greatgonzo Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Chowane podwozie to dodatkowy problem konstrukcyjny. W P-47 trzeba było wymyślić dość skomplikowany mechanizm skracający golenie podwozia do chowania i odwrotnie . Panie, to nie są tanie rzeczy! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Jaki jest pomysł na owiewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Spiton, dwie uwagi , obie techniczne pierwsza ,jadacie jogurty, serki pakowane we opakowania, oczywiście plastikowe to zamiast sie mitrenzyć ze szpachla czy inna masa stosuj na przejscia /owiewki te cienkie plastiki .Da sie to kształtować i szybko obrabiac . Kwestia druga , czy osłony luf działek beda przezroczyste ? czy ich nie bedzie wcale ? Czemu chcesz oddac tyle mocy i zasiegu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 Tak, osłony luf działem nie będą istniały ,-)) Takie stylistyczne nawiązanie do P-11. Gdyby ta uwaga pojawiła się wcześniej, to byśmy pomyśleli ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 MDL ? Morski Dywizjon Lotniczy. Przydałyby się myśliwce do osłony granicy morskiej skoro w twojej wersji historii nie będzie okrętów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 Wrzucę dzisiaj foty całej jedenastki z kołami i wiatrochronem, bo już schnie ,-)) W moim modelarstwie What If mam kilka cienkich gardeł. Jedno z nich to oznaczenia. Do modeli What If nie robią kalkomanii ,-)) Oczywiście brakuje mi też silników ,-)) ale z kalkami, zwłaszcza polskimi jest najgorzej. Chyba dla tego, ze najwięcej robię własnie polskich What Ifów. Model będzie miał oznaczenia 122 eskadry myśliwskiej : Bo takie godło to jakoś wytnę z kawałków białych liter ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 Obiecane foty : Może go jeszcze obkleje i trochę ubrudzę dzisiaj ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Wow a ja na byczka jeszcze pacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Fakt, mało cepeliowe malowanie. Wygląda jakby służył do zabijania Sylwetka trochę mi I-180 albo I-185 przypomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 Chyba ostatnie fotki przed galerią. Została do pomalowania ramka wiatrochronu, dorobienie pilota, i dodatkowy zbiornik paliwa. I pewnie jakaś antena ,-)) Jak widać , zanim samolot trafił do 122 eskadry był prototypem wykorzystywanym do testów(przemalowane oznaczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) Nadanie maszynie numeru 72.91 należącego do Łosia, psuje opowieść. To "72" określało typ samolotu. Zakładasz, że Łoś w ogóle nie powstał Edytowane 23 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 Czepiasz się ,-)) Miałem takie kalki, ale mogę to zamalować. Faktycznie to dosyc charakterystyczne oznaczenie ,-)))). OK. Zamaluje ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 A kalek od P.11c nie masz? Numer wojskowy tego P.11d byłby może też 8.xxx ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 Grzegorz. Jak znajdę, to podmienię. Wiesz, takie modele What if to przede wszystkim kombinacja z bryłą.I samo wymyślanie co i na co przerobić. Ten etap jest najciekawszy.Pierwsze ciecia, dopasowywania !! to mnie kręci. Potem jeszcze foty ,-)) i półka ,-)) Malowanie , czy wykańczanie to nie jest najfajniejszy etap. Model ma na ogół dosyć prymitywnie wykończone powierzchnie(bo samemu je trzeba wystrugać) dla tego nie przebije się fabrycznych zestawów.Nie ma się co przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Podoba mi się, przód trochę Polikaropowy, ale to nie ujma - jest fajnie. Może postarałbyś się dorobić po boczkach kabiny, za wiatrochronem chociaż po kawałku jakiegoś oszklenia. Teraz wygląda jakby czegoś brakowało, a z kawałka byle foli do bindowania dorobisz to w 3 minuty. Coś jak w Machci MC 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 Dobry pomysł. Myślałem o czymś takim. Niektóre fiaty G-50 miały takie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Dobra Spiton, zrobiłbyś coś współczesnego? Coś w stylu WHAT IF, ale na przykład przy założeniu, że po 89 roku władzę w Polsce objęły mądre i rozsądne rządy, które postanowiły wykorzystać w połowie lat '90 słabość państw na wschodzie i odzyskać nasze utracone Kresy Wschodnie. Taki temat to wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 ...i utopiły kupę hajsu w czymś, czego nie daliśmy rady zrobić ;) Spiton-tradycyjnie rewelka! Choć, jak już pisałem, chętnie widziałbym takie coś w barwach MDL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 ...i utopiły kupę hajsu w czymś, czego nie daliśmy rady zrobić ;) Spiton-tradycyjnie rewelka! Choć, jak już pisałem, chętnie widziałbym takie coś w barwach MDL Zacząłem przez ciebie kombinować nad patrolowym Łosiem ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 Dobra Spiton, zrobiłbyś coś współczesnego?Coś w stylu WHAT IF, ale na przykład przy założeniu, że po 89 roku władzę w Polsce objęły mądre i rozsądne rządy, które postanowiły wykorzystać w połowie lat '90 słabość państw na wschodzie i odzyskać nasze utracone Kresy Wschodnie. Taki temat to wyzwanie. Jasne. 1. Kupił bym dużo F-5 A. Tani w zakupie, tani w eksploatacji. 2. Przerabiam Bronco na uniwersalny samolot. Wszędzie wyląduje, wystartuje z byle łąki, ma duży luk bagazowy i dodatkowy byłby szturmowcem i samolotem anty helikopterowym. 3.Przerabiam Mig-29 na samolot uniwersalny. Nowy kokpit nowa awionika. 4.Jak na tynku pojawi się M-28, to można by go przerobić na AWACS'a ,-)) PS. Żeby odzyskać Kresy wystarczyło przyjąć propozycje Rosjan, którzy już wiele lat temu proponowała to bodajże Geremkowi. Ale my od Traktatu Ryskiego, odmawiamy kontrolowania tych terytoriów ? czemu? Pewnie ze zwęgleć na homogeniczność narodowa naszego państwa. Ja tam nie jestem narodowcem. Chętnie wziął bym Kresy ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Zacząłem przez ciebie kombinować nad patrolowym Łosiem ,-)) Akurat wolałbym torpedowego A co do Kresów-nie stać nas na takie bogactwo-NIESTETY. I te propozycje to... To bajki są. Za to zupełnie realnym bytem był Polski Kraj Narodowo-Terytorialny, ale nasi dali ciała... W kwestii "polskich suszarek", służę: http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2369/126/PZL-M7-STN Mógłbyś też popełnić to: http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2342/126/PZL-230-Skorpion ale w pierwotnym kształcie, inaczej sens jest wątpliwy (no chyba, że S-F ). Był też projekt odpowiednika F-16 z wlotem za kabiną i na grzbiecie, jak znajdę, to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 Tromp. W kwestach politycznych pozostanę, przy własnym osadzie ,-)) Co do modeli, mi sprawia przyjemność wymyślanie, a nie odtwarzanie istniejących projektów ,-)) PS. Robiłem dzisiaj fotki plenerowe miedzy innymi mojemu hurricanowi z silnikiem gwiazdowym. I nie zauważyłem, ze ma zamaskowana kabinę. Co prawda bardzo subtelnie, ale jednak ,-))) I dopiero podczas oglądania zdjęć zdałem sobie sprawę z tego. Szkoda. bo zdjęcia wyszły fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Co do polityki, to rób, jak uważasz, ale tym PKNT to warto się interesować nadal... EOT Co do propozycji suszarek, mamy całe stado sierotek Marysiów, rwących kudły z głów po "doskonałym, nowoczesnym i perspektywicznym" Gripenie, który przegrał z "najgorszym na świecie, starym i awaryjnym" F-16 ;) Może by je jakoś połączyć, ha? Jakaś moderka Su-22? MiG-29 skrzyżowany z Su-27 albo F-16 (kabina od Jaszczempia?) na przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Jakaś moderka Su-22? MiG-29 skrzyżowany z Su-27 albo F-16 (kabina od Jaszczempia?) na przykład? Daj mu najpierw skończyć tego Bronco, potem zacznij podsuwać kolejne pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Przez te eSeFy mam co raz większą ochotę odkopać swojego Letova S328 którego już dawno temu chciałem zrobić jako samolot w służbie II RP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi