kret69 Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 A faktycznie. Heer. Ten z Luftwaffe pewnie wszystko ma na pace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Dobra, rozumiem ze piszac "kieszenie" miales na mysli bandazownice... Dwie skorzane ladownice na pasie po obu stronach klamry. Wiec wlasnie, nazwa wskazuje co tam noszono. Dokladnie bandaze. Poza tym torba (ta nie do konca jest taka jak powinna). W torbie noszono cala reszte. Orginalna torba medyczna byla podobna do ubraniowej ale sie roznila. Ta tutaj to niestety zaadaptowana ubraniowa. Kilka faktow ktore moga Ci sie przydac. Sanitariusza na froncie wschodnim nosili oznaczenia czerwonego krzyza ale nie epatowali nimi tak jak ich koledzy na froncie zachodni. Poza tym na frocie wschodnim bardzo czesto nosili bron krotka, czego w ogole nie spotykano na zachodzie. Wazna jest manierka medyczna ktora noszono przez prawe ramie na lewym boku (regulaminowo i w zasadzie nie widac odstepstw na zdjeciach). Poza tym, zwykla manierka przytroczona do chlebaka na prawym (sorry) poldupku. Gdyby co to pytaj, bo moze chcesz wiedziec cos wiecej. http://12caliwskali.blogspot.co.uk/2014/10/sanitater-fliger-z-23jrl-z-12-feld.html http://12caliwskali.blogspot.co.uk/2013/11/sanitater-sanitariusz-w-stopniu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Twoja kolekcja robi niesamowite wrażenie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Widzialem wieksze. Ale dzieki. Ja w kazdym razie staram sie opierac na porawnosci merytorycznej, moze nie zawsze w 100% to wychodzi ale napewno jest bardzo blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 O broni na wschodnim/zachodnim slyszalem juz wczesniej. Chcesz jakies wzory niemieckich opatrunkow lub wykaz torby do wymodelowania w czasie wolnym? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Powiem tyle... ZARĄBISTE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Dzieki Panowie, zawsze jest milo uslyszec cos przyjemnego na temat swojego zboczenia. Utwierdza nas to w przekonaniu ze jeszcze nie czas leczyc... Skorzana torba (dosyc rzadka) u sanitariusza Luftwaffe, przyznam, jest pusta, ale ta u medyka Heer jak najbardziej wypelniona. Sa kopie opatrunkow, tubki z mascia na odmrozenie (brzmi jak temat do konkursu hehehe) nozyczki i kupa innych zabawek. Nie pamietam teraz czy, ale mam chyba w zapasie caly drugi taki zestaw wiec moze pewnego dnia zapakuje temu z Luftwaffe do torby tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 Kolekcja robi wrażenie. Kto by pomyślał że taka może być różnorodność ubiorów z jednego tylko konfliktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 W przypadku hitlerowskich Nieniec to moja kolekcja prezentuje wierzcholek gory lodowej. Tam wszyscy nosili mundury a roznorodnosc sluzb i kompetencji powodowalo takie wynaturzenia mundurowe ze zglebianie tematu smialo moze trwac cale zycie a i tak czlowiek nie ogarnie wszystkiego. Jeszcze raz dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 Ty się zajmujesz tylko figurkami Niemców? Ja bym w tej kolekcji widział też mundury z kampanii wrześniowej albo mundury z I wś. Tak poza tym fajna kolekcja i ciekawe hobby . I pytanie na koniec- Jakie jednostki rekonstruujesz i czy np. masz zamiar przyjechać na zlot militarny do Bornego Sulinowa to bym popatrzył z bliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 W tej chwili skupiamy sie na Dywizjach Polowych Luftwaffe ze wskazaniem na 12 Feld Division (L) - oficjalna nazwa od listopada 1943 roku, i na zandarmerii polowej tej jednostki. Poza tym wiekszosc zajmuje sie rekonstrukcja WP '39, wlasnie bede lada moment wstawial fotki na naszym koncie fcbk z imprezy na ktorej byli jako WP no i juz marginalnie ale rowniez TOW "Gryf Pomorski".jezeli chodzi o kolekcje to skupilem sie na temacie niemieckim bo jest mi najbardziej znany. Gdybym sie rodrabnial na wszystkie armie to musialbym miec kolekcje jak Jacek Sulowski, a gdybym poszedl na przyklad w USow to kolekcja zakonczylaby sie na 20 - 30 figurach bo tam mundurowo niewiele sie dzialo tak jak u Brytoli. Polski temat w tej skalu jakis tam istnieje ale eaczej w oparciu o sorty sowieckie jako tzw. LWP lub w oparciu o brytolskie jako PSZ. Wrzesien 1939 w tej skali w zasadzie nie istnieje i nie kryje ze to przykre. Gdyby byly fanty, chetnie zlozylbym kilka figur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Zeby nie bylo ze 7urgen tylko kazania pieprzy i jest bezproduktywny... Pokaz przedpremierowy. Dopiero jutro wstawiam na bloga. Czujcie sie wyroznieni... 2/3 nowego projektu ktory powstaje juz od jakiegos czasu. Projekt pod tytulem "Mundury Wyjsciowe". Trzy rodzaje broni Wehrmachtu. Luftwaffe i Kriegsmarine juz jest w osobach podoficerow widocznych na zdjeciach, trzcia sylwetka bedzie przedstawiala oficera Heer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 A ja myslalem juz ze nic nie robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Na chwile obecna czekam na lafette 42 zeby skonczyc zimowego spadaka, do tego niedlugo powinienem skonczyc amunicyjnego MG34 z SS, a w planach poza wymienionym powyzej oficerem jeszcze oficer czolgista z Herman Goring i spadak tropikalny ale w innym zstawie mundurowym. O projekcie "Piec po Dwunastej" ktorego zamysl powstal na tym form (pewnie bedzie opozniony) nie wspomne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 Marynarz jest jak żywy. Lotnik coś ma za małą głowę do tej czapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 To jest problem z czapkami z DiD. Wykonane sa perfekcyjnie i z materialu swietnie imitujacego sukno ale sa zawsze za duze. Ta figura akurat ma bardzo duza glowe i czapka siedzi na niej ciasno ale na innych spada na oczy. Przyznam szczerze ze czapka tymczasowa, docelowo ma byc czapka garnizonowa z tej samej firmy ktora robila czapke dla marynarza (kosztowala mnie ona 29 euro) a czapka dla lotnika jest drozsza i bedzie dopiero za jakis czas, to raz, a dwa to i tak bede musial ja przerabiac bo jest w wersji oficerskiej a ja bede musial z niej zrobic podoficerska. U marynarza jestem niezadowolony z materialu z ktorego jest zrobiony worek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Podpisuję się pod tym bo kocham wszystkich pozytywnie zakręconych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 A dziekuje i wzajemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Wielka prośba. Może zrobisz wyjątek i zbudujesz marynarza Flotylli Pińskiej w pancerzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Figury przedstawiajace sylwetki zolnierzy WP '39 to jest moje wielkie marzenie. Niedtety jest totalny brak gratow. Byl pomysl szycia, jak juz gdzies na tym fotum pisalem, ale upadl niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Oj tam. Jest grupa rekonstrukcyjna marynarzy FP ale fakt że pancerz i hełm z rogami trzeba by robić od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 A wiem ze jest. Spotkalem ich (jezeli to wciaz ci sami) na Bzurze 2006. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Pewnie ci sami, tyle tylko że oni chyba mają tylko zwykłe mundury polowe. Mi bardziej chodziło u ubiór bojowy , pancerny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Powiem szcezrze, odkrywasz przede mna nieznane mi grunta wiec jak sie rozpiszezsz na ten temat przy okazji prezentacji swoich modeli to chetnie poczytam. A jak nie to dawaj na priva czy gdziekolwiek, bo mnie zaiteresowales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Ty pewnie widziałeś tych chłopaków/ A mi chodzi o takie mundurki A tu masz zbliżenie na ten strój wikingów Wg. mnie dość ciekawy ubiorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi