Skocz do zawartości

Rafale M (F.2) // Revell // 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupuj bo potem nie będzie...

Skończyłem w 100% wszystkie podwieszenia, włącznie z pylonami: malowanie, washowanie i brudzenie.

Teraz gotowe będzie czekać sobie na finałowy montaż.

Z pylonu do Exoceta może nie jestem dumny, ale... jestem zadowolony.

109.jpg

• Odpowiedzi 432
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Fajnie to wygląda z jednym małym "ale". O ile pionowe i i te skierowane w tył zacieki na zbiornikach są oczywiste, to nie mogę ogarnąć jak mogły powstać te skierowane w kierunku lotu.

A gdzie widzisz te skierowane do przodu, bo ja nie mogę ich dostrzec?

Napisano

Maszyna powolutku zmierza w kierunku finału.

Rozleniwiłem się mocno i jakoś tak z doskoku robię to i owo.

Na razie Rafale dostał podkład, który pokazał jak niewiele poprawek musiałem poczynić, co bardzo mnie ucieszyło.

Na razie model czeka na kąpiel, a potem preshading.

Na próbę pomalowałem kolorem bazowym "uszy" myśliwca - tak to mniej więcej będzie wyglądało od strony kolorystycznej.

116.jpg

Napisano

Pierwszy etap preshadingu za mną.

Rafale ma od groma paneli i linii podziału, więc roboty było co niemiara.

Teraz biorę się za kolorowanie tego co w środku, zobaczymy co z tego wyjdzie.

117.jpg

118.jpg

Napisano

będziesz coś rozjaśniał?? czy na pos. pójdzie

Napisano

marmurek lub podobne ?

Napisano

Oj znacznie więcej niż marmurek.

Planuję przede wszystkim bardzo mocno pokolorować (różne kolory i odcienie szarości) poszczególne panele i klapy inspekcyjne etc., do tego trochę smużenia na skrzydłach, do tego marmurek (wielokolorowy) na dużych powierzchniach, do tego brązy na spodzie w okolicach silników, etc. Ufff..

Robię to wzorując się na pewnym warsztacie F-16, z którego staram się czerpać pomysły i inspiracje.

Nie wiem co z tego wyjdzie, ale chcę aby ten preshading był jak najsolidniejszą bazą różnicującą powierzchnię.

Jeśli wyjdzie mi to co myślę że wyjdzie, to samo malowanie powinno być już prosta robotą z górki.

Zobaczymy.

Napisano

Też się sam sobie dziwię.

Ale dzięki, mam tylko nadzieję, że ta praca włożona w ten preshading da zadowalający efekt po pomalowaniu.

Napisano (edytowane)

Miałbym pomysł na następny model dla Waszmości

oczywiście jeśli byłbyś łaskaw mej sugestyji wysłuchać

saab37viggen5.jpg

oczywiście w jedynym słusznym malowaniu

Od zawsze kocham pasjami tę maszynę... a po twoim Drakenie byłby ładny komplet

Skądinąd wiem, że farby już sie robią bo sam juz zamówiłem do KV-107 szwedzkiego

Kawasaki_Vertol_KV_107.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Także bym taki chciał sobie sprawić ale niestety nie znalazłem w 1:32 i w tej sytuacji powracam na wschód ale Solo jak najbardziej w 1:48 coś takiego odnajdzie o ile w czeluściach pudełek już nie stacjonuje. ;)

Napisano

Tak, tak - mam ten model na celowniku, ale nie jest on taki prosty do zrobienia, jak podpowiadają recenzje, choć to udana produkcja.

No ale jeśli nawet kiedyś, to nie w tym kamo - nie jest to na moje nerwy jak na razie.

W każdym razie decyzja została już podjęta jakiś czas temu, teraz będzie Hornet na szybko - bez zbędnych waloryzacji i masy dodatków:

a12b0ba2bed716fe21f364a069e59610.jpg

Napisano

Pierwsze koty za płoty, czyli pierwszy etap malowania.

Na razie po prostu położyłem bazę, być może (miejscami) jest zbyt cienka, ale to ocenię w świetle dziennym.

Na razie Rafale bardzo mi się podoba.

Teraz czas na lekkie rozjaśnienia paneli, a potem sól.

124.jpg

125.jpg