Stojkovic Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Za namową kolegów postanowiłem dołączyć do konkursu, o ile szanowne jury i moderatorzy dopuszczą mój szczątkowo zaczęty model (taki już odkupiłem). Sporym utrudnieniem będzie hardcore'owy ubytek wolnego czasu i szalejąca żona, która gdy widzi, że zamiast lulać małego to mam czas na klejenie (synek ma 3 miesiące). Znalazłem jednak trochę wolnego by zrobić in-boxa porządnego itp. A zatem tematem jest Panzer IV z Afryki. Wersja D zatem dość popularna na forach. Obecny stan przed rozpoczęciem prac wygląda tak (nawet koła jezdne jeszcze nie wycięte): A tak wygląda plac boju, czyli swoista patologia modelarska niestety... kiedyś to był dumny warsztat dziś... no cuż. Cała chemia itp. znalazła się u teścia a ja z doskoku tylko składam modele, cały proces malowania itp. poza domem. Teraz czas na in-box. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Melduje się. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 A gdzie tu element zimy? Taki znaczący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Rzecz się dzieje w zimie, tyle że w Afryce. Co się dziwisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Nie wypada "konkurencji" nie podglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 Myślałem tez o tytule "Zimny silnik po postoju" Co ja poradzę, że organizatorzy zamiast gorących klimatów, wybrali zimne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Zapowiada się ciekawa rywalizacja Zasiadam i obserwuje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Najwdzięczniejszy czołg Panzerwaffe - obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 2 Października 2015 Share Napisano 2 Października 2015 Na pustyni też zmieniają się pory roku ;) Kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Października 2015 Autor Share Napisano 2 Października 2015 Z taką kompaniją u boku, budowa powinna pójść gładko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Wreszcie coś poszło do przodu... Walczyłem o każdą sekundę którą można przeznaczyć na budowę modelu... Dorzuciłem blaszane elementy przy wentylacji z tyłu i listwę nad przednim głównym wizjerem. Mozolnie, ale do celu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Blachy Eduarda A gdzie tu element zimy? Taki znaczący... Wystarczy tytuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Zastanawiałem się, czy nie otworzyć warsztatu z Iraku z tytułem- przerwa na zimne piwo. Sceneria +45 stopni, piasek, humvee i butelka piwa na masce. Łapie sie na konkurs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Makinen, to by była fikcja. Musiałaby być puszka, bo w plastikach to oni raczej piwa nie mają, a w szkle to u nich chyba nic nie ma. Pamiętaj o lodówce turystycznej dla dodania realizmu. :-) Sorry za offtop Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Przecież ten Panzer IV mógł jeździć w upalną zimę w Afryce. Przecież tam nie było śniegu, a cały rok walczyli. Popatrzcie na te wentylatory... klima w środku jak w lodówce :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Jak oceniasz MG kadłubowy i wieżowy? Może podmianka? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Nie mam aktualnie na stanie długiego km-u do włożenia, jedynie krótkie wersje z RB (same końcówki). Jak coś to przy okazji nabędę to podmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Witam, Prócz zamontowanych błotników doszło kilka elementów. wykorzystałem blaszki Eduarda i zamieniłem zestawową skrzyneczkę na blaszkową. Oto efekt: Z tychże czeskich blaszek wykonałem oba tylne błotniki, z czego jeden po przejściach. Co więcej, wykorzystałem stare Dragonowskie blachy przy klapach od wentylacji, bo obecnie w nowych Panzer IV te blaszki są o połowe uboższe, a kiedyś był to standard. Teraz jeszcze robota z wydechem i narzędziami, a następnie wezmę się za wieżę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Widzę że masz już w klejone dolne blachy pod żaluzjami. U mnie chyba będę musiał najpierw je pomalować bo mam w każdym otworze dodatkowy pręt i ograniczy to na pewno dopływ farby. Będziesz narzędzia przyklejał przed malowaniem czy po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Jeśli chodzi ci o taki układ żaluzji jak na zdjęciu poniżej, to jak malowałem, nie było większego problemu z tym. Efekt poniżej. Narzędzia będę przyklejał przed malowaniem a następnie malował po kolei pędzlem. Ostatnio wyszło tak: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 A możesz napisać jakich użyłeś kolorów,bo ładnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 A masz je zamknięte czy otwarte? U mnie będą zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Co do kolorów to były używane AK Olivegrun, Rottbraun i Dunkelgelb (modulacja bazy). Moje żaluzje będą zamknięte, bo nie ma zabardzo czego pokazywać. Jedynie włazy będą na wieży pootwierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek4577 Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Wreszcie zacząłem przeglądać co się dzieje w innych działach konkursu. Otóż patrze i nie dowierzam, że zdarzył się taki ,,przypadek'' - 3 września przystąpiłem do konkursu z wręcz prawie tą samą nazwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 Gdzieś kiedyś czytałem, że w Afryce są cholernie zimne noce a za dnia mega upał (to wie każdy). Dlatego żeby jakoś uzasadnić budowę tropikalnego pełzacza poszedłem w tę stronę. Dziś pewnie nazwałbym wątek po prostu "Zima w Afryce" i po temacie. Zresztą grunt, to chyba dobra zabawa przy podglądaniu prac kolegów, więc jeśli wątek się podoba to super. Ja zaglądałem nawet do działu Sci-fi który stanowi dla mnie zawsze zagadkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi