Skocz do zawartości

URSUS C45 C451 1:35 WbW .

Andrzej Godlewski

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu zbierałem materiały do budowy tego traktora i w końcu trzeba powiedzieć dość i zabrać się z budowę .

Tym bardziej że planowałem uświetnienie tym traktorkiem paru prac .

Na razie powstanie model matka a później trochę się rozmnoży

Dodatkowym impulsem było otrzymanie od kolegi żywicznego modelu firmy Czeskiej PlusModel ,niestety po oględzinach modelu stwierdziłem że nie da się z tego zrobić naszego Ursusa , być może to inny model Lanz Buldoga .

Nie wnikając w szczegóły wykonałem zgodnie z posiadanymi materiałami nową skrzynie biegów , kominek dolotu powietrza , wylotowy komin spalin, obudowę napędu wentylatora i poprawiłem całą masą pierdółek aby był to Ursus.

Traktor wykonam na stalowych kołach z pierwszej partii produkcyjnej ,od taki pierwszomajowy Ursus.

K1bAmxD.jpg

ITEoAKR.jpg

9LRJpgU.jpg

4nOO1n2.jpg

Oraz małe porównanie moich z firmowymi .

Ci7plaB.jpg

Dalszy postęp prac przy Ursusie , wykonałem nowe zawieszenia w dwóch wersjach , wannę dla traktorzysty , dopasowałem na razie koła gumowe ,z żelaźniakami na razie walczę .

Teraz też nadszedł czas na wykonanie różnych drobiazgów typu dźwignie ,wajchy ,śrubki itp.

ISGvqqS.jpg

gaaddMg.jpg

9NoS2kh.jpg

Ze0DZA1.jpg

Dobre bo Polskie

Tymczasem powstały podstawy do URSUSA C 451 , a do C45 popracowałem trochę nad kołami .

Cały czas też walczę ze wszędobylskimi dźwigniami ,śrubkami itp drobiazgami .

Ponieważ są już obie szoferki dla traktorzysty trzeba będzie je wyposażyć w osprzęt do prowadzenia traktora .

ZiUKBaE.jpg

JlW5LQE.jpg

eJ9WLeM.jpg

pGdUfxE.jpg

b8uNc1B.jpg

• 2 weeks later...

Wszystkie charakterystyczne pocięgła i dźwignie wykonałem ,choć te drobiazgi były chyba najbardziej pracochłonne .

W najbliższym czasie dojdzie głowica żarowa i przegub napędowy do przystawek rolniczych .

No i oczywiście daszek coby traktorzysta nie mókł podczas pracy na roli

A jeśli by ktoś chciał pozyskać taki traktorek to zapraszam na PW

GGWpW1J.jpg

4a20Q9x.jpg

XfiEBYi.jpg

Ja mam tylko jedno pytanie. Elementy metalowe robione samodzielnie? Nie chce mi się wierzyć że to nie jest "kupne"

Wszystkie detale , wypracowane własnoręcznie bez 3D , 4D , lasera tudzież innych kosmicznych technologi

Po prostu starożytna mała tokarka ,skalpelek , oraz inne podstawowe narzędzia każdego modelarza ,oraz trochę cierpliwości i co najważniejsze chęci do tworzenia

Zamierzam stworzyć sobie taką małą kolekcję podstawowych modeli naszego Ursusa , tak nie wyobrażam sobie jej bez C-330.

Zamierzam jednak nieco cofnąć się w czasie i zrobić do czego od dawna się przymierzałem .

A co stanowi początek w historii ciągówek Ursus i bez tego ta mała kolekcja nie była by pełna

1D6TQZU.jpg

Pierwsze świeżutkie odlewy , na tym jeszcze nie koniec zostało jeszcze parę części .

Przy okazji wyszło że niektóre detale trzeba będzie poprawić jeśli chodzi o formowanie bo ich odlewnie nie do końca wychodzi tak jak bym chciał .

Zacząłem też składanie traktorka z odlanych już elementów , czyli tak jakby robota od początku ,ale już z nadzieją na zasilenie tymże modelem paru tematów które sobie zaplanowałem .

To chyba już wszystko lub prawie wszystko teraz czas Koparkę KM-251 .

Oczywiście jak tylko poskładam będzie prezentacja na dioramie bo tam ma swoje miejsce a i zapewne wykorzystam ten model z przystawkami w paru innych .

HyBuD9B.jpg