Skocz do zawartości

MiG-9 Fargo, A model 1/72

awiatik

Rekomendowane odpowiedzi

W oczekiwaniu na maski do UH-34 i inne drobiazgi, postanowiłem coś nowego wziąć na warsztat.

Padło na tego MiGa, jakość wyprasek widać na zdjęciach. Będzie trochę zabawy, ale co tam. Nie jest to mój pierwszy short-run.

IMG_0091_zps910bac98.jpg

IMG_0092_zps4789f9cf.jpg

IMG_0094_zpsd703b814.jpg

IMG_0097_zps2d67be40.jpg

IMG_0098_zps03c67eee.jpg

IMG_0100_zpscfc99d8b.jpg

IMG_0101_zpsf1bd1799.jpg

IMG_0103_zps01674cdb.jpg

IMG_0104_zps3b926991.jpg

IMG_0105_zpsdc2ece04.jpg

Pilniki,papier ścierny i do roboty.

Jakoś wyprasek słaba, ale dzięki temu będzie więcej "zabawy"

oj słaba, powierzchnia kadłuba skrzydeł w kilku miejscach porysowana- jakby ktoś śrubokrętem lub czymś podobny porysował formy A zabawa będzie.

No, zobaczę, co z tego wyniknie.

sam jestem ciekaw.

Też jestem ciekawy. Fajny samolot, a wypraski Amodelu na ogół sprzyjają zabawom z pilnikiem, choć z tego co kojarzę to samo tworzywo jest dobrej jakości.

tworzywa nie jest najgorsze, jak swego czasu bawiłem się przy Nieuporcie IV Amodela, to myślałem że wyjdę z siebie. Wszystkie oryginalne wypraskowe elementy podwozia zastąpiłem pręcikami węglowymi.

szacun że masz ochotę na takie rzeźbienie.

raz na ileś tam lat trzeba się pobawić przy czymś takim.

Lubię takie dziwolągi, lubię taką dłubaninę i rzeźbienie(zamiast częstego używania pilnika polecam ostry, precyzyjny nóź - można nim wiele zdziałać), także z chęcią będę tutaj zaglądał, tym bardziej ,że wygląd tej konstrukcji czasami mnie kusi żeby kupić ten model.

Pzdr.

Jaro

Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem.

Lubię takie dziwolągi, lubię taką dłubaninę i rzeźbienie(zamiast częstego używania pilnika polecam ostry, precyzyjny nóź - można nim wiele zdziałać), także z chęcią będę tutaj zaglądał, tym bardziej ,że wygląd tej konstrukcji czasami mnie kusi żeby kupić ten model.

Pzdr.

Jaro

też takie dziwa lubię od czasu do czasu popełnić,

Przez te kilka dni model powoli powstawał, cięcie,szlifowanie,klejenie,szpachlowanie,pasowanie,klejenie.

IMG_0144_zps49b65384.jpg

jakość wyprasek niestety nie powala jakością, nadlewki i zniekształcenia elementów , są momentami tak duże ,że trzeba zwrócić szczególną uwagę przy obróbce, aby przy tym nie zmienić kształtu elementów,

IMG_0236_zps0a19e121.jpg

IMG_0241_zps09e904cd.jpg

IMG_0243_zpscdeeb6e6.jpg

IMG_0249_zpsd833295f.jpg

IMG_0254_zps8ee500fc.jpg

IMG_0257_zps2bcc121d.jpg

tutaj będzie niezła zabawa- dawno takiej szczeliny w modelu nie miałem,

IMG_0261_zpsa8230171.jpg

kanały wlotowe do silnika już wklejone, kabina tylko przypasowana,

IMG_0266_zpsd30fae21.jpg

i tutaj też będzie mnie czekało wypełnienie tej szczeliny- to jest tylko pasowanie na sucho.

Temat jest z tych które uwielbiam, tylko się pytam "fachowców" z firmy:Amodel - dlaczego te ich modele tak muszą wyglądać.

Tyle narzekania, w niedzielę robię sobie przerwę od modeli.

tutaj będzie niezła zabawa- dawno takiej szczeliny w modelu nie miałem,

IMG_0257_zps2bcc121d.jpg

Fucktycznie, niezła "locha";)

No coż, pozostaje szpachal, szpachla, szpachla:)

ps.

Po takich modelach, używanie szpachli już tak nie straszy. Ot takie środek co się go używa tak samo często jak kleju do plastiku.

No i pojęcie pasowania, po takich modelach przestaje mieć znaczenie.

Pzdr.

Jaro

Fucktycznie, niezła "locha";)

No coż, pozostaje szpachal, szpachla, szpachla:)

ps.

Po takich modelach, używanie szpachli już tak nie straszy. Ot takie środek co się go używa tak samo często jak kleju do plastiku.

No i pojęcie pasowania, po takich modelach przestaje mieć znaczenie.

Pzdr.

Jaro

Po iluś tam modelach praktycznie bez szpachlówki. trafia się taki na którym całą tę zaoszczędzoną szpachlę się wykorzysta. No i średnia zużycia szpachli na model, jest zachowana.

Ja aktualnie zacząłem składać Yaka 1b od "Mister Craft". To mój drugi model w życiu. Jakość wyprawek jeszcze gorsza, pol samolotu to szpachla. Ale chociaż dzięki takiemu modelowi nauczę się duzo. Szpary w Twoim modelu, to nic strasznego! Widze, ze takie "dopasowanie" części jest naprawdę dobre w porównaniu z tym, co prezentują inne modele z tej półki

• 3 weeks later...

Witam po dłuższej przerwie.

W trakcie tej przerwy coś tam pokleiłem przy tym wynalazku.

IMG_0263_zpsd959c2fb.jpg

IMG_0002_zpscec5fab5.jpg

IMG_0003_zpsa1adf1b6.jpg

IMG_0242_zpsf6b44a57.jpg

co nieco udało się spasować, reszta zostanie uzupełniona wklejkami z plastyku,i oczywiście szpachlówką. Teraz nadszedł czas szlifowania i odtwarzania lini podziału.

• 2 months later...

Witam

po dwóch miesiącach przerwy, czas na małą aktualizację w tym temacie.

Tyle szpachlówki i innych wypełniaczy to dawno nie użyłem do jednego modelu, jak do tego Miga.

Było szpachlowanie, szlifowanie i na koniec wreszcie położyłem cienką warstwę szarej farby jako podkład. Teraz poprawię babole jakie wyjdą z pod tej farby, i wreszcie będę mógł malować.

Nad kolejnym takim "modelem" się zastanowię dwa razy.

IMG_0821.jpg

IMG_0818.jpg

IMG_0817.jpg

Teraz obiecuję szybkie zakończenie prac, bez takich przerw.

Zabawy ciąg dalszy:

po poprawieniu tego i owego, wreszcie położyłem kolor docelowy, wg instrukcji to Humbrol 147.

IMG_0836.jpg

IMG_0838.jpg

pierwotnie chciałem tego Miga w malowaniu radzieckim, ale ostatecznie będzie w malowaniu lotnictwa chińskiego

IMG_0846.jpg

IMG_0856.jpg

IMG_0859.jpg

IMG_0862.jpg

Powoli już widać koniec prac.

• 1 year later...