Przemek Przybulewski Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Udało mi się skończyć Smerch przed otrzymaniem Patriota więc z czystym sumieniem mogę go rozgrzebać. Niestety Plastmodel się pomylił przy wysyłce i otrzymałem ciągnik M983 i Smerch Trumpka. Już zgłosiłem reklamację i odesłałem Smerch, czekam teraz na naczepę z wyrzutnią i radar. Dłubię więc sobie powoli ciągnik siodłowy i mimo, że początek pracy to już nachodzi mnie refleksja, że jednak mogłoby być lepiej. Lepsze spasowanie, mniej "gupio" umiejscowionych wypychaczy, mniej szwów albo chociaż mniej widoczne. Nie jest może tragicznie ale skoro cena rośnie to wymagania też Ale do sedna. Kabina jest dołączana jak dwa główne elementy, podłoga i cała reszta (dach, tył, przód, boczki) i jest wycięta z ramek, pozostają jednak ooogromne elementy które trzeba usunąć: i piękne ślady na dachu wraz z informacją o produkcie. Po co to komu?: Z dołem jest lepiej, część tych potencjalnie widocznych da się wyszlifować: Sama rama ma około 25cm długości i składa się z dwóch szyn połączonych kilkoma wzmocnieniami/rozdzielaczem napędu i niestety nie wszystko do siebie pasuje. Po wklejeniu wzmocnień w jedną część, to żeby przymocować drugą musiałem użyć ścisku bo inaczej było krzywo: Teraz bawię się z zawieszeniem, które niestety nie jest ruchome: Zobaczymy jak z przednim mostem, czy koła będzie można skręcać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Taka cena a taka jakość... Brak słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 Te wypychacze to faktycznie jakiś żart. Po Smerch narobiłeś apetytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 To siedzimy i patrzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2016 Taka cena a taka jakość... Brak słów.Ano trochę żenua. Szczerze myślałem że będzie lepiej. Te wypychacze to faktycznie jakiś żart. Po Smerch narobiłeś apetytu.Dzięki. No a teraz zgodnie z zasadą sinusoidy będzie rozczarowanie. To siedzimy i patrzymy.Witam i się cieszę. Wczoraj przysiadłem na chwilkę i podłubałem przednie (chyba - bo Trumpek nie opisał w instrukcji co się klei) zawieszenie. Na pewno nie jest ruchome, ale na razie koła można skręcać. Pisze na razie, bo część piasty wciska się praktycznie na siłę (nie jestem ułomkiem a i tak miałem problem to zrobić) więc chcąc nie chcąc naruszamy obydwa zatrzaski. Jak przyjdą koła i siądzie na nich ciężar pojazdu to może być kiepsko. Szwów na resorach celowo nie usuwałem bo zabawy z tym od groma a efekt słaby a tu i tak nie będzie tego widać. Dodatkowo co mnie zirytowało, Trumpek dał jakiś dziwny sposób montażu kół/felg: Element oznaczony jako H9 to nie jest polycap (w sumie to nawet nie wiem jak to nazwać) co byłoby bardziej logiczne tylko plastikowy element który należy przykleić do piasty. Mocowanie jest dosyć płytkie i ciężko jest to przykleić tak aby się dobrze trzymało a nie skleiło całości (żeby koła się obracały). Poza tym wolałbym mieć sklejoną ramę a koła oddzielnie i dopiero po ich pomalowaniu założyć/zamontować/przykleić do piast a tu trzeba mieć felkgi sklejone z ramą a na koniec zakładać opony. Zrobiłem więc tak że do jednego elementu nakładłem pattafixa, przymocowałem ten pipsztok H9 i skleiłem połówki felg: W ten sposób mam felgi oddzielnie. CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzio5432 Napisano 13 Stycznia 2016 Share Napisano 13 Stycznia 2016 Mam nadzieję, że im głębiej w las tym lepiej będzie to wyglądać, bo przyznam się, że mam ogromną chrapkę na ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2016 Mam nadzieję, że im głębiej w las tym lepiej będzie to wyglądać, bo przyznam się, że mam ogromną chrapkę na ten model.Hmm, nawet nie wiem co Ci powiedzieć. Nie spodziewałbym się cudów, raczej przeciętny model an poziomie do jakiego nas już chyba Trumpeter zdążył przyzwyczaić. Mają swój target i tego się trzymają. Z drugiej strony, dobrze, że jest ktoś kto takie model w ogóle produkuje. Wczoraj skleiłem też tylny wózek: i przymierzyłem do ramy na sucho. Na szczęście wszystko pasuje i rama nawet zostaje prosta: Wziąłem się też za silnik, raczej prosta konstrukcja, bez wodotrysków, może dodam jakieś kabelki. Tu jednak trumpek pokazał że można odlać dobre części takie jak skrzynia biegów, bez szwów, dobrze zaprojektowana, sporo detali: No i i silnik złożony na sucho i przymierzony do ramy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 14 Stycznia 2016 Share Napisano 14 Stycznia 2016 Przemek, kolejny Twój bardzo ciekawy warsztat Chętnie oglądam. Może przyda Ci się taki link: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=240991&page=1 Widać tam, że silnik w modelu Trumpetera jest bardzo ubogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2016 Przemek, kolejny Twój bardzo ciekawy warsztat Chętnie oglądam. Może przyda Ci się taki link: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=240991&page=1 Widać tam, że silnik w modelu Trumpetera jest bardzo ubogi... Dzięki. Na pewno się przyda. Zastanawiam się nad dokupieniem, jeszcze jednego ciągnika, bo radar i wyrzutnia są na oddzielnych naczepach/platformach. Ale to będę wiedział dopiero jak je dostanę i częściowo skleję. Musze znać mniej więcej wymiary i rozplanować podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 patrząc na to wydaje mi się że polityka firmy jest taka, żeby iść po najmniejszej linii, bo za jakiś czas i tak pewnie wyjdą blaszki i dodatki do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2016 patrząc na to wydaje mi się że polityka firmy jest taka, żeby iść po najmniejszej linii, bo za jakiś czas i tak pewnie wyjdą blaszki i dodatki do niegoByć może. Chociaż ciężko tym wyjaśnić złe spasowanie części. Po sklejeniu tłumika okazało się że fragment takiej karbowanej rury wygląda fatalnie, wyszlifować tego by się nie dało, więc zeszlifowałem do zera i owinałem drutem: Pomalowałem ramę i wózki i skleiłem razem, na szczęście w miarę wszystko pasowało, trochę tylko jeden wał napędowy musiałem skrócić żeby wszedł na miejsce: Pomalowałem też chłodnicę: Sklejam też drobnicę, zbiorniki, błotniki i całą resztę: Zacząłem też kabinę: i blaszkowanie, którego nie ma dużo, ot 12 elementów (co ciekawe data na modelu to 2015 a na blaszkach 2014 rok.): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 18 Stycznia 2016 Share Napisano 18 Stycznia 2016 Ciekawe jak jościowo wypust Dragona się ma do wersji Trumpka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Silnik: Pomiary do oszacowania wielkości podstawki: Jedna naczepa będzie z rozłożonymi a druga z ruchomymi podporami: Sporo tego: Pierwsze malowanki: Kabinka: Kolejne malowanie i kompletowanie ciągnika: Malowanie radaru: Wózki: Malowanie wyrzutni: Różnice: Babranie się z kontenerami na rakiety: Pan Radar: Przymiarka do ciągnika: Waloryzowanie ciągnika (przewody pneumatyczne, rdza, plamy, liny itd) Waloryzowanie wyrzutni (głównie kable, pierdylion kabli) Walka z rozpadającymi się niektórymi kalkami. Trzeba było improwizować. A efekt, hmm, średni: 80cm czy może 60cm. Chyba jednak 80. Dodane pokrowce na wywietrzniki: Rzeźbienie podstawki: I taaadaaa. Gips, piach, pigment, kamienie, gałęzie, krzaczory, trawa itp: I zbiżenia na kurzenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Siodło koniecznie utytłaj smarem jak będzie opcja "solo"!A w zapowiedziach jest zestawik z AFV- ciekawe jak się będzie miał do wszystkich innych.. http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=21928&mode=thread&order=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Siodło koniecznie utytłaj smarem jak będzie opcja "solo"!A w zapowiedziach jest zestawik z AFV- ciekawe jak się będzie miał do wszystkich innych.. http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=21928&mode=thread&order=0 Do ciągnika będzie podczepiona wyrzutnia ale tak czy siak chętnie bym ubrudził ale nie wiem czym. Oprócz normalnego smaru nic mi nie przychodzi do głowy. A ten AFV to wzbogadzony trumpek pewnie w cenie 2x większej. Tak jak w przypadku F-16. Przepakowali Academy coś dodali i zestaw za 800 gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Nie mam pytań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 słów brakuje- kapitalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 Nie mam pytań...A dlaczemu? Dzięki. słów brakuje- kapitalneDziękuję bardzo. Chciałbym zrobić galerię ale jakoś brak czasu. Może dzisiaj się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzio5432 Napisano 19 Marca 2016 Share Napisano 19 Marca 2016 Długo czekałem na ten warsztat i się nie zawiodłem. Piękna robota. Jak oceniasz ten zestaw całościowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Marca 2016 Share Napisano 19 Marca 2016 No panie, bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Długo czekałem na ten warsztat i się nie zawiodłem. Piękna robota. Jak oceniasz ten zestaw całościowo?Dziękuję bardzo.Zestaw powiedziałbym jest na poziomie obecnego Trumpetera. Du..y nie urywa jakościowe ale jest przyzwoity. Gorszy chyba jest ciągnik, naczepy są lepiej spasowane. Dodatkowo podział zapowiadanego wcześniej dużego zestawu na dwa mniejsze (ciągnik / wyrzutnia i radar) powoduje że instrukcja też na szybko była dzielona co się w miarę udało ale wypraski były już zaprojektowane przez co kilka z nich się powtarza i zostaje bardzo dużo części. Generalnie powiedziałbym tak że zestaw to jakieś 8 punktu na 10. Spasowanie jest OK, mogłoby by lepsze. Jakość detali, różna. Jest dużo uproszczeń szczególnie jeśli chodzi o kable i przewody ale i dużo fajnych elementów jak na przykład w kabinie. Szwy średnie, nie ma niedolewek czy jam skurczowych - to na plus. Cena jednak jest wysoka bo ponad 500zł więc można oczekiwać jakości, no tyle, że dostajesz trzy duże pojazdy. No panie, bajka. Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi