Solo Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Przedstawiam mój ósmy zrobiony model, a trzeci w skali 1:48 - F-100D Super Sabre firmy Trumpeter. Model wymęczył mnie okrutnie, bo porwałem się na dość ambitne zadanie, czyli waloryzację wieloma żywicami i blaszkami. Z tymi pierwszymi, a konkretnie z wnękami podwozia, miałem spore problemy, o czym można było przeczytać w moim warsztacie. Były takie momenty, że miałem już dość tego modelu, no ale jak coś się zaczyna, to wypada skończyć. Błędy jakie popełniłem sporo mnie nauczyły. Wiele rzeczy zrobiłbym teraz prawdopodobnie inaczej, kilka rzeczy bym zmienił albo po prostu odrzucił. Mniejsza z tym. Mimo wszystkich problemów i niepowodzeń, z modelu jestem bardzo zadowolony, bo to ładna maszyna, którą chyba nie najgorzej udało mi się pomalować. Bardzo zadowolony też jestem z podwozia i hamulców aerodynamicznych. Ok, kilka słów podsumowania, co użyłem i co zrobiłem: - model F-100D Super Sabre Thunderbirds 1:48 firmy Trumpeter - wnęki podwozia Aires - hamulec aerodynamiczny Aires - dysza silnika Aires - koła Aires - blaszki Eduard interior - blaszki Eduard exterior - blaszki Eduard undercarriage - sonda paliwowa QuickBoost - rurka Pitota Master - owiewka Crystal Clear Squadron - bomba atomowa Mk28RE z zestawu firmy Belcher Bits - kalkomanie Caracal Models - kalkomanie do AIM-9 - Two Bobs - model malowany farbami Gunze i Tamiya, metalizery Gunze oraz Alclad - brudzenie farbami olejnymi, specyfikami MIG oraz Ammo of MIG Jimmenez. Oprócz tego dorobiłem nieco wyposażenia w kabinie, okablowanie goleni podwozia, niektóre światła pozycyjne, głowice rakiet AIM-9. Uff, to chyba wszystko. Zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Chylę czoła, piękny model . Zazdroszczę Ci takich umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Bardzo fajnie zdetalowany i efektownie wykończony! Zastanawiam się tylko jak w tym typie samolotu działały lotki? Bo wygląda jakby miał tylko klapy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2014 Nie wykluczam merytorycznych błędów w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Acha. Może warto spróbować delikatnie oddzielić lotkę z jednej strony i przykleić ponownie z poprawnym wychyleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Super...bardzo fajny model jak na moje oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2014 Acha. Może warto spróbować delikatnie oddzielić lotkę z jednej strony i przykleić ponownie z poprawnym wychyleniem? Trcohę byłoby to trudne z pewnych względów, zostawię jak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Bardzo fajny, podoba mi się. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: Ar-2 - Amodel 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloszek28 Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Mimo, iż instalacja hydrauliczna szwankuje, bomba uniemożliwia zamknięcie podwozia głównego i innych merytorycznych ''baboloi'' - model wyśmienity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 25 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 25 Czerwca 2014 Mnie się też podoba! Piękne podwozie! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszM Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 Wg. mnie malowanie rewelacyjne. Mimo, że sam samolot (sylwetka) niezbyt przypadł mi do gustu to model mi się bardzo podoba. Dopracowany i taki realistyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 Fantastyczny. Mnie sie bardzo podoba, szczególnie malowanie i wykończenie detali. Mimo tych kilku błędów które zauważyli niektórzy to chylę czoła. Rewela. Lecę poczytać warsztat bo zaintrygowało mnie kilka detali. Gratulacje Solo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2014 Dzięki Panowie za miłe słowa, naprawdę niezasłużone. Model ma parę wad, wynikających z błędnych założeń, bądź braku pewnych umiejętności modelarskich. Z daleka może faktycznie dobrze wygląda, ale z bliska jest już trochę gorzej. Ale cieszę się, że się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Super Sabre - super wykonanie. Szczena opada. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slusar Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Po prostu przepiękny. Totalny opad szczeny, chyba długo trzeba będzie czekać na forum na kolejny model myśliwca takiej klasy. Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Świetny. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Kozak naprawdę Mam takiego w 1/72 z Tamki z dodatkami Aires Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi