Adams M1A1 Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Zależy co kto woli ,(czasami nie da się inaczej patrz haubicę M110A2 z Italeri straszny topór) dla mnie model jest tylko bazą wyjściową, wolę kupić tańszy model i do niego dołożyć blaszki, lufy, żywice i inwencję własną niż kupować droższy tak było np. z T55A ze Skifa który kosztował mnie 40PLN niż taki sam z Tamki droższy o 110 PLN. Za te 110PLN mam spalone żywiczne koła, gąsienice ogniwkowe, komplet blach i lufy, a fakturę odlewu na wieży, peryskopy czy spawy i inne duperszwance to dorobię sobie sam .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Skleiłem lufę: Uznałem, że lepiej będzie ją przykleić do wieży, po przyklejeniu wszystkich innych elementów. Kupiłem karabin, antenek Abera nie było w sklepie, zamówiłem przez internet. Będę musiał trochę ten zestawowy poprzycinać. Zacząłem dorabiać te uchwyty na wieży, na razie mam taki: Nie wiem, czy ten drucik nie jest za wąski. Jeszcze fotka tego zestawowego, dla porównania: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Idziesz jak burza. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2015 Idziesz jak burza. ... Czasu było sporo, w tym tygodniu już nie jest tak kolorowo. Zastanawiałem się nad tymi uchwytami, wydaje mi się, że ten drucik jest zbyt cienki. Choć z drugiej strony, ten zestawowy jest taki sam: Oglądałem zdjęcia tego modelu w galeriach innych użytkowników (tu i tu). Tam, tego luzu nie ma. Tak samo na tych zdjęciach Jak myślicie, ten drucik jest dobry, czy lepiej wziąć jakiś grubszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 14 Kwietnia 2015 Share Napisano 14 Kwietnia 2015 Na oko drucik wyglada ok, bedzie trzeba zrobic korekte wielkosci otworow i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2015 Dzięki za rady, będę próbował. Mam nadzieję, że jakoś mi to wyjdzie. Mam też małe pytanie odnośnie jakiegoś kleju do metalowych elementów. Jest na rynku jakiś z cienkim pędzelkiem, takim jak ma Extra Tchin od Tamki? Przede mną sklejenie karabinu i boje się, że go zapaćkam Kropelką, bo z tej tubki zawsze się leje za dużo. Będę wdzięczny za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2015 Klej aplikuję przez ten "dziubek" (z którego i tak zawsze leje się za dużo), trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Spróbuję zrobić tak, jak napisałeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2015 Ciągle zastanawiam się nad tymi uchwytami. Znalazłem jeszcze taki drucik: Myślę, że jest za gruby, ale gdybym go zastosował, nie musiałbym szpachlować dziury. Ktoś z Was wie może jakiej średnicy był taki uchwyt w rzeczywistości? Zacząłem sklejać karabin, na razie mam tyle: Wydaje mi się, że nie mam dwóch elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2015 ... Także lepiej nie kombinuj i szpachluj Racja, chciałem pójść trochę na łatwiznę Mam nadzieję, że jakoś to wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 Kwietnia 2015 Share Napisano 15 Kwietnia 2015 Oczywiście że masz ,celownik ramkowy jest na blaszce obok tylca ( tych rączek do trzymania) , a podstawa muszki jest dwuelementowa i znajduje się obok spustów i obok tego dolnego uchwytu. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2015 Celownik ramkowy na zdjęciu ma taką poprzeczkę, a mój nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 Kwietnia 2015 Share Napisano 15 Kwietnia 2015 Masz , masz to ten element na blaszce pomiędzy tylcem a spustem należy go wyciąć i złożyć w pół na ramce celownika. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 16 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2015 RB Model powinien zacząć dostarczać instrukcje do takich elementów. ... Też tak uważam. Już chyba ogarnąłem, jak to ma być, ale dzisiaj nie chciało mi się przy tym nic robić. Podziałałem za to przy uchwytach na wieży, dorobiłem już wszystkie. Nie są jeszcze wklejone. Te ciemniejsze miejsca na uchwytach to zdarta zielona powłoka, a białe kropki to wszędobylski kurz. 1: 2: 3: 4: Jak to wyszło? Mogę już wklejać, czy coś poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Coś podziałałem. Zostawiłem trochę tej szpachli, żeby po pomalowaniu wyglądało jak spaw. A tutaj nie zostawiłem szpachli. Nie wiem, jak jest lepiej. Na tym zdjęciu, te spawy nie są tak bardzo widoczne: Myślicie, że lepiej zostawić dużo szpachli, czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Myślę że lepiej się nie przejmować tą szpachlą i dorobić normalnie spawy, takie jak na ostatnim zdjęciu. Jeśli jeszcze tego nie robiłeś, to te uchwyty są wręcz idealną sposobnością aby zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Czyli masz na myśli, żeby zeszlifować tą szpachlę, a spawy zrobić z czegoś innego? Jeśli tak, to z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Na forum można znaleźć przeróżne sposoby, ale ja osobiście używam do tego celu Green Stuff. Można to najczęściej kupić w sklepach z grami bitewnymi jak Warhammer itp. Tego typu spawy robi się bardzo łatwo i paczka kosztująca jakieś 30 złotych starczy na bardzo wiele. Warto się tym pobawić i poeksperymentować, na internecie można zobaczyć wiele świetnych dodatków do modeli wykonanych z tej masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 A gdybym zostawił trochę tej szpachli, żeby po pomalowaniu wyglądało jak spaw, to nie bedzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Możesz spróbować i sprawdzić jak to będzie wyglądało za pomocą podkładu. Mimo wszystko warto się zaopatrzyć w coś z czego będzie można wykonywać spawy bo przyda się to w starych Tamkach jak i nowszych Dragonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Oszlifowałem tą szpachlę, zostawiłem tylko trochę. Zdjęć póki co nie wrzucam. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Wieża jest już w całości posklejana. Czekam tylko na antenki Abera, mam nadzieję, że już niedługo będę je miał. No ale było by zbyt pięknie, gdybym czegoś nie zepsuł. Zgubiłem jeden element, ten oznaczony w instrukcji jako C6 Gdzieś mogę taki dokupić? Jeśli nie, to z czego będzie najlepiej dorobić? Wziąłem się też za przyklejenie góry pancerza do wanny. Mam z tym mały (albo duży) problem. Przeglądałem galerie tego modelu innych użytkowników, i nie którzy z nich mieli ten tył jakoś inaczej posklejany, ta tylna płyta nachodziła na górę pancerza. Ja nie mogę zrobić inaczej, niż tak: Na tej fotce jest tak, jak u mnie: Jeżeli jednak tak skleję, to w zaznaczonym miejscu będzie szpara: Ktoś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Jeżeli chodzi o element C6, to powinieneś mieć zamiennik w zestawie od RB Model z lufa. O ile kojarzę, to tam to jest metalowe. I chyba nawet masz to już przyklejone! Niestety nie. RB dało element, który oznaczyłem czerwonym (w ogóle nie ma go w zestawie), a ja zgubiłem ten oznaczony niebieskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Nooo kolego tego to raczej nie dokupisz, jak zgubiłeś to będziesz musiał to dorobić trochę drutu, jakichś części plastikowych i zrobione,musisz pokombinować .pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Ktoś może mi powiedzieć, jak się to coś fachowo nazywa, i do czego w realu służy? Spróbuję poszukać zamiennika, ale optymistą w tej sprawie nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Nazywa się to fachowo równoległobok reflektora podczerwieni (taki mądry to ja nie jestem ,przeczytałem w książce o T55 ) a służy do sprzężenia ruchu reflektora podczerwieni ( tego dużego) z ruchem działa (reflektor patrzy tam gdzie działo), możesz to dorobić samemu. Wymierz z drutu taki kawałek do końca przyklej podwójne ucho z blaszki (np.wytnij sobie z tej reszty co Ci została z lufy od DSzk) przed tym uchem przyklej kawałek foli spożywczej grubszej jak się przyklei to pozaginaj to w sześciokąt i utnij nadmiar, analogicznie dorób drugi element i gotowe jakbyś miał jakieś problemy to napisz na Pw. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi