogantow w jednej linii z słusznymi odstępami, można odrazu ich malować co jest wykluczone w tych z North Star Models. Idąc za ciosem amunicja oraz inne powtarzalne małe elementy też mogły by zachować dystans społeczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 9 godzin temu, blacman napisał: Sierpień '42 - USS Washington w Nowym Jorku - drobny refit przed przejściem Kanałem Panamskim na Pacyfik. Za trzy miesiące zdemoluje Kirishimę... ... wiedziony nieco inspiracją kilku zdjęć chyba zrobię mały bałagan na pokładzie. Uda się być może w ten sposób przełamać jego granatowa monotonię.... powstają pakunki przeładunkowe po pomalowaniu na "brudny drelich" powinny dać fajny efekt marynarze w kapokach i bez, odpoczywający i pracujący... będzie też nieco niebezpiecznie na potrzeby tej sceny powstały AP 406mm z ładunkami miotającymi.... mam mały dylemat... nie mogę rozszyfrować co to jest przy pierwszej wieży - białe cylindry... na gaśnice za duże. Po malowaniu - wg kodyfikacji US Navy - można by zakładać, że butle z tlenem. Ale takie coś duże.... Ktoś z Forumowiczów może wie ? Mi to raczej wygląda na pojemniki transportowe pocisków do armat, sądząc po wielkości pocisków na fotce wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 10 godzin temu, blacman napisał: ... wiedziony nieco inspiracją kilku zdjęć chyba zrobię mały bałagan na pokładzie. Świetny pomysł! Ten cały "śmietnik" na fotce rufowego pokładu to praktycznie model sam w sobie. Tenty na pokładzie też planujesz? Czy tak, czy siak – trzymam kciuki! Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 13 godzin temu, donalyah00 napisał: ...Tenty na pokładzie też planujesz? raczej nie zaciąg załogi trwa niektórzy stracili głowy, niektórych całkiem straciło ale ogólnie nie wyglądają źle ktoś się orientuje jakiego koloru były kapoki US Navy w czasie 2WS ? skrzynie wstępnie prysnąłem grubą warstwą koloru - po washu powiny wyglądać całkiem nieźle. część Oerlikonów postawię w pozycji złożonej maszt główny też prawie gotowy - końcówki rejki będą przycięte do właściwej długości - chodziło mi o uzyskanie poprawnej średnicy. cdn.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Pazłotkowa farba bardzo wyciągnie Ci wszelkie nierówności na pociskach, proponowałbym allbo nakładać dość grubo z pędzla ( jest szansa że sie zaleje), albo fuknąć podkładem tak raczej mało oszczędnie i przeszlifować każdy z osobna przed fukaniem mosiUNdzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 W dniu 19.12.2020 o 10:08, Szydercza Gała napisał: .....przeszlifować każdy z osobna ... obawiam się, że oczekujesz ode mnie niemożliwego ... to prototypowy model pocisku do malowania jeszcze się nie przymierzałem. Myślałem coby go "machnąć" metalikiem po całości później w kolor docelowy - czarny i spróbować wydrapać cześć farby odkrywając mosiądz. Najlepiej byłoby takie pociski wytoczyć z materiału rodzimego i po pomalowaniu wydrapać pierścienie.... np poprzez obrót po bardzo drobnym papierze ściernym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Z czystej cielawości pytam, te na zdjeciu to chyba APCBC są, ten czepiec balistyczny jest mosiężny czy pomalowany na jakiś kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 2 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Z czystej cielawości pytam, te na zdjeciu to chyba APCBC są, ten czepiec balistyczny jest mosiężny czy pomalowany na jakiś kolor? te pociski chyba były częściowo malowane: i koloryzowane: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi