karambolis8 Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Malowanie MiGa ładnie się stonowało Smoła w dylatacjach może ciut za gruba, ale samo malowanie betonu miodzio! Płyta karton-gips? Jak zdzierałeś papier z wierzchniej warstwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Smoła w dylatacjach może ciut za gruba, ale samo malowanie betonu miodzio! Płyta karton-gips? Jak zdzierałeś papier z wierzchniej warstwy? No z lepikiem było zabawy, jest szeroko, ale chyba w granicach przyzwoitości. Z obróbką regipsu było zabawy. Do zdzierania używałem kamienia szlifierskiego, takiego po zbóju - 5kg papier sciągnąłem zgrubnie grubą tarką do betonu komórkowego i później całość na płasko szlifowałem kamieniem dopóki cały papier nie był zdjęty. Dopiero po tym przykleiłem płytę na butapren do dociętego kawałka sklejki, co było błędem, bo regips popękał, stąd mój CPPS wygląda jak wygląda. Myślę, że gdyby najpierw przykleić regips do sklejki, deski czy czegokolwiek sztywnego to mozna by uzyskać półprodukt do ładnej, nowej nawierzchni betonowej. Aczkolwiek taka zużyta powierzchnia też mi się podoba. ;) Najwazniejsze, żeby dobrze pokryć odkryty gips gruntem budowlanym przed dalszą obróbką i można działać. Plamy z emalii AK i mocno rozcieńczonego czarnego Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Moim skromnym zdaniem , sama płyta w miarę dobrze, ale szczeliny po 1 -za grube , po 2 -za gęsto odwzorowane .Płyty były jednakowego rozmiaru i raczej nie pękały w połowie , a takie to sprawia wrażenie .Moim zdaniem ta pierwsza "szczelina " jest niepotrzebna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Ja jej tam nie chciałem. Regips pękł Lepik robiłem z mieszanki czarnej olejnej farby i płynnej szpachli i nakładałem strzykawką z uciętą na płasko igłą, stąd nierównomierna ich szerokość. Na ewentualną przyszłość pomyślę nad inną metodą, tymczasem pierwsze koty za płoty. Pi razy oko wzorowałem się na zdjęciach tego typu: ale dokładnych wymiarów nie znałem więc odwzorowanie przybliżone. ps. A swoją droga, jak już Cię mam aktywnego w wątku - w Polsce na lotniskach były wykorzystywane płyty lane PAG? Leży mi takie coś w pudle i chętnie był wykorzystał kiedyś, jeśli było by to zgodne z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 Ja takich płyt na pasach nie widziałem , ale na innych lotniskach raczej nie chodziłem po pasach. Ale , po likwidacji 28 plm samochody ciężarowe wywoziły ze stref rozśrodkowania [ schrony , drogi kołowania ] setki takich płyt z rozbieranych dróg .A więc były to jakieś demontowalne płyty , ale nazwy nie znam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Października 2015 Autor Share Napisano 21 Października 2015 Pytanie mam. Napisy eksploatacyjne na poremontowych PFach były po polsku czy rosyjsku? Chodzi konkretnie o napisy na klapach (pozostalych i tak się nie da rozczytać ) - co tam ma się znaleźć? NIE STAWAĆ, НЕ СТАНОВИТЬСЯ, X, a może nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Z tego co wiem od ojca to poremontowe mialy juz napisy polskie i godlo WZLu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 W 80 tych tez po polsku ,niebieskie -informacyjne , i czerwone - ostrzegawcze . Np niebieski ,,Sprawdż czy wyjołeś wszystko z kieszeni,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 No to kalkomanie położone. Napisy ostrzegawcze na klapach wynalazłem w jakiś resztówkach po innych modelach, więc cyrylicy na PFie nie uświadczysz ;) Anteny tradycyjnie pourywane - wrócą na swoje miejsce przy montażu finalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Ciekawy 21-wszy się zapowiada Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Podoba się, mój leży odłogiem bo dostałem chęć na Spitfire. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Podoba się, mój leży odłogiem bo dostałem chęć na Spitfire. To nie dobrze ;) Półmetek zabawy, czasu może zabraknąć przy skokach w bok, za mną też łazi model ze śmigłem, ale musi poczekać na swoją kolej ;) Ciekawy 21-wszy się zapowiada Pozdrawiam Teraz go jeszcze nieco styrać trzeba, żeby się i Silersom podobało ;) Edyta: Model po retuszu linii podziałowych. W użyciu szary gotowiec od Tamiyi. Tu i tam jak zawsze do poprawy. Model dostał też lokalnie postshading po liniach pokryw luków i na elementach siłowych skrzydeł coby zróżnicować nieco zabrudzenia na płatowcu. I trochę zbliżeń: W zasadzie to za moment wyjście na ostatnią prostą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 A gdzie logo zakladow remontowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Już na swoim miejscu Skleroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 W zasadzie to za moment wyjście na ostatnią prostą.Spokojnie, spokojnie.Poczekaj z finiszem na opinię mega-giga-hiper-experta (tego co nie w chórze, ani duecie). Bo może się okazać, że model nadaje się tylko do kosza i będziesz musiał zacząć od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Mnie się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Już na swoim miejscu Skleroza No!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Kolego Mikele może pokusisz się o wykonanie imitacji szkiełek? Wskaźników zaworu elektropneumatycznego, oraz wskaźnik naładowania azotem technicznym. Mieszczącym się po lewej stronie kadłuba pod statecznikiem pionowym Pozdrawiam z Lotniczego Dęblina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Piotr -to są wzierniki spr. poziomu załadowania cylindrycznych zasobników hydraulicznych. I rzeczywiście -zrobienie "szkiełek " dodałoby autentyczności modelowi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Października 2015 Autor Share Napisano 29 Października 2015 Wzierniki dorobię, ale to później, bo teraz to tylko namalować je można. Szkoda, że nie wiedziałem wczesniej, bozna by się pobawić w wstawianie przezroczystego pręcika i malowanie od spodu. Tymczasem pobrudziło się pod silnikiem. Jako materiał dowodowy służyły mi zdjęcia od babci131. Można oczywiście brudzić bardziej, można mniej. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Października 2015 Share Napisano 29 Października 2015 Jeden z fajniejszych warsztatów w konkursie w tej kategorii. Co do reszty, to fachowcy się wypowiedzą- mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 29 Października 2015 Share Napisano 29 Października 2015 No to jak jeszcze pobrudzisz prowadnice klap zaskrzydłowych , to będzie ładne brudzenie .Co prawda fotka przedstawia 21F-13 , ale rodzaj klapy i prowadnic był taki sam jak na PF -zobacz ile tam brudu .Na pewno było smarowane i to podejrzewam smarem grafitowym . http://imgur.com/cAEjnZo Przydałoby się troche to "nasmarować i porozbryzgiwać " http://imgur.com/9OeKdKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Października 2015 Autor Share Napisano 29 Października 2015 Będzie jeszcze trochę syfu. Część drobnych strug i smużek będę malował kredkami na koniec. Prowadnice też się usmaruje, jak szaleć to szaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Listopada 2015 Autor Share Napisano 14 Listopada 2015 Tak jak Leszek w swoim konkursowym 21PFM też sobie dorobiłem drabinkę ;) Jeszcze parę innych dupereli lotniskowych, skoro jest i lotnisko, to wypadało je czymś zagracić. Domalowałem wspomniane kilka wpisów wyżej przez migospeców wzierniki manometrów u nasady statecznika pionowoego, posklejałem model do kupy i tym sposobem model wylądował w galerii. Dzięki za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi