Messer Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Klasa 3 - Pojazdy cywilne Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam Wszystkich Mile zaskoczony dołączam do grona uczestników zimowego konkursu. Model jaki sobie wybrałem to cywilna wariacja na temat Humvee, dlatego też chce wystartować nim w kategorii samochodów cywilnych. Model będzie wyposażony w system mattrack - cztery systemy przeniesienia napędu za pomocą gąsienic. System bardzo ciekawy, często spotykany w połączeniu z samochodami cywilnymi, zwłaszcza tam, gdzie zima trwa dłużej. Moja wariacja na temat humvee opierać się będzie na krzyżówce dwóch pomysłów. Pierwszy to zastosowanie wspomnianego napędu mattrack. Drugi natomiast to przerobienie wojskowej karetki typu "maxi ambulans" na campera, z możliwością mieszkania dwóch osób. Będzie to połączenie tego: Z tym: Będzie to " zimowy łowca" Alaskańskich krajobrazów głęboko pogrążonych w toni białego puchu. Ot, taki samochód na wakacyjny wypad w góry A teraz model i in-box: Na zdjęciach brakuje kilku elementów - obrotnicy z karabinem i jednych noszy. Użyłem tych części do innego modelu, jednakże w tym nie będą mi one potrzebne. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Ciekawy model się szykuje Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Ooooooo!! Z dzika rozkoszą popatrzę! Tego jeszcze "nie grali" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Września 2015 No właśnie - zacny temat! Trzymam kciuki! Powodzenia! Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Oj to będzie bardzo ciekawa relacja. Zasiadam w pierwszym rzędzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 a skąd weźmiesz te gąsienice i całą resztę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Dziękuje bardzo panowie Hamman - będę budował od podstaw. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 a to w takim wypadku zasiadam i podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Hamman - będę budował od podstaw. Pozdrawiam Messer Skoro będą budowane od podstaw, to i ja zasiadam wśród obserwatorów. Czekam na pierwsze zdjęcia. Kibicuję i życzę wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Dzięki, wytrwałość się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 No nie mogę się doczekać tej gąsienicy Obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Mnie też najbardziej ciekawi ta gąsienica Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Dziękuje bardzo panowie Hamman - będę budował od podstaw. Pozdrawiam Messer Twardziel !!! Będzie na co popatrzeć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Września 2015 Autor Share Napisano 2 Września 2015 No i się zaczęło! Na początek podwozie i zawieszenie. Tak wygląda większość części zawieszenia. Po oczyszczeniu, wyszlifowaniu i poszpachlowaniu zabrałem się za pierwsze przeróbki. Mocowania amortyzatorów zaproponowane przez Academy były dalekie od tego, co proponuje humvee. Jako, że jakiś czas temu - przy okazji innego projektu - zrobiłem sobie poprawne mocowania wraz z formą do odlewania, to postanowiłem tych właśnie odlewów użyć. Tak wygląda oryginał: Po prawej mój wyrób, po lewej propozycja Academy: Idąc za ciosem dodałem same amortyzatory ( pręcik polistyrenowy + tulejka zaciskowa do kabli ). Tak to wygląda na obecną chwilę ( przymiarka na sucho ) : Zostały do zrobienia sprężyny, ale to " w następnym odcinku" Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 ....i śruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 2 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 2 Września 2015 ....i podkładki hihihiihhi :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Września 2015 Autor Share Napisano 4 Września 2015 Będą śrubki, będą podkładki - powiem nawet więcej, będą śruby z podkładkami Tymczasem przygotowując się do wyjazdu na drugi koniec Polski, w nocy dnia poprzedniego dostaję info, że plany odwołane... "Ucieszony" popełniłem z radości sprężyny... tylko na tyle mnie było dziś stać... wybaczcie. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 4 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 4 Września 2015 Świetne! :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Stop, stop...skoro tak idziemy, to amortyzatory mają nieodpowiednią liczbę zwojów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Maki - mają 5 zwojów - tyle ile widać na zdjęciach 1:1. Bardziej mnie intryguje czy owe sprężyny nie są za grube? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Jak dla mnie- mają 6 http://public.fotki.com/pcmodeler/reference_gallery/armor_reference_photos-1/m998_hmmv_4x4_utili/ref_9f.html http://public.fotki.com/pcmodeler/reference_gallery/armor_reference_photos-1/m998_hmmv_4x4_utili/m998_hmmv_4x4_c.html http://s58.photobucket.com/user/kubisz/media/hummer_056.jpg.html Szukać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Ciekawy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Jak dla mnie trochę za grube te sprężyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 7 Września 2015 Autor Share Napisano 7 Września 2015 Dzięki Panowie Sprężyny poprawione - mają 6 zwojów i są z samego drucika ( bez otuliny ). Większość elementów dostała już swoje kolorki - jako, że robię ten model jako cywilny, to i malowanie robię na sposób cywilny. I tak oto mamy ramę w ciemnym szarym + bezbarwny, żółte sprężyny oraz czarne mosty. Wały oby dwa poszły w czerń, półosie stalowe, a silnik w trzech kolorkach metalików ( aluminium, stal i ciemne duraluminium ). A tak wygląda sklejone tylne zawieszenie ( tylko główne elementy - dojdą jeszcze stabilizatory ): Po sklejeniu wszystkiego w całość ( już ze stabilizatorami ) przyjdzie czas na śrubki, śrubeczki, podkładki i milion innych mało widocznych, ale jakże istotnych elementów Zastanawiam się nad układem hamulcowym, a dokładniej nad pociągnięciem przewodów, ale nie znalazłem jak do tej pory schematu... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Sprężyny teraz wyglądają dużo lepiej, rzekłbym idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi