Adrianowro Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Witam Równoczesnie z Apokalipsą (dział SF) tworzę sobie taką paskudę.... Z racji tego że od jakiegoś czasu jestem na etapie zmiany zawodu Trzeba by zrobić coś w kolejowym temacie w lekko zimowym klimacie..... Model to Hobby Boss, drezyna UM,armatka Zvezda, reszta jak na razie samoróbka.... Zasiek węglowy wymaga jeszcze przedniej "ściany" Do zrobienia wózki węglowe i drobne oporządzenie i sam dźwig.... Płoza do hamowania wagonów, będzie kilka w stojaczku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpl Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Zapowiada się pięknie. A nawet więcej niż zapowiada. Jest piękne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Kurczę, już myślałem, że będzie cuś steampunkowego...ale dobre i to ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slash Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 To będzie zwykłe Br52? Jak tak to bardzo fajnie. Taka mnie tylko refleksja nasza, że strasznie w tej kompozycji wszystko jest takie równoległe i prostopadłe. Lekko kamufluje się ten piękny parowóz w tej podstawce. Jak malujesz lokomotywę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianowro Posted January 23, 2015 Author Share Posted January 23, 2015 Generalnie projekt był dużo większy ale ze względów finansowych duża podstawka na razie jest na boku. Tam było mniej równolegle.... Kusi mnie to malowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slash Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Bardzo fajne malowanie. Kiedyś parowóz z kolejki elektrycznej przemalowałem w bardzo podobny schemat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 To niech cię nie kusi, tylko ją tak pomaluj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Prawo Jazdy na parowóz robi nie mniejsze wrażenie niż diorama w budowie. Będę zaglądał i pokaże "wykolejeńcom" w robocie, że nie tylko TT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamerio Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Zapowiada się ciekawie 3 zdjęcie meeega Jak oceniasz składalność tej drezynki z UM? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianowro Posted January 24, 2015 Author Share Posted January 24, 2015 Zapowiada się ciekawie 3 zdjęcie meeega Jak oceniasz składalność tej drezynki z UM? A nie spodziewałem się za wiele ale mile zaskoczony zostałem. Mydelniczkę złożyłem w jeden dzień...i nie nadenerwowałem się tak jak przy składaniu parowozu..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianowro Posted January 25, 2015 Author Share Posted January 25, 2015 Tender..... Od razu tłumaczę ...biały nalot na bokach to puder z rękawiczek a nie niedomalowanie.... Usunę jak farba dobrze wyschnie. Poczekam aż to ładnie wyschnie i zacznę malowanie podwozia i ogólne męczarnie... Brakuje również przewodu hamulcowego z tyłu, bo do końca nie wiem czy nie dojdzie jakiś wagon...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianowro Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Dalszy ciąg wypocin... Nadszedł czas aby wykonać samą budę dźwigu, którą zrobiłem z balsy. Brakuje samego ramienia dzwigu, dachu i kątowników metalowych łączących całość w kupę. Obecny kolor będzie wyłaził z pod łuszczącej się farby głównej i tu zastanawiam się czy nie dać jakiś kolor dla kontrastu: Ciemny niebieski lub czerwony ( oczywiście wypłowiały ) czy iść po prostu w szary W środku jest również sam mechanizm z elementów zegarka i polistyrenu Drzwi to kawałek blaszki, lampa to kawałek szpatułki do uszu i drucik Drezyna czeka na zimowy kamuflaż Węgiel w zasieku to prawdziwy wegiel + piasek + jakiś dziwny granulat do sprzątania oleju na lokomotywowni Postanowiłem że stacja będzie opuszczona a IWAN będzie szukał skarbów ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 rewelacja! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Jak kolejowo to zasiadam. Już wygląda super zobaczymy dalej. Kozioł oporowy coś mi nie teges wygląda. Ładne prawko masz. Na czym będziesz śmigał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianowro Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 Jak kolejowo to zasiadam. Już wygląda super zobaczymy dalej.Kozioł oporowy coś mi nie teges wygląda. Ładne prawko masz. Na czym będziesz śmigał? Kozioł jeszcze nie obsypany do końca, będę się rozbijał niebieskimi ;) Pomimo utrudnień spowodowanych odłączeniem prundu na dzielni, wypociłem wstępnie budę.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 "Węgiel w zasieku to prawdziwy wegiel + piasek + jakiś dziwny granulat do sprzątania oleju na lokomotywowni " No ładnie, ledwo papir zrobiony, już się z zakładu pracy na potęgę wynosi. Ale diorama niezgorzej się zapowiada, choć wolałbym od relacji tekstowej "W środku jest również sam mechanizm z elementów zegarka i polistyrenu " jakieś foto czy ryciny ;) Daszek na budce ma imitować blachę, papę czy cuś jeszcze inszego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianowro Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 "Węgiel w zasieku to prawdziwy wegiel + piasek + jakiś dziwny granulat do sprzątania oleju na lokomotywowni " No ładnie, ledwo papir zrobiony, już się z zakładu pracy na potęgę wynosi.Ale diorama niezgorzej się zapowiada, choć wolałbym od relacji tekstowej "W środku jest również sam mechanizm z elementów zegarka i polistyrenu " jakieś foto czy ryciny ;) Daszek na budce ma imitować blachę, papę czy cuś jeszcze inszego? Miałem oficjalną zgode na słoik tego granulatu A mechanizm mam utrwalony ale na focie z fona ..więc słaba.... Dach chyba był z papy, choć do końca nie wiem, bo na żywo nie widziałem... Generalnie bedzie miał śnieg i sople jeszcze...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Ładne prawko masz. Na czym będziesz śmigał? ...będę się rozbijał niebieskimi ;) Masz na myśli nowe pociągi IC na "P"?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianowro Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 Ładne prawko masz. Na czym będziesz śmigał? ...będę się rozbijał niebieskimi ;) Masz na myśli nowe pociągi IC na "P"?? hehheheheh nie Cargo Powoli wchodzę z kolorami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 Cargo mówisz no tak nie pomyślałem. Świetnie ta budka wygląda. Ciężko mi sobie wyobrazić jak na to nałożysz ramię dźwigu. Nigdy nie widziałem takiego cuda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianowro Posted February 6, 2015 Author Share Posted February 6, 2015 Cargo mówisz no tak nie pomyślałem. Świetnie ta budka wygląda. Ciężko mi sobie wyobrazić jak na to nałożysz ramię dźwigu. Nigdy nie widziałem takiego cuda. Główne ramie idze przez szklarnię, łańcuch i dodatkowe "pręty" przez dach... Kolejny kroczek, oby zdążyć na Bytom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 Bardzo efektowne. Już się cieszę, na oglądanie gotowca w Bytomiu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Coraz ciekawiej się robi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gumowy01 Posted February 8, 2015 Share Posted February 8, 2015 Brawo, co prawda wcześniej widziałem na FB, ale zacznijmy podpatrywać tutaj. Adrianie gdzie pelotka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianowro Posted February 10, 2015 Author Share Posted February 10, 2015 Brawo, co prawda wcześniej widziałem na FB, ale zacznijmy podpatrywać tutaj. Adrianie gdzie pelotka? Pelotka czeka na lufę, tą co założyłem była zła :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts