jureczek Napisano 18 Stycznia 2016 Share Napisano 18 Stycznia 2016 Witam w nowym warsztacie. Mial być Mig-29 , poczeka Bedzie Spit Jest on nagroda jaka zdobyłem w konkursie ''Zima 2015'' Ogromnie się ciesze z tego powodu,gdyż jest to moja pierwsza nagroda w życiu, jaka dostałem za klejenie. Dziękuje wszystkim ,którzy glosowali na mój model i kolegom ,którzy wspomagali mnie przy budowie.Tu nie chce picować,ale wielkie dzięki dla Solo,który z modelarskim spokojem nauczył mnie wstawiania zdjęć Dziekuje Sponsorowi nagrody.Model jest jak na 72 super.Delikatne linie podziału blach piękne szkło(będę uważał aby go nie spitulic jak przy wiatraku) Koledzy teraz ogromna prośba do wszystkich . Chciałbym aby to był model jakiejś konkretnej maszyny-polskiej Porady,doradztwo,konstrukcja,plany zdjęcia, wszystko mile widziane w tym wątku-z góry dziękuje Krytyka i stopowanie również Uważam ,ze z wasza pomocą skleimy ładnego Spitfire Farby i narzędzia zamówione.Czkam na dostawę. Gdy dotrą RUSZMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2016 Poszperałem trochę w necie ,bo jak widzę ,oglądacie a pomocy ni du..du Zaplatał mi się meser IX -tki tez tak były utytłane? Dalej zbiera materiały.Kombinuje z trwa elektrostatyczna,bo chce go postawić na podstawce z trawka,ale nie udeptana. Mam już małe metalowe sitko i transformatorek 9 Volt Wiatrak mnie dobija ,wiec dla relaksu bawię się spitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 Jureczku nie denerwuj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 …RF-D zrób. Kalkomania Techmod 72033 jest do wersji VB, ale może część się przyda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 Cieszę się, że nagroda się spodobała, będę tu często zaglądał :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2016 RAV widzisz jakim jestem laikiem w temacie.Laik to jeszcze za dobre określenie dla mojej wiedzy i umiejętności.Piękna ta Twoja kolekcja i stronka w necie tez. Teraz gwoli wyjaśnienia ,właśnie takich informacji będę potrzebował.Waszych problemów z jaki się natknęliście podczas budowy tego modelu i wskazówek. co poprawić.W necie tez przesiedzialem pol dnia i widzicie z jakim skutkiem Staz sklejacki mam większy niż niektórzy z Was lat.Ale'' modelarzem'' jestem bardzo kiepściutkim. Podobno na naukę nigdy nie jest za późno ,wiec się uczę i trenuje z różnym skutkiem słuchając Waszych rad Ta nowa chemia modelarska ,techniki preshadingi wasche wateringi-nawet nie wiem czy poprawnie pisze -przepraszam, ale znawcy wiedza co chodzi.No i w końcu te wasze cacka powalają mnie z nóg .Tez tak chce,chociaż w namiastce.Nie wiem czy się uda,nie jetem takim artysta jak niektórzy z Was ,ale pomarzyć zawsze można, z Wasza pomocą może się udać Idę polerować spitulone oszklenie do wiatraka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 ...i Mustangi. I Spitfire Mk.V, Jeszcze jest jeden Mk.XII... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 Atlis chciałem otworzyć jakiś panel ,ale w Migu,Jakis malutki dla wprawy.W wiatraku były gotowe a i tak spaprałem.Wstawiłem butle których nie powinni być RF-D tez mi się podoba.Gdy bym miał wprawę jak Marudek Nie kuś ,bo jestem wariat i jeszcze może zacznę próbować Z pracami nie mogę ruszyć ,Czekam na dostawę zamówienia,Brakło w magazynie szablonu ,który zamówiłem i czekam jak skompletują ,taki maja tryb wysyłki Panowie w sekcji kadłuba za fotelem pilota, znajdują się dwie butle (jedni malują na czarno inni na srebrno) do czego służyły ? Lom na drzwiczkach kabiny pilota ,zawsze jest koloru czerwonego? Owiewka ,przednia szyba ,jest podwójna ,cze gruba -pancerna ? Na płacie skrzydła ,tuz przy wybrzuszeniu wnęki podwozia są dwie listwy,-to wzmocnienie płata,czy jakaś aerodynamika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 Ale super.RAV zasób wiedzy jaka masz w tym temacie lepszy od encyklopedii Dziękuje Co do malowania??? Ho,ho to jeszcze daleka droga .Nie mogę się zdecydować na wersje,a co dopiero malowanie Zamówiłem gunze GSC S683 i trochę podstawowych z serii H.Czekam na to cholerne zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 A czy mogę poprosić o jakąś sugestie w sprawie malowania. Mozę być trudne.Ludze się ze nabieram wprawy. Postaram się aby modelik wyszedł ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Może ten ? Jakby co to kalki i maski to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 Podoba się jureczkowi. Z malowaniem nie powinienem mieć problemów,bo wertując posty spotkałem się z uwaga Mikele ,o dobraniu farb u Duzy Modelarz. Wg. jego opinii używając zestawu gunze GSC S683 i GSC S684 + Miliid stone GSC 21 mogę pomalować prawie każdy samolot RAF z okresu II WS Chcąc wykonać poprawnie model ,zamówiłem wskazane zestawy.Dostałem potwierdzenie w piątek podobno dotrą Wiatrak w męczarniach na ukończeniu, wiec nie mogę się doczekać kiedy zacznę spita MellusManu dziękuje za podpowiedz.A ile u ciebie takie kalki kosztują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Akurat te nasze kalki ze zdjęcia wyżej są w skali 1/144 ale to nie problem by powiększyć razy dwa Poniżej efekt końcowy i mam nadzieję, że autor mi wybaczy wstawienie tej fotki. Kaleczki - najmniejszy arkusik (serial i szachownica). Resztę proponuję w formie masek i malować. Cenniki są tu: http://meliusmanu.pl/cenniki/kalkomanie-wodne.html, żadna tajemnica. Projekt jest gotowy (wystarczy przeskalowanie) więc proszę o PW w przypadku zainteresowania to policzę to dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 Wiatrak jest u kosmetyczki-jest masa niuansów do poprawienia Wykom-palem wiec spita i dokładniej mu się przyjrzałem Wypraski naprawdę extra.Delikatne linie podziału blach ,nawet się pokrywają z moimi planami ściągniętymi z netu,Nity nie za dużo ,ale wypukle.Musze kleić bardzo czysto aby nie upaprać bo znikną przy szlifowaniu. Fajnie odlane działka - w całości na jednej polowce płata, a tak to wygląda ,nie potrafię robić super zdjęć ale może się dopatrzycie Czekam na jakieś fajne fotki malowań.Na razie jest tylko jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 http://s261.photobucket.com/user/tango-india-mike/media/SpitfireIXeIsraeliNo4.jpg.html Może srebrną strzałę Kheil HaAvir Techmod zrobił kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 Srebrne odpadają .Nie mam dobrego metalika ,a dostałem maila w piątek o 13-14 dotrą zamówione gunzo RAV oglądam ,a i zastanawiam się czy w tym z aerodynamicznymi beczuszkami jest Szkocka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2016 Zostałem dziś mile zaskoczony Dotarły farbki W miedzy czasie zrobiłem remanent z moimi>Sporo wywaliłem,a te ponieważ lubię stawiać model na podstawce jeszcze się przydadzą Zasięgnąłem porady u jednego z lepszych malarzy na forum i za pomocą jego wskazówek kompletuje farby i chemie Moje starocie Zakupy Ponieważ wspomniał abym farby uzupełniał pod wskazany model (modelarstwo to jednak drogie hobby) to za wskazówkami Mikele do spita zamówiłem zestawy gunze GSC S683 i GSC S684 plus GSC 21 CS 683 to:C368-SKY, C369-DARK EARTH, C370-AZUR BLUE, CS684 to :C361 DARK GREEN,C362 OCEN GRAY,C363 MEDIUM SEAGRAY Oczywiście nie moglem się powstrzymać aby je nie wypróbować.Kurde bajka. Pryśnięty plastik nabiera życia ,nie puchnie i nie odpryskuje. Teraz to chce mi się tylko malować Wiatrak na ukończeniu wiec Spitfajera czas zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 28 Stycznia 2016 Share Napisano 28 Stycznia 2016 ... (modelarstwo to jednak drogie hobby) ... Jurku zapewniam Cię, że każde jedno hobby jakie byś nie wziął (filatelistyka, numizmatyka itp.) nie należy do tanich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2016 Masz racje Ja tak sobie tylko kleiłem,kupiłem jakiś modelik i jakaś farbkę i robiłem COŚ Oglądając jednak prace kolegów ,ich zaangażowanie,wiedze,umiejętności,nabrałem apetytu aby i samemu skleić coś ,co będzie przypominać model No i się nakręciłem ostro Czas pokaże co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Stycznia 2016 Share Napisano 28 Stycznia 2016 ... (modelarstwo to jednak drogie hobby) ... Drogie? Porządne whisky kosztuje tyle co to co nakupowałeś A co mają powiedzieć ci co kupują metr kabla do głośników za minimum kilkaset złotych, kartę graficzną (bo nowa gra wyszła) za ponad 2000 zł itd. itp. Śmiem twierdzić, że modelarstwo jest jednym z tańszych menskich hobby A jak Ci żona, partnerka, dziewczyna narzeka to zawsze mówię: Kochana! Facet musi mieć jakieś hobby i lepiej żeby wydawał np. na samolociki (nad tym będziesz miała kontrolę) niż na spotkania z kolegami i panie mniętkie w dotyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 30 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2016 Wybierz wersje-łatwo powiedzieć. Przejrzałem sporo postów i zgłupiałem Jest tyle wersji i związanych z nimi niuansów,ze opadły mi ręce Nie będę tu ich wymieniał ,bo jest tego ogromna masa i powielał wiedzy ludzi ,którzy naprawdę się na tym znają Powiecie może ,ze nie jestem patryjota, ale podjolem decyzje. Malowanie będzie pudełkowe te z pełnymi znakami inwazyjnymi Mam farby i nie mogę się doczekać kiedy zacznę z nich korzystać Konserwatyści przymroźcie oko, bo w temacie jestem zupełnym laikiem, a im więcej czytam, ty staje się to bardziej zagmatwane Więcej nie marudzę idę sobie sklejać ,a nie budować model, Przepraszam ze rozczarowałem nie których kolegów Po prostu jestem cieniutki w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 Przepraszam ze rozczarowałem nie których kolegów Po prostu jestem cieniutki w tym temacie Model robisz dla siebie, nie na zamówienie, ani na jakieś mistrzostwa świata. Jeśli pokazujesz na forum, to dobrze, jak nie zechcesz, to też dobrze. Pojęcie "cieniutkości" jest natomiast względne. Można zawsze widzieć szklankę do połowy pełną, albo do połowy pustą Chętnych do pozytywnego motywowania na pewno tu jedna znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 Chętnych do pozytywnego motywowania na pewno tu jedna znajdziesz. Choć permanentny styl jęcząco-męczeński może to grono bardzo przetrzebić. Jurku - więcej wiary w siebie i działania. Trening spowoduje wzrost umiejętności. Także w dziedzinie wyszukiwania źródeł.. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 Koledzy ,dziękuje za wsparcie Aby ''coś'' zrobić dobrze -potrzeba :chęci,umiejętności,wiedzy,materiału i narzędzi -chęci mam ogromne -umiejętności -jako takie-Mikołaju tobie nie dorównam nigdy -wiedza dzięki waszej pomocy można powiedzieć tez -materiał i narzędzia I tu jest problem,mam farby i dobre aero.Brak mi płytek polistyrenowych,nitowidla,scribera.Mija 3-ci tydzień jak czekam na dostawę Nitowidlo mam stare-z trybów od zegarka.mam 3 ,jedne za drobne a dwa za ogromne.Sciber zrobiony ze skalpela,można pole orać .Nie potrafię ustawić w nim kata natarcia-ostrzyłem pod rożnym katem,jednak skrobie a nie wycina No i wreszcie model. Zachwalałem ,jednak po przejrzeniu fotek,sporo do poprawy-jeśli ma to być samolocik przypominający Spitfajera? Chłodnic nie ruszam.Poprawie stery wysokości Charakterystyczna cecha spita jest przyjcie płata w kadłub -tu go nie ma Wykorzystam patent RAV nie mam surfancera 500 .ale kombinuje dodać do 1500 talku zmienić dysze w aero z 0,2 na 0,4 i spróbować Podłubałem przy kokpicie A to moje graty Mailem iść dziś na spacer z wnukami i pstryknąć zdjęcia skończonego wiatraka.Leje, podobno do wtorku, idę wiec dłubać spita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 Dla treningu porobiłem wręgi.Katastrofa dobrze ze nie będzie widać.Z braku polistyrenu robiłem z pręcików ciągniętych nad płomieniem Dokończyłem kokpit dodając manetki,Chce zamknąć kadłub aby zobaczyć czy będzie wszystko pasowało.Poprawiłem ster wysokości Nawet wszystko pasuje I poprawiony ster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi