Solaris7813 Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Witam Wszystkich! Otwieram mój pierwszy warsztat, którego tematem przewodnim będzie Hawker Hurricane z zestawu Revella. Pudło: InBox: Póki co, niewiele zrobiłem. W realu fotel wygląda lepiej niż na zdjęciach. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Zasiadam i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Trudno wyczuć co to za kolor, ale nie wygląda to dobrze, chociaż zdjęcia może i mocno przekłamują. Wrzuć sobie na googla "hurricane interior colours" i porównaj sam. Tablicę przyrządów warto było pomalować przed nalepieniem kalki. Przy odrobinie pecha będzie te jasne krawędzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Powodzenia. Kiedyś też go kleiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 Pomyślałem, że tej tablicy i tak nie będzie widać :\ Mam nauczkę na przyszłość. To kolor Valejo Air 71.092, pomyślałem że się nada (jest trochę jaśniejszy niż na fotkach) bo nie miałem takiego, jak Revell sobie życzył. W razie czego zmyję tą farbę. Powodzenia. Kiedyś też go kleiłem Może zapodasz zdjęcie? Żebym miał się na czym wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Swego czasu też takiego zrobiłem. Zasiadam i obserwuję Link do warsztatu: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=39678 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 Dzięki za zdjęcie, bardzo fajnie Ci wyszedł. Możesz podać numer farby którą pomalowałeś fotel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Powodzenia. Kiedyś też go kleiłem Może zapodasz zdjęcie? Żebym miał się na czym wzorować. Ehhh... moge pokazać ale skleiłem go w wieku 8lat i pomalowałem na odwal się owiewka cała była uklejona klejem i wgl ale moge zdjecie dac ale nie dzisiaj bo lezy model w warsztacie a nie mam kiedy tam iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Malowałem Pactrami : górne powierzchnie: A115 Dark Earth RAF A116 Dark Green RAF Wnętrze: A117 Interior Green RAF Dolne powierzchnie: mieszanka A47 White + A109 Russian Ligh Blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 24 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2014 Dzięki za numerki, myślę że górne powierzchnie pomaluję właśnie Pactrami. Skleiłem połówki kadłuba: Skrzydła: Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 Pytanie do kabatmixa: W jakich proporcjach mieszałeś farby do dolnych powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Pytanie do kabatmixa: W jakich proporcjach mieszałeś farby do dolnych powierzchni? Dokładnych nie pamiętam już Poprostu oglądałem sobie zdjęcia Hurricane'ów w podobnych malowaniach i na podstawie tego starałem się zmieszać kolor. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 Dzięki W poniedziałek kupię farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Witam po krótkiej przerwie. Przykleiłem skrzydła do kadłuba i zaszpachlowałem niektóre miejsca: Zbliżenie: Spód: Rozpocząłem budowę podwozia: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Mam pytanie: jak przygotowujecie farby Pactry do malowania aerografem? Jakoś trzeba je rozcieńczać, czy prosto z puszki do aero? Będe wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Mam pytanie: jak przygotowujecie farby Pactry do malowania aerografem? Jakoś trzeba je rozcieńczać, czy prosto z puszki do aero? Będe wdzięczny za pomoc Ja używam do rozcieńczania wódki , słyszałem że dobra do tego jest też woda destylowana Może warto zerknąć do tematu o farbkach i rozcieńczaniu? http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=16360 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Ja używam zawsze kilku kropel najzwyklejszej kranówy albo thinnera z Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Dzięki Wam za odpowiedzi. Tymczasem narodził się problem, w miejscu szpachlowania łączeń skrzydło-kadłub powstały mi jakieś dziwne rowki, mam nadzieję że te fotki przybliżą Wam temat: Co mam z tym zrobić? Zostawić tak jak jest i malować, czy szpachlować i szlifować tak długo aż te rowki znikną? Pozdrawiam:snajper: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Mam pytanie: jak przygotowujecie farby Pactry do malowania aerografem? Jakoś trzeba je rozcieńczać, czy prosto z puszki do aero?Na wszelki wypadek sprawdzę. Pactry są w słoiczkach, a nie puszkach? Prosto ze słoiczka są za gęste i zakleją dyszę. Truizm powtarzany tu wielokrotnie — skoro „mierzysz” lepkość „na oko” to ma być taka jak mleka ze sklepu. Powiedzmy 3,2%. Czym rozcieńczać ci już podpowiedziano. Dość kompletnej wypowiedzi udzieliłem kiedyś w przeszłości. Miłego czytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 Tak, są w słoiczkach, pomyliłem się. Już nie moge edytować. Dziękuję za pomoc, chyba kupie sobie ten rozcieńczalnik od Pactry. Szczęśliwego Nowego Roku życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Te rowki szpachlować i szlifować tak długo aż znikną. __________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: MiG-21 Bis - Zvezda + blchy Part + rurka Master Model + fotel Pavla 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 Ok, dzieki za odpowiedź. Czym te rowki są spowodowane? Szpachlówka kiepska (Revell)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salsa Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 W tym miejscu występują linie podziału owiewki połączenia skrzydła z kadłubem i jako takie powinny zostać uwzględnione na modelu. Inna sprawa, iż po czystym montażu, pozostają zbyt szerokie dlatego są 3 metody rozwiązania problemu: odtworzenie ich na nowo po szpachlowaniu; odmaskowanie całej owiewki i pokrycie jej Surfacerem; lub sposób który sam stosuję , boczne uzupełnianie szczeliny i stopniowe spasowanie (pracochłonne).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2015 Przyznam, że nie za bardzo rozumiem o co chodzi, ja nie maskowałem owiewki, nawet jej nie przykleiłem. Miejsce które szpachlowałem nie miało prawie żadnych linii podziału. Mógłbyś trochę rozjaśnić temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Co mam z tym zrobić? Zostawić tak jak jest i malować, czy szpachlować i szlifować tak długo aż te rowki znikną? Szpachla podczas schnięcia w szerokich szczelinach ma tendencje do zapadania się. Jak już powierzchnię masz oszlifowaną nałóż punktowo szpachlę w te szczeliny, zostaw do wyschnięcia i znów przeszlifuj. Raz czy kilka razy tę czynność powtórzysz i powinno być ok. A jak to teraz pomalujesz to te wklęsłości na pewno będą widoczne spod farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi