awiatik Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 W oczekiwaniu na maski do UH-34 i inne drobiazgi, postanowiłem coś nowego wziąć na warsztat. Padło na tego MiGa, jakość wyprasek widać na zdjęciach. Będzie trochę zabawy, ale co tam. Nie jest to mój pierwszy short-run. Pilniki,papier ścierny i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Jakoś wyprasek słaba, ale dzięki temu będzie więcej "zabawy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 No, zobaczę, co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Też jestem ciekawy. Fajny samolot, a wypraski Amodelu na ogół sprzyjają zabawom z pilnikiem, choć z tego co kojarzę to samo tworzywo jest dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 szacun że masz ochotę na takie rzeźbienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 19 Listopada 2014 Autor Share Napisano 19 Listopada 2014 Jakoś wyprasek słaba, ale dzięki temu będzie więcej "zabawy" oj słaba, powierzchnia kadłuba skrzydeł w kilku miejscach porysowana- jakby ktoś śrubokrętem lub czymś podobny porysował formy A zabawa będzie. No, zobaczę, co z tego wyniknie. sam jestem ciekaw. Też jestem ciekawy. Fajny samolot, a wypraski Amodelu na ogół sprzyjają zabawom z pilnikiem, choć z tego co kojarzę to samo tworzywo jest dobrej jakości. tworzywa nie jest najgorsze, jak swego czasu bawiłem się przy Nieuporcie IV Amodela, to myślałem że wyjdę z siebie. Wszystkie oryginalne wypraskowe elementy podwozia zastąpiłem pręcikami węglowymi. szacun że masz ochotę na takie rzeźbienie. raz na ileś tam lat trzeba się pobawić przy czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Lubię takie dziwolągi, lubię taką dłubaninę i rzeźbienie(zamiast częstego używania pilnika polecam ostry, precyzyjny nóź - można nim wiele zdziałać), także z chęcią będę tutaj zaglądał, tym bardziej ,że wygląd tej konstrukcji czasami mnie kusi żeby kupić ten model. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Z ktorego wieku te wypraski? Mieszko I lepsze strugał :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Z ktorego wieku te wypraski? Mieszko I lepsze strugał :-) A kto Ci broni zrobić MiG-a-9 z Tamiyi? Awiatik - liczę na ciekawą pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Nie skumales zartu? Czy mi sie tak tylko wudaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Zasiadam i bacznie obserwuję bardzo ciekawa konstrukcja, jakieś materiały posiadam więc jak byś coś potrzebował służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 22 Listopada 2014 Autor Share Napisano 22 Listopada 2014 Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem. Lubię takie dziwolągi, lubię taką dłubaninę i rzeźbienie(zamiast częstego używania pilnika polecam ostry, precyzyjny nóź - można nim wiele zdziałać), także z chęcią będę tutaj zaglądał, tym bardziej ,że wygląd tej konstrukcji czasami mnie kusi żeby kupić ten model. Pzdr. Jaro też takie dziwa lubię od czasu do czasu popełnić, Przez te kilka dni model powoli powstawał, cięcie,szlifowanie,klejenie,szpachlowanie,pasowanie,klejenie. jakość wyprasek niestety nie powala jakością, nadlewki i zniekształcenia elementów , są momentami tak duże ,że trzeba zwrócić szczególną uwagę przy obróbce, aby przy tym nie zmienić kształtu elementów, tutaj będzie niezła zabawa- dawno takiej szczeliny w modelu nie miałem, kanały wlotowe do silnika już wklejone, kabina tylko przypasowana, i tutaj też będzie mnie czekało wypełnienie tej szczeliny- to jest tylko pasowanie na sucho. Temat jest z tych które uwielbiam, tylko się pytam "fachowców" z firmy:Amodel - dlaczego te ich modele tak muszą wyglądać. Tyle narzekania, w niedzielę robię sobie przerwę od modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Taki urok tych shortrunów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 tutaj będzie niezła zabawa- dawno takiej szczeliny w modelu nie miałem, Fucktycznie, niezła "locha";) No coż, pozostaje szpachal, szpachla, szpachla:) ps. Po takich modelach, używanie szpachli już tak nie straszy. Ot takie środek co się go używa tak samo często jak kleju do plastiku. No i pojęcie pasowania, po takich modelach przestaje mieć znaczenie. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Fucktycznie, niezła "locha";) No coż, pozostaje szpachal, szpachla, szpachla:) ps. Po takich modelach, używanie szpachli już tak nie straszy. Ot takie środek co się go używa tak samo często jak kleju do plastiku. No i pojęcie pasowania, po takich modelach przestaje mieć znaczenie. Pzdr. Jaro Po iluś tam modelach praktycznie bez szpachlówki. trafia się taki na którym całą tę zaoszczędzoną szpachlę się wykorzysta. No i średnia zużycia szpachli na model, jest zachowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Ja aktualnie zacząłem składać Yaka 1b od "Mister Craft". To mój drugi model w życiu. Jakość wyprawek jeszcze gorsza, pol samolotu to szpachla. Ale chociaż dzięki takiemu modelowi nauczę się duzo. Szpary w Twoim modelu, to nic strasznego! Widze, ze takie "dopasowanie" części jest naprawdę dobre w porównaniu z tym, co prezentują inne modele z tej półki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2014 Witam po dłuższej przerwie. W trakcie tej przerwy coś tam pokleiłem przy tym wynalazku. co nieco udało się spasować, reszta zostanie uzupełniona wklejkami z plastyku,i oczywiście szpachlówką. Teraz nadszedł czas szlifowania i odtwarzania lini podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 9 Lutego 2015 Autor Share Napisano 9 Lutego 2015 Witam po dwóch miesiącach przerwy, czas na małą aktualizację w tym temacie. Tyle szpachlówki i innych wypełniaczy to dawno nie użyłem do jednego modelu, jak do tego Miga. Było szpachlowanie, szlifowanie i na koniec wreszcie położyłem cienką warstwę szarej farby jako podkład. Teraz poprawię babole jakie wyjdą z pod tej farby, i wreszcie będę mógł malować. Nad kolejnym takim "modelem" się zastanowię dwa razy. Teraz obiecuję szybkie zakończenie prac, bez takich przerw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 13 Lutego 2015 Autor Share Napisano 13 Lutego 2015 Zabawy ciąg dalszy: po poprawieniu tego i owego, wreszcie położyłem kolor docelowy, wg instrukcji to Humbrol 147. pierwotnie chciałem tego Miga w malowaniu radzieckim, ale ostatecznie będzie w malowaniu lotnictwa chińskiego Powoli już widać koniec prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Po dość "długich bojach", wreszcie ten model został ukończony. Kalki położyły się dość znośnie. Czas wrócić do innych projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi