Jump to content

F-14A Tomcat Revell 1:144

net_sailor
 Share

Recommended Posts

Wrzucam długo oczekiwaną galerię.

Na wstępie chciałbym złożyć podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do postania tego modelu, a w szczególności panom z grupy Tomcatsky za wsparcie merytoryczne podczas budowy oraz karambolisowi8 za owiewkę Brenguna.

Czas na fotki:

F-14%2B062.jpg

F-14%2B054_.jpg

F-14%2B058.jpg

F-14%2B060.jpg

F-14%2B063.jpg

F-14%2B070.jpg

Co tu dużo mówić, biorąc pod uwagę skalę to jest CU-DEŃ-KO!

Serio, model strasznie mi się podoba.

Nie wyobrażam sobie lepienia takiego maleństwa z taką jakością.

Czyściutki, z mnóstwem detali, pięknie pomalowany.

Szczere gratulacje.

Dzięki, starałem się.

Co do detali - no cóż przez chwilę myślałem jeszcze, czy by nie otworzyć hamulców aero, ale to byłaby już lekka przesada...

A tak w ogóle strasznie wciągające są te maluchy. Obecnie produkcje to w całkiem dokładne modele, dobrze spasowane, z atrakcyjnymi kalkomaniami. Do tego są względnie tanie i robi się je całkiem szybko - gdyby nie przymusowa przerwa, uwzględniając niezbyt proste przeróbki, w dwa tygodnie byłoby po sprawie, a bez przeróbek pewnie kilka dni. Można więc natrzaskać mnóstwo takich maleństw w różnorodnych malowaniach.

Owszem, mam ochotę na więcej. Będą bojowe, ale też zakupiłem jednego airlinera. Tych ostatnich w ogóle dotychczas nie kleiłem i jestem bardzo ciekaw, z czym to się je.*

* Pewnie tak jak wszystkie: ze szpachlą i blaszkami ;-)

Ładny eF.

Masz porownanie do 72 napisz jakie sa twoje spostrzeżenia.Ja mam wrażenie że wieksze obiekty sa bardziej wymagajace.

Ta 14tka nie jest taka mała,ot taki mysliwiec w 72 wiec jest troche powieszchni do malarskich popisów.

To troszkę bardziej skomplikowane. Samolocik rozmiarami dorównuje budowanemu niedawno L-39 Albatrosowi w 1/72, ale to nadal nieco inna kategoria wagowa. Podziały blach są nadal dwukrotni gęściej i trudniej się "rozpędzić" z efektami malarskimi typu preshading/postshading. Dlatego główną rolę grają tutaj washe, które pracują za siebie i za inne efekty. Stąd moim zdaniem nie mogą być tak wyraziste jak w wyższych skalach, bo łatwo jest popaść w przesadę.

Nieco inna sytuacja byłaby z dużym samolotem transportowym w 1/144, gdzie zdarzają się większe powierzchnie blach i pewnie tam bym odważniej podszedł do tematu.

Świetnie się ten maluch prezentuje. Gdyby nie zdjęcie z zapałką i informacja o skali, to można by się oszukać, że to 72

Gratulacje!

Pozdrawiam

Kornik