Solaris7813 Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Witam Dzisiaj odebrałem z paczkomatu kolejny model w skali 1:35, jaki zamierzam zrobić. Padło na Challengera 2, od Trumpetera. Dlaczego akurat ten model? W najnowszym wydaniu "Super Modela" jest artykuł o Challengerze 1. Bardzo mi się ten czołg spodobał, więc zacząłem szukać go w sklepach internetowych. Wówczas znalazłem jednak ten model, spodobał mi się jeszcze bardziej. Długo się nie zastanawiałem, tylko zamówiłem. Kupiłem do niego również plastikowe gąsienice od Bronco, ponieważ zestawowe gumy wyglądają średnio. Tutaj będzie dużo klejenia, nie to, co przy T-62 Nie udało mi się znaleźć żadnej metalowej lufy do niego, chyba będę musiał zadowolić się zestawową. Jeżeli jednak jakaś jest, to proszę o info. Malowanie planuję zrobić takie, jak zaproponował Trumpeter, jednak jestem otwarty na Wasze sugestie. Jak na razie zrobiłem tyle: Wiele elementów ma sporo nadlewek, ale spasowanie póki co dobre. Zacząłem też składać gąski od Bronco. Początkowo miałem co do tego mieszane uczucia, wydawało mi się to kruche jak makaron z chińskiej zupki przed zalaniem. Miło się jednak rozczarowałem, poszło całkiem sprawnie, a i nic się nie złamało. Z drugiej strony gdy pomyślę, że muszę zrobić to samo jeszcze jakieś 30 razy... Liczę na Waszą pomoc przy budowie tego modelu Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Metalowej lufy raczej nie znajdziesz. Można natomiast, kupić żywiczną od ACURATE ARMOUR. Miałem przyjemność zwiedzać ich fabrykę w Glasgow. Mają mnóstwo różnych, różnistych dodatków do Challengera. Ja sam chcę zbudować ten model, ale w wersji zwyczajnej, bez dodatkowego opancerzenia itp. itd. Będę stałym gościem w tym warsztacie . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Witaj .widzę że nie odpuszczasz , co do lufy pisz do mnie na PW. mam patent. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Grzegorz, mógłbyś dać jakieś namiary na tą lufę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Przede wszystkim,to muszę Cię przeprosić za wprowadzenie w błąd. Ta żywiczna lufa, to tylko część zestawu A053 firmy Accurate Armour. Oprócz lufy, są tam m.in. beczki na paliwo, wyrzutniki granatów dymnych, karabin wieżowy i kilka innych rzeczy. Zestaw ten zawiera też arkusik foto trawiony. Ta firma ma jeszcze kilka zestawów do konwersji do Challengera 2. Popatrz tu: http://www.accurate-armour.com/showaaproducts.cfm?category=4&subcategory=35 tak mniej więcej w środku stronki znajdziesz produkty do Challiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Kawał czołgu tylko silnik słabiutki Ledwo dawały radę za leonami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Przede wszystkim,to muszę Cię przeprosić za wprowadzenie w błąd. Ta żywiczna lufa, to tylko część zestawu A053 firmy Accurate Armour. Oprócz lufy, są tam m.in. beczki na paliwo, wyrzutniki granatów dymnych, karabin wieżowy i kilka innych rzeczy. Zestaw ten zawiera też arkusik foto trawiony. Ta firma ma jeszcze kilka zestawów do konwersji do Challengera 2. Popatrz tu: http://www.accurate-armour.com/showaaproducts.cfm?category=4&subcategory=35 tak mniej więcej w środku stronki znajdziesz produkty do Challiego. Trudno. Fajne to jest, ale jednak strasznie drogie. Chyba użyję tej z zestawu (która też najgorsza nie jest). ... Kawał czołgu tylko silnik słabiutki ... Trochę większy od T-62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Dzięki za info bulik, niestety nie mają tej lufy na stanie... Chyba spróbuje skleić zestawową, a jak będzie słabo to coś pokombinuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Lufa Lion Marc pod względem poprawności pozostawia sporo do życzenia. http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/lionmarc/aw20000.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Chłopaki, a jak ocena jakości tego wypustu w porównaniu do Tamiya Desertised. Słyszałem że ten już dużo lepszy niż poprzednie wpusty Trumpka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Porównać nie porównam tego zestawu, ale elementy są odlane ładnie. Mam pytanie - najpierw przykleić wszystko do tylnej płyty, i potem połączyć to z wanną, czy na odwrót? Instrukcja twierdzi to pierwsze, ale mi się wydaje, że lepiej będzie na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Mam pytanie - najpierw przykleić wszystko do tylnej płyty, i potem połączyć to z wanną, czy na odwrót? Instrukcja twierdzi to pierwsze, ale mi się wydaje, że lepiej będzie na odwrót. A jak to zrobiłeś w T-62?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 30 Lipca 2015 Autor Share Napisano 30 Lipca 2015 Najpierw przykleiłem płytę do wanny, i chyba tutaj też tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Chłopaki, a jak ocena jakości tego wypustu w porównaniu do Tamiya Desertised. Przede wszystkim dodali powierzchnię antypoślizgową, której Tamka nie posiada. Wieża zbliżona jest do Tamki, jednocześnie posiada podobnie skopaną geometrię. Ogólnie rzecz biorąc Tamka ma lepsze koła jezdne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Czyli najlepiej zmieszać 2 modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Koła jezdne w modelu Trumpetera to późna wersja, ( z otworami ) natomiast o ile pamiętam to Tamka daje wczesne ( pełne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 30 Lipca 2015 Autor Share Napisano 30 Lipca 2015 Wkleiłem tylną płytę. Przymierzyłem górę kadłuba, i mam pewne wątpliwości. Z tyłu, jest spora szpara. Instrukcja nie każe tam jednak wklejać nic więcej. Więc pytanie dla osób, które robiły już ten model - czy ta szpara ma tam być? Czy może ja coś źle wkleiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 notomiast w modelu 01522 sa kola poznego typu. Pisząc "ogólnie rzecz biorąc są lepsze" miałem na myśli poprawność wymiarów kół a nie ich typ. M.in. wewnętrzne połówki kół nośnych Trumpka, nie wiedzieć czemu są szersze niż zewnętrzne. Natomiast typ kół w modelu Tamiya i Trumpku 01522 oczywiście jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 Przeglądałem zdjęcia tego modelu, i chyba ta szpara ma być. Przykleiłem więc górę do wanny. Tej szpary chyba nie będę szpachlował, chcę zrobić wersję bez spycha, więc tam coś będzie trzeba przykleić. Góra kadłuba niestety była trochę krzywa, i w miejscu łączenia powstał "schodek". Inaczej skleić się nie dało. Jak myślicie, co z tym zrobić? Szpachlować i szlifować tak długo, aż będzie gładko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Szpachlować i szlifować na gładko !!!! Mam też nadzieję, że wymienisz te nędzne imitacje kabli z przodu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 Szpachlować i szlifować na gładko !!!! Mam też nadzieję, że wymienisz te nędzne imitacje kabli z przodu ?? No nie wiem... może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Zaszpachlowałem, przykleiłem też trochę elementów. Ciągle też się zastanawiam nad tą szparą z przodu. Wygląda to tak: A po założeniu tej płyty tak (przepraszam za tą taśmę, ale inaczej się nie trzymało): Jak myślicie - szpachlować czy nie szpachlować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Zdjecia czasami nie oddaja tego co jest w realu, pewne jest jednak, ze cos wydaje sie nie za bardzo, wiec cos z tym musisz zrobic, moze cos nie doszlifowane dokladnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Pogoda w ogóle nie sprzyja modelarstwu (gorąco!!!), jednak udało mi się coś podziałać. Zaszpachlowałem tam przy tej przedniej płycie, wolę mieć pewność, że będzie dobrze wyglądało. Zrobiłem również prawie całą wieżę. Lufa posklejana i wstępnie zaszpachlowana. Jest naprawdę okropna (swoją drogą tak ciężko zrobić plastikową lufę w jednym kawałku?!), strasznie długo ją szlifowałem. Jeśli jednak będzie na łączeniu szew, to chyba będzie dobrze, bo w rzeczywistości też jest. Posklejałem też do końca tył. Te ekrany pomaluję oddzielnie, kanistry również. Pozdrawiam Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi