BOMI21 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Zdecydowałem się w końcu wstawić galerię mojego najnowszego projektu - MIGa-29 9-12A z Malborka. Model powstał z zestawu MiGa-29 9-12 Early Type Great Wall Hobby, waloryzowany; - zestawem BigEd Eduarda do MiGa-29 9-13 (BIG4995) - Toczoną rurką pitota Mastera (AM-48-060) - żywicznymi dyszami silników Eduarda (648044) - Wyrzucaną sofą Airesa K-36DM (4263) (wymienioną z powrotem na fabryczny fotel z pasami z zestawu MiGa-29A Eduarda) - Kalkomaniami Caracal Models do MiGa-29 n.b. 56 (dla napisów eksploatacyjnych) (CD48030) - Kalkomaniami IPMS Świdnica White Eagle 41 ELT Malbork 1990-2013 (dla numerów bocznych i oznaczeń eskadry) - Zestawem do konwersji MiGów-29 na nasze maszyny po doposażeniu. Aby doposażyć model we wszystkie przeróbki jakie posiada prawdziwa maszyna, wykorzystałem zestaw MiGa-29A Eduarda, podbierając z niego podstawę anten IFF oraz światła antykolizyjne. Oprócz tego wykorzystałem także antenki z zestawu MiGa-21 MF Eduarda (części D61). Wyposażenie kabiny, w tym urządzenie GPS i druga radiostacja zostały zrobione od podstaw z profili plastikowych, a antena GPS za fotelem to podstawa fototrawiona ze wspomnianego zestawu Eduarda (MiG-29A) a sama osłona to część D60 z MiGa-21 Eduarda. Decyzja o rozpoczęciu prac nad tym modelem i takim, a nie innym wyborze maszyny padła po obejrzeniu pierwszej części filmiku "Fulcrum Drivers" Pana Mirosława Gawrońskiego. Wspomniana maszyna o nr. bocznym jest tam widoczna parę razy (można ją rozpoznać po kamuflażu skrzydeł), w najlepszej scenie w locie w kierunku zachodu słońca, w wielu innych ujęciach oraz na samym końcu filmiku gdzie widać otwierającą się osłonę i pilota szykującego się do wyjścia (numer boczny jest również na zagłówku fotela). W drugiej części "Fulcrum Drivers" wspomniana maszyna także wielokrotnie występuje. Podczas budowy tego modelu bezcenne wsparcie merytoryczne zapewniał mi Pan Mirosław Gawroński, zaopatrując mnie w setki aktualnych (własnego autorstwa) zdjęć tej maszyny podczas jej codziennej służby w 22 Bazie Lotnictwa Taktycznego w Malborku, oraz dzieląc się widzą i swoimi spostrzeżeniami na temat tej maszyny i służby MiGów-29 w Malborku. Dzięki niemu model dostał bardzo zbliżony kamuflaż do rzeczywistego, z poprawnymi kolorami, poprawnie pomalowane dysze, konfigurację uzbrojenia potwierdzoną wieloma zdjęciami oraz wiele innych elementów, takich jak skrzydełka rurki pitota, pasy fotela i napisy eksploatacyjne na nim. Za okazaną pomoc bardzo dziękuję. Chcę także podziękować Kubie (rudolf24) za to że zgodził się wymienić moje R-73 na jego R-60, dzięki czemu MiG dostał pożądaną i realistyczną konfigurację uzbrojenia. Model został pomalowany farbami Gunze serii C, metalizerami super metallic, zabezpieczony lakierem GX100. Jako podkład został użyty Mr. Surfecer 1500. Użyte farby: C72 (kamuflaż górnych powierzchni - ciemnoniebieski), C306 (kamuflaż górnych powierzchni - jaśniejszy szary / wnęki podwozia i golenie, pylony uzbrojenia), C305 (kamuflaż górnych powierzchni - szary), C92 (kamuflaż górnych powierzchni - czarna plama antyodblaskowa przed kabiną pilota), C308 (kamuflaż dolnych powierzchni - jasnoszary), C69 (wloty powietrza, anteny, uzbrojenie podwieszane), C66 (felgi kół)(klosze lamp pozycyjnych), H19 (uszczelka osłony kabiny pilota) SM01 i SM04 (żaluzje chłodzące działko, dysze silników), C50 (dysze silników)(farba typu clear), C03 (klosze lamp pozycyjnych). Kolory kamuflażu zostały wymieszane na podstawie zdjęcia-wzorca: Zdjęcie z prywatnej kolekcji - autor: Mirosław Gawroński i ich ostateczne mieszanki, użyte na modelu, to: Ciemny szaroniebieski - C72 33% i C305 66% Jasny szary - C308 33% i 307 66% Koniec marudzenia, czas na fotki (klikając na lupę w lewym górnym rogu można zobaczyć zdjęcie w lepszej rozdzielczości i większe) Czekam na Wasze opinie. Jeździć bez litości 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżak_Stronk Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 skoro bez litosci to zacznę - SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Wg mnie niepotrzebnie wymieniales dysze na te od Eduarda... Zestawowe maja prawidlowe ulozenie dla samolotu na postoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Dla mnie bomba. Gratuluję !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Widziałem zdjęcia tego modelu na facebooku. Nie pamiętam dokładnie na którym to było fanpage. Ale na pewno na jakimiś nie związanym z modelarstwem, lecz lotnictwem. Świetna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Ogólnie wrażenie pozytywne Dysze trochę za bardzo matowe. Zerknij też na zdjęcia jak bardzo zróżnicowaną powierzchnię one mają. Blachy na kadłubie przykrywające od góry dysze mają strasznie grubą krawędź. Trzeba było podszlifować od spodu. Górne wloty powietrza są dziwnie zapadnięte i mocno odcięte washem od reszty. Poza tym bardzo fajny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Wg mnie niepotrzebnie wymieniales dysze na te od Eduarda... Zestawowe maja prawidlowe ulozenie dla samolotu na postoju... Te od Eduarda są zdecydowanie bliższe rzeczywistości niż te zestawowe. Widziałem zdjęcia tego modelu na facebooku. Nie pamiętam dokładnie na którym to było fanpage. Ale na pewno na jakimiś nie związanym z modelarstwem, lecz lotnictwem. Świetna robota! Na profilu Sił Powietrznych Ogólnie wrażenie pozytywne Dysze trochę za bardzo matowe. Zerknij też na zdjęcia jak bardzo zróżnicowaną powierzchnię one mają. Blachy na kadłubie przykrywające od góry dysze mają strasznie grubą krawędź. Trzeba było podszlifować od spodu. Górne wloty powietrza są dziwnie zapadnięte i mocno odcięte washem od reszty. Poza tym bardzo fajny! Blachy pasują jak pasują, lepiej nie będzie. Górne żaluzje tak się odcinają z powodu bardzo grubego odcięcia ich od reszty kadłuba - mała niedoróbka modelu. Bardzo mnie cieszy, że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Wg mnie niepotrzebnie wymieniales dysze na te od Eduarda... Zestawowe maja prawidlowe ulozenie dla samolotu na postoju... Te od Eduarda są zdecydowanie bliższe rzeczywistości niż te zestawowe. Moze ew detalami itp ale napewno nie srednica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Wg mnie niepotrzebnie wymieniales dysze na te od Eduarda... Zestawowe maja prawidlowe ulozenie dla samolotu na postoju... Te od Eduarda są zdecydowanie bliższe rzeczywistości niż te zestawowe. Moze ew detalami itp ale napewno nie srednica... Może, nie mierzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Chodzi o to ze przy takiej srednicy dyszy w nijaki sposob nie da sie zalozyc zagluszek. Dysze na postoju sa rozchylone na maksa a te od eduarda sa zwezone, porownaj jakiekolwiek zdjecia MiGow-29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Super fajny. bardzo mi się podoba. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Bardzo ładny. _________________________________________________________________________________ Na warsztacie: F-22 - Italeri 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Jak pisałem na PWM: piękny, przepiękny model, ale... zdjęcia są za ciemne. Naprawdę słabo go widać. A szkoda, bo ukrywają, jak sądzę, więcej tego piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisz76 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Rewelacja, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Podoba mnie się ten MIG. Szkoda że takie ciemne foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Kapitalny model! Naoglądałem się na żywo malborskich migów i ten idealnie oddaje ich urodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Potwierdzam zdanie Desaxe, model w pełni oddaje 29'ki z Malborka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisz76 Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Sporo zainwestowałeś w model. W czasach tak wielkiego kryzysu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Listopada 2020 Share Napisano 6 Listopada 2020 Jest przepiękny. Mógłbym oglądać i oglądać. Czy możesz jeszcze dorzucić zdjęcie, które lepiej eksponuje kokpit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 25 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2021 Po tylu latach wątek nadal cieszy się popularnością i odwiedzinami, a sam model jest na sprzedaż. Zainteresowanych zapraszam na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Wiem! Jedną, jedyną rzecz bym poprawił - pasy na fotelu. Lubię, gdy nie są tak na płask. Poza tym - cacuszko. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi