Andrzej Godlewski Napisano 29 Października 2015 Share Napisano 29 Października 2015 Od dłuższego czasu zbierałem materiały do budowy tego traktora i w końcu trzeba powiedzieć dość i zabrać się z budowę . Tym bardziej że planowałem uświetnienie tym traktorkiem paru prac . Na razie powstanie model matka a później trochę się rozmnoży Dodatkowym impulsem było otrzymanie od kolegi żywicznego modelu firmy Czeskiej PlusModel ,niestety po oględzinach modelu stwierdziłem że nie da się z tego zrobić naszego Ursusa , być może to inny model Lanz Buldoga . Nie wnikając w szczegóły wykonałem zgodnie z posiadanymi materiałami nową skrzynie biegów , kominek dolotu powietrza , wylotowy komin spalin, obudowę napędu wentylatora i poprawiłem całą masą pierdółek aby był to Ursus. Traktor wykonam na stalowych kołach z pierwszej partii produkcyjnej ,od taki pierwszomajowy Ursus. Oraz małe porównanie moich z firmowymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 30 Października 2015 Autor Share Napisano 30 Października 2015 Dorobione części poskładałem razem na razie na roboczo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Piękna robota. Bardzo podobają mi się prace u podstaw modelarstwa. Sam niestety nie mam umiejętności i odwagi aby wystrugać coś od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 4 Listopada 2015 Share Napisano 4 Listopada 2015 Bardzo ciekawy temat. Uwielbiam takie własnoręcznie wykonane wstawki, tym bardziej na tak wysokim poziomie . Czekam na dalsze relacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 10 Listopada 2015 Autor Share Napisano 10 Listopada 2015 Dalszy postęp prac przy Ursusie , wykonałem nowe zawieszenia w dwóch wersjach , wannę dla traktorzysty , dopasowałem na razie koła gumowe ,z żelaźniakami na razie walczę . Teraz też nadszedł czas na wykonanie różnych drobiazgów typu dźwignie ,wajchy ,śrubki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 13 Listopada 2015 Share Napisano 13 Listopada 2015 Chwalebna idea polski traktor - rzadka rzecz. Z przyjemnością patrze i podziwiam kunszt modelarski. Pasowałoby pomyśleć o traktorzyście (traktorzystce). Wszystkie dziewczyny na traktory! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Fantastyczne... nawet nie wiedziałem, że jest model traktora A będziesz robił ponad czasowego C-330 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Super sprawa z tym ursusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 Kobiety na traktory a C-330 też bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Listopada 2015 Share Napisano 17 Listopada 2015 I to jest pomysł na dioramę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 E tam diorame, rekonstrukcje zrób! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 20 Listopada 2015 Autor Share Napisano 20 Listopada 2015 Dobre bo Polskie Tymczasem powstały podstawy do URSUSA C 451 , a do C45 popracowałem trochę nad kołami . Cały czas też walczę ze wszędobylskimi dźwigniami ,śrubkami itp drobiazgami . Ponieważ są już obie szoferki dla traktorzysty trzeba będzie je wyposażyć w osprzęt do prowadzenia traktora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 20 Listopada 2015 Share Napisano 20 Listopada 2015 Nie no pięknie, aż zacząłem pragnąć mieć traktor. Piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2015 Wszystkie charakterystyczne pocięgła i dźwignie wykonałem ,choć te drobiazgi były chyba najbardziej pracochłonne . W najbliższym czasie dojdzie głowica żarowa i przegub napędowy do przystawek rolniczych . No i oczywiście daszek coby traktorzysta nie mókł podczas pracy na roli A jeśli by ktoś chciał pozyskać taki traktorek to zapraszam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 1 Grudnia 2015 Share Napisano 1 Grudnia 2015 Miszcz! Miedzy galaktyczny poziom modelarstwa. Podziwiam z podziwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 Ja mam tylko jedno pytanie. Elementy metalowe robione samodzielnie? Nie chce mi się wierzyć że to nie jest "kupne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Odpowiem za Andrzeja - tak, robione własnoręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 a C-330 też bedzie. będziesz może kopiował i puszczał w obieg? Byłbym zainteresowany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2015 Wszystkie detale , wypracowane własnoręcznie bez 3D , 4D , lasera tudzież innych kosmicznych technologi Po prostu starożytna mała tokarka ,skalpelek , oraz inne podstawowe narzędzia każdego modelarza ,oraz trochę cierpliwości i co najważniejsze chęci do tworzenia Zamierzam stworzyć sobie taką małą kolekcję podstawowych modeli naszego Ursusa , tak nie wyobrażam sobie jej bez C-330. Zamierzam jednak nieco cofnąć się w czasie i zrobić do czego od dawna się przymierzałem . A co stanowi początek w historii ciągówek Ursus i bez tego ta mała kolekcja nie była by pełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Już nie mogę się doczekać. Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2015 Dalszy ciąg prac ,wykonałem głowicę żarową , tylni wałek przeniesienia napędu . Popracowałem też trochę przy wannach traktorzystów obu wersji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Piękna sprawa !!! . Czy w kolekcji będzie także protoplasta C-330, czyli C-225 lub C-328 z klimatyczną maską? ( tego drugiego ujeżdżałem w dzieciństwie ). Kibicuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2015 Zapewne tak ,najpierw jednak chciałbym zrobić C-330 , C -360 na bazie którego była zabudowana koparka ,,Ostrówek ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 Pierwsze świeżutkie odlewy , na tym jeszcze nie koniec zostało jeszcze parę części . Przy okazji wyszło że niektóre detale trzeba będzie poprawić jeśli chodzi o formowanie bo ich odlewnie nie do końca wychodzi tak jak bym chciał . Zacząłem też składanie traktorka z odlanych już elementów , czyli tak jakby robota od początku ,ale już z nadzieją na zasilenie tymże modelem paru tematów które sobie zaplanowałem . To chyba już wszystko lub prawie wszystko teraz czas Koparkę KM-251 . Oczywiście jak tylko poskładam będzie prezentacja na dioramie bo tam ma swoje miejsce a i zapewne wykorzystam ten model z przystawkami w paru innych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi