Skocz do zawartości

Milicyjny UAZ-469B, Trumpeter 1:35

jawkers

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 528
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Super Moderator

Witam.

Baas ArK napisał:
Same rozdarcia nawet, nawet. Ale te fałdy na oparciach już nie. "Skóra z plastikowej krowy" raczej się tak nie marszczyła.

No już trudno, nie będę tego zrywał i tak będą słabo widoczne. Może spróbuję te fałdy rozmoczyć, to zrobią się łagodniejsze.

Dzisiaj zabrałem się za malowanie detali na desce rozdzielczej. Przykleiłem także, silniczek od wycieraczek, zamki do blokowanie przedniej szyby, oraz te chyba odbojniki po zewnętrznej stronie szyby.

W4olq6l.jpg

zdu4y5d.jpg

Pomalowałem też lusterko, amortyzatory oraz radio z głośnikiem.

ZqmFYxf.jpg

Amortyzatory wkleiłem na swoje miejsce.

QYM02ah.jpg

Adams M1A1 napisał:
Fotele ok. Ale w drzwiach te paski-uchwyty do zamykania możesz zeszlifować i dorobić z blaszki ( patrz swoje zdjęcie z UAZ-em z SG.) Pozdrawiam M1A1(HA)

Paski-uchwyty zeszlifowane z każdych drzwi. Dorobiłem je z podobnej szerokości paska blaszki fototrawionej. Jeszcze nie wklejone.

JaMzwZ2.jpg

Kierownica pryśnięta na czarno.

Bht6ifk.jpg

Zderzak pomalowany i zamontowany.

PcZkYV8.jpg

OF2acZb.jpg

Haki także zostały pomalowane.

ulr6aF5.jpg

• Super Moderator

Witam.

W ten weekend udało mi się trochę posiedzieć przy modelu. Nie wiem od czego zacząć. Może od początku.

Jako że prace nad deską rozdzielczą dobiegały końca, trzeba by nałożyć kalki na licznik i wskaźniki. Wszystko poszło sprawnie, kalki ułożyły się praktycznie same, ale co, na liczniku nie ma wskazówki.

Źle to wyglądało. Tylko z czego tu zrobić białą wskazówkę o grubości włosa. No oczywiście z białego włosa.

Z pomocą przyszła mi moja Prima.

ubOIfqo.jpg

Spokojnie "Zieloni ekolodzy", psina nie ucierpiała, włos znalazłem na podłodze.

I oto jak wygląda organiczna wskazówka w moim Uaz'ie.

Dbhv45G.jpg

Następnie, musiałem wykonać przewód "sprężynowy" łączący mikrofon z CB radiem. Przyszło mi na myśl by termicznie ukształtować żyłkę wędkarską o grubości 0,08mm, no i udało się.

Exc2lif.jpg

Po pomalowaniu przewodu przykleiłem go na swoje miejsce. Przykleiłem także, lusterko wsteczne.

MdH0Jaf.jpg

Lewarek zmiany biegów i od przełożeń, a także hamulec ręczny.

GiWdGTC.jpg

Głośnik po przyklejeniu, został podłączony do wzmacniacza przewodem, Cb radio też przykleiłem, a kierownica i fotele na razie na sucho. Co najważniejsze przykleiłem już deskę rozdzielczą z szybą do nadwozia modelu.

v9cZWv9.jpg

Tak to wygląda w całości.

cbeMlmJ.jpg

Układ kierowniczy już kompletny, na zdjęciu jeszcze zielony, ale został już pomalowany.

hkOe525.jpg

Haki holownicze na miejscu.

acYlVcR.jpg

Gumy na odbojnikach pomalowane.

JRFmc1B.jpg

Drzwi, po przyklejeniu deski z szybą, pasują idealnie. Jak i z lewej.

CEBvyxK.jpg

Tak i z prawej.

EgrUowd.jpg

Wykonałem jeszcze wycieraczki gumowe pod nogi, ale jeszcze nie są skończone.

• Super Moderator
Baas ArK napisał:
jawkers napisał:

Przyszło mi na myśl by termicznie ukształtować żyłkę wędkarską o grubości 0,08mm, no i udało się.

Exc2lif.jpg

Mistrzu, zdradź mi jak?

Nie ma problemu. Tylko że dopiero w weekend, postaram się ten proces przedstawić krok po kroku na zdjęciach. Jest to dziecinnie proste.

jawkers napisał:
Baas ArK napisał:
jawkers napisał:

Przyszło mi na myśl by termicznie ukształtować żyłkę wędkarską o grubości 0,08mm, no i udało się.

Exc2lif.jpg

Mistrzu, zdradź mi jak?

Nie ma problemu. Tylko że dopiero w weekend, postaram się ten proces przedstawić krok po kroku na zdjęciach. Jest to dziecinnie proste.

czyli postanowiłeś potrzymać nas w napięciu? dość sługo

Nakręcić żyłkę na coś metalowego i dopowiednio cienkiego, ogrzać np. opalarką tak aby nie stopić i zapewne kształt zostaje

pewnie tak

a i zapomniałem pochwalić - ładny pies

• 2 weeks later...
  • Super Moderator

Witam.

Tomek wam już opisał jak i co z tą żyłką trzeba zrobić, więc ja już nie muszę wam tego zdjęciami zamulać.

Cały dzień coś grzebię przy modelu, a postępów nie widać.

Zrobiłem wysiedziane fotele tylne i oparcia, na nie nałożyłem chusteczkę higieniczną i to pomalowałem podkładem. Następnie ne czarno i efekt widzicie na zdjęciu.

QIlgSqA.jpg

W klapie umieściłem uchwyt z drutu 0,25mm i przykleiłem super glutem.

H4EU8dL.jpg

Od wewnątrz postanowiłem usunąć plastikową imitację podpórki, czy jak kto woli "podtrzymki" maski i dorobić ją z drutu miedzianego. Na razie jest luźno włożona.

3kEYZh1.jpg

Tak wygląda z otwartą klapą.

pbmaVMo.jpg

A tak zamknięta klapa wygląda z uchwytem.

MmicgVJ.jpg

Środek wypędzlowałem sidoluxem. Dam mu 24h i zaczynam dalsze zabiegi z podłogą.

8W3NwJt.jpg

Zrobiłem wycieraczki z papieru, nałożyłem wzorek z pasków taśmy maskującej. Następnie, miałem to pomalować na czarno. Kształt jest ok, ale wzorek już nie.

Czy zna ktoś jakiś patent na gumowe wycieraczki do samochodu

Edw0JfW.jpg

Na dzisiaj tyle.

• Super Moderator

Witam.

Panowie, a jak było we wnętrzu Uaza?

Chodzi mi o to czy podłoga była zakurzona, czy były jakiś zadrapania, rdza, itp.? Czy raczej były zadbane, sprzątane, a zarysowania, zaraz malowane?

Pytam, bo nie wiem jak postąpić ze środkiem.

• Super Moderator

Witam.

Nie będę nudził.

Zaczepy wklejone na kleju CA. Podczas próby, jeden zaczep, po prostu zrobił z pęsety "pi-dzium". I tyle go widziałem, zauważyłem tylko w którą stronę wystrzelił. Zastosowałem chyba przepis "Solo" na szukanie zaginionych części. Założyłem na rurę z odkurzacza, mojej kochanej żony, jedną nogawkę, nawet nie wiem jak się to pisze "rajtuzy, rajtki, rajtek" i tak go znalazłem w pośród zassanych śmieci z dywanu.

GQRMSnb.jpg

j4jRhuS.jpg

Wnętrze otrzymało wash czarny, efekt kurzu z AK, otarcia i lekką rdzę z "suchego pędzla, oraz wash brązowy na gąsienice z AK. Jeszcze może przykurzę jakimś pigmentem.

ATPLIL2.jpg

RLBVDnQ.jpg

86qAx63.jpg

Uchwyty do zamykania drzwi ściąłem i wykonałem nowe z blaszki foto trawionej. Następnie drzwi i klapa zostały pomalowane podkładem.

SD0tGAP.jpg

oChIB7l.jpg

rIX9Lm0.jpg

I jak zawsze, kontrolnie na samochodzie.

vXL230Z.jpg

gqBILLm.jpg

UbeDIyo.jpg

Ktoś wie, czy można gdzieś kupić takie "zaczepy" na plandekę w skali 1:35, lub, jak takie zrobić.

i1hff4f.jpg

Witam.

Panowie, a jak było we wnętrzu Uaza?

Jeżdziłem takim w wojsku . Raczej odrapaniami czy kurzem wewnątrz nikt się nie zajmował chyba że była tzw. panika czyli jakaś kontrola wyższych władz . W Milicji podejrzewam że było tak samo . Ja bym proponował drapać , a szczególnie tył czyli pakę .

• Super Moderator

Witam.

Stelaż część 1.

Nadeszła ta chwila, której się obawiałem. Chcąc nie chcąc, musiałem zacząć robić stelaż, by móc dalej pracować nad modelem.

Wziąłem do głowy waszą radę i spróbuję zrobić swoją plandekę. Ale, żeby zrobić plandekę, trzeba zrobić najpierw stelaż, by to wszystko trzymało się kupy.

Stelaż będzie standardowy, podobny do tego.

M9GMSYH.jpg

Zdjęcie z internetu

No i zacząłem, prostowanie, wyginanie, zaginanie i wiele, wiele przymiarek.

Najgrubsze orurowanie stelaża zrobiłem z drutu miedzianego o fi=0,7mm. Reszta będzie robiona z drutu o fi=0,45mm.

Na zdjęciach widać, że stelaż jest krzywy, ale na żywo nie jest to widoczne.

Efekty można zobaczyć poniżej.

NQxnumI.jpg

nxuFyKr.jpg

zR0JJkX.jpg

fVqD6bo.jpg

WO7Vk9Y.jpg

nZjTAQA.jpg

i9UUjvX.jpg

Niby nic, a psychicznie męczące to było.

Jak połączyć ze sobą cieńsze druty z grubymi? Za pomocą cyny, czy kleju CA?

w zestawie voyager są te zapinki

Jak byś ich nie użył, to może odsprzedasz te zapinki?

Niestety ale będę używał. Możesz spróbować zrobić z kawałka blaszki albo paska taśmy Tamki lub innego plastiku możliwości jest kilka trzeba tylko spróbować która będzie najlepsza.

• Super Moderator
Odpowiedz na pytanie dotyczące łączenia pałąków- może lepiej było robić je z profili plastikowych?

W sytuacji drutu chyba obie metody się sprawdzą

Tyle, że nie posiadam żadnych plastikowych, okrągłych prętów.

Nie wiem, którą metodę wybiorę. Jutro będę intensywnie nad tym myślał, mam na to cały tydzień urlopu.

Niestety ale będę używał. Możesz spróbować zrobić z kawałka blaszki albo paska taśmy Tamki lub innego plastiku możliwości jest kilka trzeba tylko spróbować która będzie najlepsza.

Coś wymyślę.