bożo wpożo Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Spodobały mi się traktory , więc kolejny pokrak idzie na warsztat - tym razem w w wersji cywilnej . Do budowy posłuży mi Staliniec od Trumpetera i konwersja LZ Models , żeby zrobić z niego Caterpillara . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 10 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 10 Października 2015 Przyznam, że takiej interpretacji tematu konkursowego się nie spodziewałem... no ale "inbox" jest więc nie widzę żadnych przeciwwskazań... rozumiem, że walory smakowe piwka, też będą dokładnie opisane ??? :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Znów szykuje się modelarska uczta dla oka Nie siedzę w temacie "cywili" choć wiem że wielu tu mistrzów w swym fachu, ale znając modele "boża" widzę w tym warsztacie lidera w tej klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Co do mistrzowskiego wykonania modelu nie mam watpliwosci. Nie wiem tylko co z a puszka (beczka) piwa.... Moze byc ze p11c sie upomni o material do modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 10 Października 2015 Autor Share Napisano 10 Października 2015 Dziękuję za doping . Co do piwka - jest bardzo dobre , ale trzeba taką puszeczkę wyżłopać na hejnał , bo przy częstym nalewaniu i odpowietrzaniu rozciągniętym w czasie się rozgazuje i smakuje wtedy bardzo słabo . Tymczasem ulepiłem podwozie . Z zestawu trumpka trzeba użyć tylko kółek , kilku elementów sponsonów podwozia i taka samą niewielką ilość elementów przy szoferce - reszta to żywica od LZ Models : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Temat łudząco podobny do tego -> http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=77343 Jakie malowanie planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Zgadza się , obydwa pojazdy mają dużo wspólnych elementów w podwoziu i transmisji . Będę próbował umalować pokraka w żółtych barwach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Bożo coś mnie nie powiedziął że tutaj warsztat założyłeś. Będę śledził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Resztę co Ci zostanie zmontuj i wsadź w błoto po kabinę-ie będzie widać braków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Dzień dobry . Silnik : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Dzień dobry. Bardzo ładny. Skąd bierzesz kwity na okablowanie swoich modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Zawsze się coś znajdzie w internecie no i trochę logika podpowiada . Znalazłem w tym przypadku rozbierzności jeżeli chodzi o przewody paliwowe do filtra paliwa - są różnie prowadzone w zależności z której strony jest zbiornik , choć i tak reguły nie ma bo w większości są już to modyfikacje użytkowników . Po zamontowaniu zbiornika jakoś to sensownie połączę . Zostawiłem na razie tak , aby potem założyć złączkę z rurki i poprowadzę dalej . Jeżeli chodzi o przewody wysokiego napięcia to w dużej części przypadków wyglądało to tak jak próbowałem to pokazać na modelu . Od aparatu zapłonowego , który domniemam posiadał w obudowie cewkę zapłonową również , do rurki i z rurki przewody do poszczególnych świec . Na rurkę mógłabyć zakładana jeszcze taka gumowa kondonierka na kable . Ale i tu znalazłem zdjęcia , na których rurki w ogóle nie było , a przewody zapłonowe leżały odłogiem byle jak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Może temat następujący...? W kopalni złota na sezon zimowy spychacze itp sprzęt zostawia się na zimowanie na miejscu. Daje to fajny motyw na brudzing i śnieżing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 ... Temat taki, że patentów heniowych na rzeczywistym sprzęcie było pewnie więcej niż by jeden człowiek mógł wymyślić, czym chata bogata. Jak wyjdzie jak Staliniec, a wyjdzie bo czemu miało by być inaczej, to będzie model żyleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Dlatego się cieszę że takiego paskuda zaczął rzeźbić a nie tanka robi. To znacząco wyrównuje w naszym dziale szanse na pierwsze miejsce. Składanie ładnie ci wychodzi, ale u ciebie najbardziej rajcuje mnie etap malarski. Będzie kolejny cudowny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 21 Października 2015 Autor Share Napisano 21 Października 2015 (edytowane) No teraz to żeś Krzysiu mi przykadził Dzięki chłopaki za dobre słowo. Tymczasem taka sytuacja : Bożo polutował błotniki . Jeżeli mam być szczery , to jest to mała masakra . Blaszki cienkie jak drut od bezpiecznika , powyginane i trzeba je lutować na styk . Mordowałem się z nimi z dwie godziny .... Kolba żeby pobielić blaszki , pasta , cyna i palnik. Zimne piwko, miliard pęset i kostki metalowe do przyciskania w kadr nie weszło : I sru - polutowane . Można ciężarki na tym wieszać . Zrobiłem też podłogę i siadełko szoferowi i przymiarka na suchara - tylko tak wrzucone do fotki w celu pokazania brzydoty : Na błotnikach muszę odtworzyć jeszcze nitowanie . Edytowane 21 Października 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Świetna praca z lutownicą - ładnie i czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 27 Października 2015 Autor Share Napisano 27 Października 2015 Dzięki Krzychu . Lubię lutować . Nigdy nic potem nie odpada . Tymczasem zbliżam się już do finiszu budowy tego cudaka . Jeszcze kilka detali i będę mógł zacząć malować i montować wszystko w całość .Na razie wszystkie główne podzespoły są powtykane luzem , a chłodnice "powiesiłem" na wiatraku . Osobno będę malował chłodnicę , ramę z transmisją , silnik . Muszę przyznać , że jest to trudny model .... Patrzę na ten pojazd i stwierdzam , że jest równie brzydki jak jego kolega z poprzedniego mojego warsztatu . Mam już tyle : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Mam pytanie odnośnie lutowania części. Widzę że używasz palnika i pasty tylko że jakiej pasty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Takiej : Ale to nie jest pasta do lutowania jak popularna pasta "koki" , tylko to jest topnik . Lutuje się na klasyczną cynę . Palnikiem grzeje już tylko i wyłącznie pobielone wcześniej kolbom elementy celem ich scalenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Nie myślałeś nad stworzeniem czegoś co przypomina mobilny stragan na targowisku, poprzez dodanie cudacznego dachu? http://cars-pics-db.com/pics/caterpillar/caterpillar-sixty/caterpillar-sixty-07.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Oczywiście , że myślałem . Ten stragan dodaje uroku bez wątpienia Rozglądałem się z imitacją takiej blachy falistej , ale nic poza plastructem nie znalazłem , a takiego arkusza zdaję się nikt nie miał w kraju od ręki . A że modeli całe sztaple w kredensach i tapczanach , to nie ma na co czekać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Z tym dachem rzeczywiście jest problem. Można by też pomyśleć nad przygotowaniem kopyta i formowaniem poprzez tłoczenie na gorąco, coś w stylu owiewek samolotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 30 Października 2015 Share Napisano 30 Października 2015 Blachę falistą w tej skali jest zrobić banalnie prosto. Przygotuj sobie kilka prętów tej samej średnicy, przyklej do podłoża ułożone równolegle ( przyklej co drugi ). Na to połóż pożądany kawałek blaszki aluminiowej ( z puszki, tyle że wyżarzona nad ogniem ) i dociskaj z góry tymi nie przyklejonymi prętami. Uzyskujesz blachę falistą o głębokości "fali" jakiej chcesz ( zależy od średnicy prętów jak i siły nacisku ) Temat bardzo fajny, czekam na malowanie - tu dopiero będzie na co popatrzeć Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 4 Listopada 2015 Autor Share Napisano 4 Listopada 2015 Traktor dawno już malowany , gdzie tam daszki jakie robić mu teraz Tak więc zacząłem od silnika : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi