Skocz do zawartości

MiG-23MF 28 PLM n/b "012" /Trumpeter 1:48/

moralezz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

imt - proszę bardzo, choć rzuca się to w oczy nawet bez zaznaczeń :

MiG-23Moralezz_zps77151dde.jpg

MiG-23MFTrumpeter_zpse728f4db.jpg

Oczywiście Ciro to nie ideał, bo takich nie ma, ale wymiarowo pasuje w planach, dla mnie.

Pozdrawiam

Paweł

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki Paweł. Czekam aż ruszysz ze swoim, tym bardziej że dodatków masz ciut więcej ode mnie. Jak się sprawdzą u Ciebie, to w następnym (już klasycznie szarym) 23cim dokupię co-nieco Jeśli chodzi o wloty, faktycznie delikatnie bije po oczach ta nieścisłość. Mam w planach żeby spróbować samemu to wyprowadzić. A jeśli chodzi o zestawowe, to jak dla mnie też całkiem przyjemnie leżą w planach (tych z 4+) - zresztą jak cały model - po dokładnym przyjrzeniu się, widać że chińskie ludzie najprawdopodobniej na nich się wzorowali:

wlotplany3.jpg

wlotplany4.jpg

wlotplany1.jpg

wlotplany2.jpg

Hamilkar zostałem żle zrozumiany, ale już wyjaśniam. Na żadnym zdjęciu w relacji wloty nie zostały przedstawione i nie było do czego się odnieśc. Teraz już są.

imt - masz rację, ja napisałem Ciro vs. Trumpek i tego widać nie było. To mój błąd, nie Twoje złe wyrażenie. Prostuje i przepraszam - chodziło mi o różnicę oryginał vs, Trumpek, że to widać na pierwszym zdjęciu Moralezza.

Pozdrawiam

Paweł

wszystko jest ok. Chodziło tylko o uściślenie. Czasami używamy skrótów i możemy być żle odczytani. Ja równieżvnie napisałem precyzyjnie o co mi chodzi.

Wracając jednak do tematu to wloty są złe. Z Cirro są dużo lepsze ale chciałbym zwrócić uwagę, że powinny być w widoku z przodu symetryczne (góra - dół) a z fotek Cirro wygląda że nie są. Wyrobu Cirro wprawdzie w rękach nie miałem i nie mogę ocenić na 100%, że tak jest. Jak masz te wloty to zobacz może nie mam racji (a to byłaby dobra wiadomość).

linki do wlotów

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/MiG-23_NTW_1_94.jpg

http://www.bharat-rakshak.com/IAF/Images/7858-2/MiG-23f.jpg

Pozdrawiam.

Irek

Problem symetryczności wlotów rozwiązałem przy pomocy grubego hipsu. Wyciołem w górnym rogu wlotu ,gdzie łacza się scianki pionowa i pozioma ,miejsce pod łate z hipsu, musi byc wiecej niz 4mm, włozyłem tam ten ,,klocek,, nastepnie go obrobiłem .I to wszystko ,Ciro nie zarobiło

Witajcie.

Dwa zdjęcia porównujące wloty powietrza. U dołu Trębacz, u góry Ciro :

MiG-23Wloty2_zpsdf45d750.jpg

MiG-23Wloty_zps96b53a0a.jpg

Wielkiej różnicy nie ma, ale jednak - w Ciro są one niżej montowane w modelu.

Pozdrawiam

Paweł

Skoro poruszyliście temat wlotów, to wylądowały aktualnie na warsztacie. Myślę, że w przeciągu dwóch dni uporam się z ich korektą i pokaże, co wyszło. A tymczasem zabrałem się za skrzydła - bardziej po to, żeby wypróbować farby i zobaczyć co z nich za kolory wyjdą (specjalnie w temacie Ameryki nie odkrywałem). Tak to wygląda:

wings1_zps8db15c89.jpg

wings2_zps83b0e70a.jpg

Ten jasny zielony niespecjalnie mi podchodzi, ale jeszcze będę ewentualnie kombinował.

PS: zdecydowałem jednak, że zrobię egzemplarz n/b 460 - mam zdecydowanie więcej "kwitów" na niego...

Skoro poruszyliście temat wlotów, to wylądowały aktualnie na warsztacie. Myślę, że w przeciągu dwóch dni uporam się z ich korektą i pokaże, co wyszło.

Jeśli da radę to poproszę instrukcję "krok po kroku", z opisem gdzie wyciąć, jak je rozgiąć i ile wstawić. Kontempluję te wloty już drugi miesiąc i jakoś nie mam na nie pomysłu.

• 2 weeks later...

A więc wloty...

Jeśli da radę to poproszę instrukcję "krok po kroku", z opisem gdzie wyciąć, jak je rozgiąć i ile wstawić. Kontempluję te wloty już drugi miesiąc i jakoś nie mam na nie pomysłu.

Generalnie moja przeróbka nie będzie jakoś bardzo zaawansowana - ot tylko poprawienie jednego z rogów wlotu, żeby wyglądało na bardziej zbliżony do oryginału. Wyciąłem ten z mniejszym promieniem mniej więcej do pierwszej linii podziałowej patrząc od przodu wlotu. Następnie wkleiłem "wstawkę" z pudełeczka po frezie, który miał bardzo zbliżony promień naroża do tego, który próbowałem odtworzyć. Sporo szlifowania i szpachlowania i efekt końcowy nie jest taki zły, a na pewno lepszy niż to, co oferują wypraski:

wlot8_zps7adde1c0.jpg

wlot7_zps7d99b10f.jpg

Po lewej poprawiona część:

wlot6_zps22962d41.jpg

wlot3_zpsd69f4148.jpg

A tak przy okazji jak wziąłem wloty na warsztat, to okazało się, że chińskie ludzie zapomniały o reflektorach do lądowania... Więc dorobiłem i to, oraz niejako przy okazji poprawiłem kształt znajdujących się wewnątrz wlotu grzebieni aerodynamicznych:

wlot5_zps137cfcca.jpg

wlot2_zps2b7552de.jpg

"Podłoga" we wlocie pod która zabudowałem reflektor:

wlot4_zps5c159c76.jpg

Efekt końcowy:

wlot1_zps8084f29d.jpg

Witam w swoim migu 23 (nr 460) zastosowałem takie kolory farb gunze:

C-340,319,18-góra

C-314 lub C-20-dół

Sprawdź może tobie podejdą te kolory.Jeśli chcesz podeślę ci fotkę mojego miga i sobie zobaczysz

Może wrzucisz tę fotkę jak wyszły kolory bo sam jestem ciekaw, a pewnie i reszta chcących zbudować naszego Miga chętnie popatrzy...

Reflektor pierwsza klasa.....zupełnie inna bajka w wyglądzie tego elementu

Dzięki

Możesz zdradzić z czego i jak wykonałeś to światełko?

Jasne - żadna tajemnica Na początku kombinowałem z metalizerami, ale nie byłem zadowolony więc wykorzystałem zwykłą cieniutka folię aluminiową jako odblask, a żaróweczka to kulka z wkładu długopisowego

masakra, u mnie takie lądują w koszu. Te dziury świadczą o zapowietrzeniu formy więc wszystkie odlewy z niej będą tak wyglądać.

A tak przy okazji to widzę, że masz egzemplarze, które wyglądaja jak po ostrzale kałachem na lotnisku Jakość odlewów Ciro, nieustannie mnie zadziwia

Co fakt to fakt - jakość tych żywic to jakaś kpina: płacąc niemałe pieniądze, a w zamian dostać coś takiego...

Moralezz fajnie Ci idzie ale jak chcesz się podoktoryzować tzn upodobnić model do oryginału to polecam to:

http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=219017&st=0

co prawda to o 1:32 ale Trumpek wszystkie błędy pzreskalował po prostu do 48ki.

Powodzenia w budowie

Arek - dzięki za ten link Imponujące rzeczy tam się dzieją. Ja pewnie jeszcze coś tam poprawię, w szczególności takie kwiatki, któroe mocn przekłamują rzeczywistość.

• 3 weeks later...

Odświeżam temat.

Skrzydła po kalkach i łoszu. W kilku miejscach minimalnie się srebrzą - ale to wylazło dopiero po macie. Muszę poświęcić im więcej czasu, tym bardziej, że zestawowe kalkomanie są bardzo grube:

23wing2_zps13d002b4.jpg

23wing_zps6682e325.jpg

Pierwszy raz stosowałem wash AK - jak dla mnie rewelacja. Przede wszystkim komfort pracy - łatwo się ściera, zostaje tam gdzie powinien i mam pełną kontrole nad tym ile chcę go zostawić w danym miejscu. Efekt podobny do samoróbki ale mnóstwo czasu zaoszczędzone

Wnęki podwozia głównego:

wg7_zps8d122e3b.jpg

wg6_zps2abec997.jpg

wg5_zps893a2a4a.jpg

wg4_zpse168b5e6.jpg

wg3_zpsbe498d85.jpg

wg2_zps0dc31e64.jpg

wg1_zpsc3c74a52.jpg