Solo Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 Nie wiedziałem że są takie nity i taki producent. Już szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Mam te nity-kalkomanie znajomy wynitował tym wiekszość modelu i nie mial problemów z nałożeniem...kładzie się jak kalka i nie gubi nitów ..dostępne różne skale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2015 Autor Share Napisano 16 Lutego 2015 A masz porównanie z tymi z HGW? Wczoraj nałożyłem żeby zatkać ubytki, dziś rano zdejmuję i gdzieś tak 80% zeszło razem z kalką. Po prostu dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2015 Autor Share Napisano 16 Lutego 2015 Teraz to już za późno, jakoś się pomęczę i na ile się da to zlikwiduję te ubytki, ale radę dziękuję, kupię przy najbliższej okazji te nity Archera. Jakiś polski sklep ma je w ofercie, czy tylko można ściągać z za granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2015 Autor Share Napisano 16 Lutego 2015 No i okazało się, że chyba jednak obejdę się bez tych nitów Archera. Ale o tym za chwilę. Dotarły do mnie kalkomanie Syharta. Znakomita jakość i powalająca ilość szczegółów. W zestawie jest w sumie 5 arkuszy kalkomanii (z czego dwa małe to arkusze korygujące - chyba - błędy na trzech pozostałych ) plus maski pozwalające namalować powierzchnie antypoślizgowe na kadłubie. Do tego są kalkomanie do wszelkich rodzajów uzbrojenia, pylonów, zasobników i podwieszeń jakie Rafale mogą przenosić - w sumie z kilkadziesiąt różnych podwieszeń. Fajna rzecz. Zestaw zawiera bardzo obszerną instrukcję, w której można znaleźć masę fajnych i przydatnych informacji dotyczących wszystkich Rafale, ich malowania, detali umożliwiających stare i nowe wersje itp. Bardzo, bardzo solidna produkcja. Wracając do tematu dysz silników: okazało się, że cała moja praca (prawdopodobnie) poszła na marne, bo zestaw zawiera kalkomanie z tymi nitami. Cieszy mnie to ogromnie, bo mimo że te nity HGW kładłem kilka dni, to z przyjemnością zmyłem wszystko już z jednej dyszy (łącznie z farbą) i biorę się za malowanie od nowa a potem położę te kalkomanie. Nie wiem tylko jak to będzie wyglądało po położeniu na pigmentach i lakierze bezbarwnym, ale mam nadzieję że nie najgorzej. Tak więc jest światełko w tym tunelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Hmm, zestaw kalkomanii i dokumentacja wygląda obiecująco. Ciekawe czy taki zestaw robią tez do Eurofightera bo mam go już w kolejce. Co do nitów to kładzenie kalkomanii na pigmenty może być karkołomne. Mam nadzieje, że te kalki nie będą się srebrzyły potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2015 Autor Share Napisano 16 Lutego 2015 Niestety, w 1:48 nie mają do EF. Co do kładzenia kalek: na pigmenty położę naturalnie lakier bezbarwny, w końcu gdy kładłem nity, to też był kalkomanie. Srebrzenia boję się najbardziej, ale kto nie ryzykuje ten nie... eee, no ten nie ryzykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Solo a nie lepiej zainwestować w kulki BGA, jak to przykleisz to nie da rady tego ściągnąć sądzę, że nie będziesz miał problemu z nimi. Kalki zacnie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2015 Autor Share Napisano 16 Lutego 2015 Spróbuję z kalkami, w końcu to tylko trochę nitów na dyszach, to nie ma być moje modelarskie opus magnum. Jeśli wyjdzie to bardzo źle, to będę kombinować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Kulki są o tyle fajne, że jak wkleisz to nie da się ich ruszyć, jedyny minus, że musisz nawiercać otworki, ale przy Twoim zaparciu nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2015 Autor Share Napisano 16 Lutego 2015 No to tu byłby klops, bo nawiercenie otworów w równych odległościach i równych rzędach, w ilości ok. 650 sztuk to zadanie trochę dla mnie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Masz nitowadło?? Nitowadłem zaznaczasz sobie równe odległości nawiercasz i wklejasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2015 Autor Share Napisano 16 Lutego 2015 Nie podjąłbym się: to jest zaokrąglona powierzchnia... Nie, wolę kalki, albo dalej męczyć się z nitami HGW albo Archera. Ale kalki powinny wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Przy jednostajmym i obecnym tempie prac nitowanie, rozwiercanie i wklejanie kulki po kulce pewnie zabiło by chęci do dalszych prac ...głosuje na Archer'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 Archer musi poczekać, położyłem kalkomanie na pierwszą dyszę i wyglądają zaskakująco dobrze. Moim zdaniem to powinno wystarczyć. Pokażę jak pomaluję dyszkę w środku, bo w trakcie zmywania zewnętrznej powierzchni pobrudziłem środek. W ogóle te kalki Syharta świetnie się kładą i dobrze reagują na płyny zmiękczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 No to sympatycznie, że poszło dobrze. Ciekaw jestem jak to wyszło, dawaj te zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Życzę dużo cierpliwości przy podwoziu głównym ja przed chwilą skończyłem je robić, maskara ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 A w czym problem? Bo tak na oko to nie widzę w nim niczego nadzwyczajnie trudnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Pewnie koledze Borosowi chodzi o stawianiew samego podwozia w kadlub samolotu. Fakt moze to troche poszargac newry bo miejsca jest malo a trzeba wstawic silowniki ktorych nie da sie wstawic przed wklejeniem goleni glownej podwozia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 Aaaa, czyli standardowa robota dla ginekologa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Aaaa, czyli standardowa robota dla ginekologa? Dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Ginekologa maniaka Jeszcze żeby było śmiesznej w moim modelu oderwała się prawie cała ta "wanna". Nie polecam połączenia klej gunze i wash na spirytusie mineralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Bo klej Gunze to nie jest najlepszy klej. Moim zdaniem on za bardzo nawet nie klei. Do plastiku to tylko i wyłącznie Tamiya Extra Thin Cement, którego znowu w sklepach ostatnio brakuje... No ale jak Ci się oderwała wnęka w kadłubie (po zamknięciu kadłuba), to tylko współczuć. Ja bym chyba odleciał tym modelem prosto do kosza i zaczął od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Silniki v. 2.0 skończone. Kalki dużo dały i teraz te dysze przypominają dysze prawdziwego Rafale. Malowane od nowa w środku i na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Wyglądają fenomenalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi