Andrzej Godlewski Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 Od dłuższego czasu zbierałem materiały do budowy tego traktora i w końcu trzeba powiedzieć dość i zabrać się z budowę . Tym bardziej że planowałem uświetnienie tym traktorkiem paru prac . Na razie powstanie model matka a później trochę się rozmnoży Dodatkowym impulsem było otrzymanie od kolegi żywicznego modelu firmy Czeskiej PlusModel ,niestety po oględzinach modelu stwierdziłem że nie da się z tego zrobić naszego Ursusa , być może to inny model Lanz Buldoga . Nie wnikając w szczegóły wykonałem zgodnie z posiadanymi materiałami nową skrzynie biegów , kominek dolotu powietrza , wylotowy komin spalin, obudowę napędu wentylatora i poprawiłem całą masą pierdółek aby był to Ursus. Traktor wykonam na stalowych kołach z pierwszej partii produkcyjnej ,od taki pierwszomajowy Ursus. Oraz małe porównanie moich z firmowymi . Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 30 Października 2015 Autor Napisano 30 Października 2015 Dorobione części poskładałem razem na razie na roboczo . Cytuj
Markuz Napisano 2 Listopada 2015 Napisano 2 Listopada 2015 Piękna robota. Bardzo podobają mi się prace u podstaw modelarstwa. Sam niestety nie mam umiejętności i odwagi aby wystrugać coś od zera. Cytuj
Rack Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 Bardzo ciekawy temat. Uwielbiam takie własnoręcznie wykonane wstawki, tym bardziej na tak wysokim poziomie . Czekam na dalsze relacje . Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 10 Listopada 2015 Autor Napisano 10 Listopada 2015 Dalszy postęp prac przy Ursusie , wykonałem nowe zawieszenia w dwóch wersjach , wannę dla traktorzysty , dopasowałem na razie koła gumowe ,z żelaźniakami na razie walczę . Teraz też nadszedł czas na wykonanie różnych drobiazgów typu dźwignie ,wajchy ,śrubki itp. Cytuj
Gerd Napisano 13 Listopada 2015 Napisano 13 Listopada 2015 Chwalebna idea polski traktor - rzadka rzecz. Z przyjemnością patrze i podziwiam kunszt modelarski. Pasowałoby pomyśleć o traktorzyście (traktorzystce). Wszystkie dziewczyny na traktory! Cytuj
Fabson93 Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Fantastyczne... nawet nie wiedziałem, że jest model traktora A będziesz robił ponad czasowego C-330 ? Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 15 Listopada 2015 Autor Napisano 15 Listopada 2015 Kobiety na traktory a C-330 też bedzie. Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 20 Listopada 2015 Autor Napisano 20 Listopada 2015 Dobre bo Polskie Tymczasem powstały podstawy do URSUSA C 451 , a do C45 popracowałem trochę nad kołami . Cały czas też walczę ze wszędobylskimi dźwigniami ,śrubkami itp drobiazgami . Ponieważ są już obie szoferki dla traktorzysty trzeba będzie je wyposażyć w osprzęt do prowadzenia traktora . Cytuj
jaxiu Napisano 20 Listopada 2015 Napisano 20 Listopada 2015 Nie no pięknie, aż zacząłem pragnąć mieć traktor. Piękna robota Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Napisano 1 Grudnia 2015 Wszystkie charakterystyczne pocięgła i dźwignie wykonałem ,choć te drobiazgi były chyba najbardziej pracochłonne . W najbliższym czasie dojdzie głowica żarowa i przegub napędowy do przystawek rolniczych . No i oczywiście daszek coby traktorzysta nie mókł podczas pracy na roli A jeśli by ktoś chciał pozyskać taki traktorek to zapraszam na PW Cytuj
TReS Napisano 1 Grudnia 2015 Napisano 1 Grudnia 2015 Miszcz! Miedzy galaktyczny poziom modelarstwa. Podziwiam z podziwem Cytuj
Piecu_KP Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 Ja mam tylko jedno pytanie. Elementy metalowe robione samodzielnie? Nie chce mi się wierzyć że to nie jest "kupne" Cytuj
bazylms Napisano 4 Grudnia 2015 Napisano 4 Grudnia 2015 Odpowiem za Andrzeja - tak, robione własnoręcznie. Cytuj
enten Napisano 4 Grudnia 2015 Napisano 4 Grudnia 2015 a C-330 też bedzie. będziesz może kopiował i puszczał w obieg? Byłbym zainteresowany! Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Napisano 4 Grudnia 2015 Wszystkie detale , wypracowane własnoręcznie bez 3D , 4D , lasera tudzież innych kosmicznych technologi Po prostu starożytna mała tokarka ,skalpelek , oraz inne podstawowe narzędzia każdego modelarza ,oraz trochę cierpliwości i co najważniejsze chęci do tworzenia Zamierzam stworzyć sobie taką małą kolekcję podstawowych modeli naszego Ursusa , tak nie wyobrażam sobie jej bez C-330. Zamierzam jednak nieco cofnąć się w czasie i zrobić do czego od dawna się przymierzałem . A co stanowi początek w historii ciągówek Ursus i bez tego ta mała kolekcja nie była by pełna Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Napisano 8 Grudnia 2015 Dalszy ciąg prac ,wykonałem głowicę żarową , tylni wałek przeniesienia napędu . Popracowałem też trochę przy wannach traktorzystów obu wersji . Cytuj
Rack Napisano 9 Grudnia 2015 Napisano 9 Grudnia 2015 Piękna sprawa !!! . Czy w kolekcji będzie także protoplasta C-330, czyli C-225 lub C-328 z klimatyczną maską? ( tego drugiego ujeżdżałem w dzieciństwie ). Kibicuję . Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Napisano 10 Grudnia 2015 Zapewne tak ,najpierw jednak chciałbym zrobić C-330 , C -360 na bazie którego była zabudowana koparka ,,Ostrówek ". Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Napisano 16 Grudnia 2015 Pierwsze świeżutkie odlewy , na tym jeszcze nie koniec zostało jeszcze parę części . Przy okazji wyszło że niektóre detale trzeba będzie poprawić jeśli chodzi o formowanie bo ich odlewnie nie do końca wychodzi tak jak bym chciał . Zacząłem też składanie traktorka z odlanych już elementów , czyli tak jakby robota od początku ,ale już z nadzieją na zasilenie tymże modelem paru tematów które sobie zaplanowałem . To chyba już wszystko lub prawie wszystko teraz czas Koparkę KM-251 . Oczywiście jak tylko poskładam będzie prezentacja na dioramie bo tam ma swoje miejsce a i zapewne wykorzystam ten model z przystawkami w paru innych . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi