Daniel Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Gratuluję szybkości obejrzenia 160 tyś. zdjęć z fińskiego archiwum wojskowego, mnie to zajęło ponad miesiąc.Kończąc jeszcze raz spróbuję być pomocny.Wpisujesz SA-kuva.fi, następnie naciskasz na flagę Finlandii, po otwarciu naciskasz na niebieski napis Hyvaksyn,po kolejnej odsłonie w rubryce Tekstihaku wpisujesz panssariauto i naciskasz Hae. Otrzymujesz 75 zdjęć i tam znajdziesz to czego szukasz. Na zdj. 51078,52148 jest co prawda BA-10 ale on był oznaczony prawie identycznie jak BA-10M. Poszukiwany przez Ciebie BA-10M jest na zdj.51082,51084, 51085 ,co prawda na drugim planie ale po ściągnięciu zdjęcia można je swobodnie powiększać.To tyle i aż tyle. A przy okazji mam nadzieję zobaczysz szczegóły budowy BA-10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Lubisz się Danielu trochę podroczyć. Można również skorzystać z angielskiej wersji serwisu i szukajce wpisać numery zdjęć. Zwłaszcza, że wspomniany BA-10M występuje w tle i nie wszystkie wymienione zdjęcia przez Daniela szukajka znajduje po haśle panssariauto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Akurat te znajduje. Innych zdjęć fińskich BA-10M nie mogę udostępnić, gdyż nie mam na to zgody osoby od której je dostałem. Ja będę w przyszłości budował BA-10M o nr. rej. Ps.27-4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Dziękuję . Reasumując i żeby się za bardzo więcej nie zagłębiać w liczenie nitów i śrubek - przerobić ten peryskop , niebieskie sfastyki na wieży , niebieski pas pionowy na wieży z tyłu z lewej strony patrząc od zakrystii . Litery "p" na lewym tylnym i prawym przednim błotniku . Na tylnym widać literę , na przednim zdradzisz mniej więcej w jakim położeniu ? Bardziej z przodu błotnika , czy bardziej na jego górnej powierzchni i czy malować numer rejestracyjny, a jak tak to jaki ? Podzielisz się tą informacją , czy za przekazanie tychże może Cię ktoś usmażyć na grillu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Przyjrzyj się dokładnie zdj. 51078 tam wyraźnie widać literę na przednim błotniku. Pasy niebieskie z obu stron wieży. W okresie użytkowania w 1DPiech. nie miał nr. rej. Pamiętaj też, że ten egz. miał namalowane prawidłowe swastyki z białymi podcieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Właściwy typ jest na drugim planie i oto właśnie chodzi aby ściągnąć ze str. SA i swobodnie powiększać bez straty jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 To nie jest wyjście, spróbuj ściągnąć zdj. a zobaczysz jaką ono ma jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 … Kończąc jeszcze raz spróbuję być pomocny.Wpisujesz SA-kuva.fi, … Zbawco — dzięki stokrotne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Myślę, że problem oznakowania BA Boża został już ostatecznie wyjaśniony Ponieważ, również mam w planach BA-10/BA-10M i rozważam wariant fiński, to mam do Ciebie Danielu, jako eksperta od fińskiej pancerki, pytania odnośnie 2 pojazdów. BA-10 Oznakowanie takie jak dla BA-10M Boża. Natomiast kamo, radzieckie zielono-brązowe? BA-10M Wg. podpisu wykonane w 1941. Swastyki czarne? Kamo radzieckie zielone? Z przodu na masce numerek 22? Czy coś więcej wiesz o tym egzemplarzu? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Ba-10 rosyjski kamuflaż zielono-brązowy. BA-10M z nr. R-22 po remoncie czyli zieleń fińska, swastyki czarne. Jest taka prawidłowość, że nr. ewidencyjne były malowane na pojazdach po remontach w Varkus. Ten egz.w 1941 służył wraz z BA-3 R-21 i BA-6 R-18,19 w 7 Er.Ps.AutoJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Czekam na odpowiednie kalki do pokraka- idą ze wschodu i jeszcze chwilę to potrwa . To mnie blokuje , żeby dalej go umalować . Co by nie siedzieć po próznicy , postanowiłem pokrakowi ulepić frendżersa , żeby mu smutno nie było i mogli sobie razem w dyszlu chodzić . Wybrałem mu czołKa o niespotykanej , nienachalnej urodzie ... Takiego oto przystojniaka : Zanim kalki przyjdą , drugi pokrak będzie gotowy do malunku . Jak to z Tamijunią bywa , kilka godzin - sam się smaruje kleikiem i składa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Faktycznie CzołK jest prawilny, ale szpachelkę to sam szlifiles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Musiałem sam zeszlifić systemem szpachla/patyk do uszu/debonder , bo sam zepsułem . Niepotrzebnie przeszkadzałem czołKowi w samoskładaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 A gęśle to jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Spawy na wieży i wannie będziesz dorabiał? fotka słaba ale trochę widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 Fajne dziwolągi ale co do bt-42 to wie ktoś czemu nie ma zdjęć z ruskiej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 Bo ich nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 Bo ich nie było? No to jak? Niemiec zdobył i wieże dorobił i nazwe inną nadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 Nie Niemiec,tylko Fin...reszta by się w miarę zgadzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 Aha... to troche dziwne postępowanie według mnie. Z niemcem sry. Nie znam sie na fińskich tankach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 20 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2014 Krzysiu , gąsienice to friulmodele . Jeżeli chodzi o spawy to może mi się ich nie chcieć robić .... CzołK jest praktycznie gotowy do pomalowania : Powróćmy jednak do pokraka . Pokrak został wstępnie umalowany kolorem bazowym i mogę przystąpić do ciurania . Niestety miałem duży kłopot , aby nanieść oznaczenia. Przypadają one centralnie na skupisku nitów i otworów w bokach wieży . Początkowo wymyśliłem sobie , że zrobię szablony i odmaluję . Plan po kilku próbach runął w gruzach i skończyło się na przemalowywaniu wieży . Zakupiłem więc w dalekich wschodnich rubieżach odpowiednie kalkomanie . Po nałożeniu i całodniowym "soleniu" siadły jakoś ,ale pokoślawiły się we wszystkie strony . Rzeczone kalki" bisona" zaprojektowane są chyba , żeby je położyć na płaskiej powierzchni , a nie na kształt ściętego stożka. Jedna się porwała i skoślawiła masakrycznie - ratowałem ją podmalowywując , praktycznie pół jej domalowałem (zdjęcie pierwsze ) , a druga jest trochę przekręcona . Będę z tym żył i myślę że przystępując teraz do ciurania całego pokraka , mankamenty te "gdzieś" się trochę zgubią . Z kolei na dachu nakleiłem kalkę od techmodów z arkusza zawierającego kalki do latających fińczyków , ale kolor swastyki był granatowy , więc bez problemu ją przemalowałem na błękit . Ot tyle , Bożydar się za mordowanie pokraka obiciami , merdaniem w kurzu i syfie teraz bierze . No i dwa obrazki : Ogólnie to mam pecha do tego modelu , początkowo wydawał się prosty i łatwy , ale od kiedy zabrałem się za karoserie to zaczął mi rzucać kłody i pieNty achillesowe pod nogi . Celownik oczywiście jeszcze przerobię na właściwy . Danielowi dziękuję za wskazówki , których mi udzielił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 Jak na takie przekopy to kalki wyglądają spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 Potwierdzam. Gdybyś nie wymienił mankamentów to pewnie bym ich nie zauważył BT będzie zielony, czy łaciaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 Niezły horror z tymi kalkami. Ale wyszedłeś zwycięsko z tej walki. Kalki i malowanie prezentują się zacnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Rozpocząłem ciuranie pokraka od karoserii : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi