Skocz do zawartości

Brzydactwo z Imperium zła Tu-16K-10 Badger C Trumpeter 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

P2230053.JPG

Biorąc pod uwagę napiętą sytuacja polityczną z naszym odwiecznym wrogiem .Zabranie się do klecenia tego modelu -paskudy .przyszło mi z wielkim niesmakiem i trudem. To prawie jak zdrada narodowa

No ale cóż jak go już mam to trzeba będzie go zrobić .Zacisnąłem piąstki i do dzieła

A co wyszło to wyszło

APC_Kszta%2525C5%252582ty%252520-%2525202015.02.23%25252010.11%252520-%252520002.jpg

Teraz trochę historii z wikipedii

800px-Tu-16_Badger_G.jpg

1024px-Tu-16badger_2.jpg

Tu-16 (ros. Ту-16) – radziecki odrzutowy samolot bombowy, skonstruowany w latach 50. w biurze konstrukcyjnym Tupolewa, w kodzie NATO oznaczany jako "Badger". Używany w wielu wariantach, w tym jako bombowiec strategiczny, bombowiec morski, samolot rozpoznawczy i walki radioelektronicznej. Tu-16 służyły około 50 lat na uzbrojeniu ZSRR i kilku innych państw, zbudowano ich 1507. Produkowano je też na licencji w Chinach jako Xi’an H-6.

Tu-16K-10 (Badger C) - morski samolot uderzeniowy, uzbrojony w kompleks rakietowy K-10 - kierowany pocisk manewrujący powietrze-woda K-10S o zasięgu 220 km, podwieszany pod kadłubem, częściowo schowany w komorze bombowej. Wyposażony był w stację radiolokacyjną wykrywania celów JeN (ros. ЕН) w przebudowanym nosie kadłuba, w miejscu kabiny nawigatora. W komorze bombowej była kabina operatora systemu. Załoga - 6 osób. Próby prowadzono od 1958, oficjalnie przyjęty na uzbrojenie lotnictwa marynarki w sierpniu 1961. Produkcję rozpoczęto już w 1958 i do 1963 zbudowano 216 samolotów, w tym część w wersji z instalacją do tankowania w locie.

P2230052.JPG

Jeżeli chodzi o sam model to taki sobie nic rewelacyjnego. Chińczyki sie nie popisały ,szczególnie jeżeli chodzi o sekcje kadłuba gdzie ma być przymocowany ,(prezentowany niżej ) pocisk AS-2 .Po jego zamocowaniu w tej konfiguracji co pokazuje instrukcja ,model nie stoi na podwoziu,a wspiera sie na tymże pocisku. Z stąd postawiłem go obok na podstawce.

W miejscu gdzie są drzwi komory bombowej ,powinno być wgłębienie w które pocisk chowałby sie do lini skrzydeł w kadłubie .Uwierzyłem zbyt instrukcji ,A model był już pomalowany i wykończony ,więc nie ingerowałem w konstrukcje .Więcej bym sknocił niż naprawił. Tym bardziej że przy metalizerach to nie jest trudne ,co innego gdyby był malowany tradycyjnie w kamo

APC_Collage%252520-%2525202015.02.23%25252010.21%252520-%252520003.jpg

P2230053%252520-%252520Kopia.JPG

P2230054.JPG

P2230055.JPG

P2230056.JPG

P2230057.JPG

P2230058.JPG

P2230059.JPG

P2230060.JPG

P2230061.JPG

P2230062.JPG

P2230063.JPG

P2230064.JPG

P2230065.JPG

P2230066.JPG

P2230068.JPG

P2230069.JPG

P2230070.JPG

P2230071.JPG

P2230076.JPG

I jeszcze na koniec maly polityczny żarcik modelarski

P2210051.JPG

Napisano

Nie baw się w politykę - baw się w modelarstwo

Napisano

Spokojnie to nie polityka tylko kabaret polityczny ,coś ala Laskowik i Smoleń (jeśli ci coś to mówi)

Napisano
Model bardzo mi się podoba . Jakiej farby użyłeś ?.

Taki metalizerowy kogel mogel

to znaczy : przy silnikach Mr.Super Metallic SM05 Super Titanium ..niektóre blachy Alklad II ALC 101 Aluminium

no i jeszcze Gunze Mr.color 8 Silver golenie podwozia stainless stell Mr.Super Metallic

Napisano

Podoba mi się, bardzo ładny

_________________________________________________________________________________

Na warsztacie:

F-22 Raptor - Italeri 1/72

Napisano

Spokojnie to nie polityka tylko kabaret polityczny ,coś ala Laskowik i Smoleń (jeśli ci coś to mówi)

Do kabaretu to tu jeszcze daleko, na razie bliżej błazna

Napisano
Zabranie się do klecenia tego modelu -paskudy .przyszło mi z wielkim niesmakiem i trudem. To prawie jak zdrada narodowa

A kto ci kazał go sklejać? Trzeba było odsprzedać albo wyrzucić to by nie było niesmaku. Panowie litości! Nie wnoście do modelarstwa śmierdzącej polityki!

Napisano

Bardzo ciekawy model

Napisano

Pięknie wykonany - świetny pomysł z podstawką z przezroczystego tworzywa.

Mam taki sam, ale jeszcze czeka w pudełku.

PS.: Zgadzam się z przedmówcami - nie mieszajmy polityki z modelarstwem (to niezdrowe ).

Napisano

Model bardzo fajny, trochę niesmaku dodają aspekty polityczne. Jak mniemam nikt Cię nie zmuszał z pistoletem przy głowie do sklejania. Myślę, że równie dużo zła wyrządziły pojazdy ze swastyką i czarnymi krzyżami a jednak nadal są sklejane bez dziecinnych podtekstów.

Pomijając powyższe galerię obejrzałem z przyjemnością. Mam takiego na stercie i pewnie kiedyś skleję dlatego zapytam jak z detalami i spasowaniem? Podobno co bardzo dobry wypust, ale nie ma jak to odczucia od rodzimego sklejacza.

Napisano

Przeżyłem ciężkie czasy w PRL ,służbę w wojsku i wytachy ZOMO ,to myślę że mam prawo do swobodnej wypowiedzi politycznej .

Byle Putin mnie nie przestraszy . Młodzież naprawdę nie wie co to komuna .I te wykrzykiwania przez wyrostków w dzisiejszych czasach hasła .:raz sierpem raz młotem ....itd czerwoną chołote " wydają mi sie śmieszne i debilne

ale to tak na marginesie .Dlatego mam prośbę aby tego wątku już nie rozwijać .....koniec !!!!

Wracam do samego modelu :

Model na poziomie Trumpetera ,a więc skladalny ..Niestety ma tez buble pod postacią zamocowania pocisku pod kadlubem.

Z stąd pocisk widoczny na pdstawce obok modelu. Według instrukcji po zamocowaniu , pocisk jest na takiej wysokości że model na nim sie wspiera ,a podwozie wisi w powietrzu . Instrukcja tylko pokazuje ,aby w drzwiach komory bombowej wyciąć szparę pod wypust w pocisku .A prawidłowo powinno się zrobić wtłoczenie lub podciąć na kształt pocisku otwór ,aby wyżej wymieniony schował sie w kadłubie do polowy . W oglądanych oryginalnych fotkach ,właśnie w tym miejscu kadłub ma takie wgłębienie .Ja za późno sie zorientowałem ,więc zostawiłem tak jak jest ,gdyż nie chciałem ingerować w pomalowany już kadłub.

A tak dla odmiany filmik z bardzo poważnego modelarstwa ,co zresztą nie ukrywam też osobiście uprawiam

Napisano

No właśnie, tego się obawiałem. Prawdziwe jajko z niespodzianką.

Czytałem dwie recenzje i nikt nie wspomniał o takim problemie.

Dzięki wielki za informację. I gratuluję udanego modelu.

Napisano
No właśnie, tego się obawiałem. Prawdziwe jajko z niespodzianką.

Czytałem dwie recenzje i nikt nie wspomniał o takim problemie.

Dzięki wielki za informację. I gratuluję udanego modelu.

Trochę żałuje ,że nie spostrzegłem tego wcześniej ,bo najefektowniej właśnie wyglądał by pod kadłubem ten pocisk

• 2 weeks later...
Napisano

Pięknie zrobiony nie ma co, kolorystyka trafna. Do jednego bym się doczepił: piktogram na prawej burcie z przodu jest odwrotnie przyklejony, ale to takie moje zboczenie "Rosyjskie"

Napisano
Pięknie zrobiony nie ma co, kolorystyka trafna. Do jednego bym się doczepił: piktogram na prawej burcie z przodu jest odwrotnie przyklejony, ale to takie moje zboczenie "Rosyjskie"

Wiem o tym .ale to nie mój błąd, tylko "kitajce " w kalkach dały dwa lewe .I jak by to nie kleić to będzie źle

Napisano

Wiesz co nie jestem pewny w 100% ale te piktogramy tam ogólnie nie powinny być bo to nie te lotnictwo, no ale kitajce to można wybaczyć.

Napisano
Wiesz co nie jestem pewny w 100% ale te piktogramy tam ogólnie nie powinny być bo to nie te lotnictwo, no ale kitajce to można wybaczyć.

Myślę że byl ten znaczek

000-Tu-16K-10-26-Badger-C-2S.jpg