Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 185
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Teraz daj kalki, psiknij je lakierem i zrob washa, jak juz uznasz ze jest gotowy to zrob zdjecia, tylko nie psikaj na washa lakierem zanim komisyjnie nie uznamy, ze jest dobrze

Napisano

Chyba że kolega ma taki plastykowe szablon do rysowania kół o różnych średnicach

Napisano

Chyba że kolega ma taki plastykowy szablon do rysowania kół o różnych średnicach

Napisano
Pędzelek w łape, czarna farba i troche cierpliwości.

Problem w tym, że całe koła pomalowalem na czarno, z zamiarem późniejszego kupienia szablonu.

Chyba że kolega ma taki plastykowy szablon do rysowania kół o różnych średnicach

Właśnie mi chodzi, gdzie można takie coś dostać? Na stronie sklepu plastycznego nie ma takiego produktu.

Napisano

Jeśli chodzi o coś takiego (lub podobne):

http://www.szal-art.pl/szablon-do-rysowania-kolek-sredni_1393_4933/

to powinno być dostępne w większości sklepów dla plastyków i z art. papierniczymi.

A w związku z niedawnym początkiem roku szkolnego w dużych sieciach handlowych były /są dostępne zestawy różnych szablonów/linijek/ekierek/kątomierzy itp.

Oczekujesz wskazania konkretnego sklepu ?

Napisano
A w zwykłych sklepach z przyborami szkolnymi?

Byłem w dwóch i nie mieli.

Jeśli chodzi o coś takiego (lub podobne):

http://www.szal-art.pl/szablon-do-rysowania-kolek-sredni_1393_4933/

to powinno być dostępne w większości sklepów dla plastyków i z art. papierniczymi.

A w związku z niedawnym początkiem roku szkolnego w dużych sieciach handlowych były /są dostępne zestawy różnych szablonów/linijek/ekierek/kątomierzy itp.

Oczekujesz wskazania konkretnego sklepu ?

Tak, o to chodzi. W żadnym z trzech znanych mi sklepów plastycznych w Warszawie tego nie mają.

Ja używam cyrkla tnącego i sam wycinam maski do kół (ostatnio z plastikowych kart do gry)

I7nvWDMh.jpg trochę droższa sprawa, ale możesz precyzyjniej dobrać średnicę maski do średnicy koła

http://www.artysta.sklep.pl/produkt/4410/322/narzedzia_specjalne/_cyrkiel_tnacy_cmp_1

To też jest niezły pomysł, ale z szablonem chyba jednak jest szybciej.

Napisano

ale ja właśnie w ten sposób wycinam szablon. Jednym wyciętym kółkiem maluje wszystkie koła - wada nie da się wyciąć <5mm

Napisano

Też ostatnio używałem cyrkla,tylko ja wycinałem kółka z folii samoprzylepnej na każde koło

osobno.Pomalowałem bandaże błyskawicznie i zero poprawek

Napisano

A ja do malowania bandaży używam zestawu: mały silniczek modelarski + bateria i trzeba tylko dorobić zawsze uchwyt do kółka na trzpień (z wkładu długopisu itp. , zależy od średnicy otworu). Podczas obrotu kółka delikatnie prostopadle przykłada się pędzelek i bez poprawek kółko w kilkanaście sekund.

Napisano (edytowane)

Niezłe patenty na te bandaże... ja używam cyrkla do kółek i maluję aero na mniejszym ciśnieniu. Najpierw po całości kolorem bandaża, a później kamuflaż na felgę i uważam to za dobre rozwiązanie.

A jak kolego zdejmujesz te kółka z silniczka? Po wyschnięciu farby?

Edytowane przez Gość
Napisano

To zrobiłem trochę inaczej, nie zmywałem, tylko pomalowałem środek i potem pędzelkiem poprawiłem bandaże. Miejscami nie wygląda najlepiej, ale brudzenie wszystko zakryje.

IMGP4387.JPG

IMGP4389.JPG

IMGP4390.JPG

IMGP4391.JPG

Zanim jednak zrobię washa, dodam trochę obić/rys. Jakim kolorem najlepiej będzie je zrobić? Brązowym, czy raczej jakimś metalicznym?

Napisano

Poprawiłem pędzelkiem przód. Dodałem też kilka odprysków i zrobiłem wash. Widzicie jakiekolwiek efekty po nim?

IMGP4398.JPG

IMGP4401.JPG

IMGP4403.JPG

IMGP4402.JPG

IMGP4404.JPG

Pomalowałem i złoszowałem też gąsienice:

IMGP4407.JPG

Teraz chyba pobrudzę pigmentami gąsienice, założę je na model, przykleję na stałe fartuchy i przykurzę cały model.