Baas ArK Napisano 5 Czerwca 2016 Share Napisano 5 Czerwca 2016 Same rozdarcia nawet, nawet. Ale te fałdy na oparciach już nie. "Skóra z plastikowej krowy" raczej się tak nie marszczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Czerwca 2016 Witam. Baas ArK napisał: Same rozdarcia nawet, nawet. Ale te fałdy na oparciach już nie. "Skóra z plastikowej krowy" raczej się tak nie marszczyła. No już trudno, nie będę tego zrywał i tak będą słabo widoczne. Może spróbuję te fałdy rozmoczyć, to zrobią się łagodniejsze. Dzisiaj zabrałem się za malowanie detali na desce rozdzielczej. Przykleiłem także, silniczek od wycieraczek, zamki do blokowanie przedniej szyby, oraz te chyba odbojniki po zewnętrznej stronie szyby. Pomalowałem też lusterko, amortyzatory oraz radio z głośnikiem. Amortyzatory wkleiłem na swoje miejsce. Adams M1A1 napisał: Fotele ok. Ale w drzwiach te paski-uchwyty do zamykania możesz zeszlifować i dorobić z blaszki ( patrz swoje zdjęcie z UAZ-em z SG.) Pozdrawiam M1A1(HA) Paski-uchwyty zeszlifowane z każdych drzwi. Dorobiłem je z podobnej szerokości paska blaszki fototrawionej. Jeszcze nie wklejone. Kierownica pryśnięta na czarno. Zderzak pomalowany i zamontowany. Haki także zostały pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Co to za kolorek oliwkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Czerwca 2016 Co to za kolorek oliwkowy? Witam. Tak, jest to kolor "olive drab flat" z MM. Zapraszam na stronę czwartą. Tam robiłem porównanie kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Bardzo fajnie ci to wychodzi Rzeczywiście te fotele trochę za mocno pomarszczone, ale za to zawartość pod maską wygląda przednie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Lipca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Lipca 2016 Witam. W ten weekend udało mi się trochę posiedzieć przy modelu. Nie wiem od czego zacząć. Może od początku. Jako że prace nad deską rozdzielczą dobiegały końca, trzeba by nałożyć kalki na licznik i wskaźniki. Wszystko poszło sprawnie, kalki ułożyły się praktycznie same, ale co, na liczniku nie ma wskazówki. Źle to wyglądało. Tylko z czego tu zrobić białą wskazówkę o grubości włosa. No oczywiście z białego włosa. Z pomocą przyszła mi moja Prima. Spokojnie "Zieloni ekolodzy", psina nie ucierpiała, włos znalazłem na podłodze. I oto jak wygląda organiczna wskazówka w moim Uaz'ie. Następnie, musiałem wykonać przewód "sprężynowy" łączący mikrofon z CB radiem. Przyszło mi na myśl by termicznie ukształtować żyłkę wędkarską o grubości 0,08mm, no i udało się. Po pomalowaniu przewodu przykleiłem go na swoje miejsce. Przykleiłem także, lusterko wsteczne. Lewarek zmiany biegów i od przełożeń, a także hamulec ręczny. Głośnik po przyklejeniu, został podłączony do wzmacniacza przewodem, Cb radio też przykleiłem, a kierownica i fotele na razie na sucho. Co najważniejsze przykleiłem już deskę rozdzielczą z szybą do nadwozia modelu. Tak to wygląda w całości. Układ kierowniczy już kompletny, na zdjęciu jeszcze zielony, ale został już pomalowany. Haki holownicze na miejscu. Gumy na odbojnikach pomalowane. Drzwi, po przyklejeniu deski z szybą, pasują idealnie. Jak i z lewej. Tak i z prawej. Wykonałem jeszcze wycieraczki gumowe pod nogi, ale jeszcze nie są skończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 3 Lipca 2016 Share Napisano 3 Lipca 2016 jawkers napisał: Przyszło mi na myśl by termicznie ukształtować żyłkę wędkarską o grubości 0,08mm, no i udało się. Mistrzu, zdradź mi jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Lipca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Lipca 2016 Baas ArK napisał: jawkers napisał: Przyszło mi na myśl by termicznie ukształtować żyłkę wędkarską o grubości 0,08mm, no i udało się. Mistrzu, zdradź mi jak? Nie ma problemu. Tylko że dopiero w weekend, postaram się ten proces przedstawić krok po kroku na zdjęciach. Jest to dziecinnie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Sz-czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 jawkers napisał: Baas ArK napisał: jawkers napisał: Przyszło mi na myśl by termicznie ukształtować żyłkę wędkarską o grubości 0,08mm, no i udało się. Mistrzu, zdradź mi jak? Nie ma problemu. Tylko że dopiero w weekend, postaram się ten proces przedstawić krok po kroku na zdjęciach. Jest to dziecinnie proste. czyli postanowiłeś potrzymać nas w napięciu? dość sługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Nakręcić żyłkę na coś metalowego i dopowiednio cienkiego, ogrzać np. opalarką tak aby nie stopić i zapewne kształt zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Nakręcić żyłkę na coś metalowego i dopowiednio cienkiego, ogrzać np. opalarką tak aby nie stopić i zapewne kształt zostaje pewnie tak a i zapomniałem pochwalić - ładny pies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Lipca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Lipca 2016 Witam. Tomek wam już opisał jak i co z tą żyłką trzeba zrobić, więc ja już nie muszę wam tego zdjęciami zamulać. Cały dzień coś grzebię przy modelu, a postępów nie widać. Zrobiłem wysiedziane fotele tylne i oparcia, na nie nałożyłem chusteczkę higieniczną i to pomalowałem podkładem. Następnie ne czarno i efekt widzicie na zdjęciu. W klapie umieściłem uchwyt z drutu 0,25mm i przykleiłem super glutem. Od wewnątrz postanowiłem usunąć plastikową imitację podpórki, czy jak kto woli "podtrzymki" maski i dorobić ją z drutu miedzianego. Na razie jest luźno włożona. Tak wygląda z otwartą klapą. A tak zamknięta klapa wygląda z uchwytem. Środek wypędzlowałem sidoluxem. Dam mu 24h i zaczynam dalsze zabiegi z podłogą. Zrobiłem wycieraczki z papieru, nałożyłem wzorek z pasków taśmy maskującej. Następnie, miałem to pomalować na czarno. Kształt jest ok, ale wzorek już nie. Czy zna ktoś jakiś patent na gumowe wycieraczki do samochodu Na dzisiaj tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Lipca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 17 Lipca 2016 Witam. Panowie, a jak było we wnętrzu Uaza? Chodzi mi o to czy podłoga była zakurzona, czy były jakiś zadrapania, rdza, itp.? Czy raczej były zadbane, sprzątane, a zarysowania, zaraz malowane? Pytam, bo nie wiem jak postąpić ze środkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Lipca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 24 Lipca 2016 Witam. Nie będę nudził. Zaczepy wklejone na kleju CA. Podczas próby, jeden zaczep, po prostu zrobił z pęsety "pi-dzium". I tyle go widziałem, zauważyłem tylko w którą stronę wystrzelił. Zastosowałem chyba przepis "Solo" na szukanie zaginionych części. Założyłem na rurę z odkurzacza, mojej kochanej żony, jedną nogawkę, nawet nie wiem jak się to pisze "rajtuzy, rajtki, rajtek" i tak go znalazłem w pośród zassanych śmieci z dywanu. Wnętrze otrzymało wash czarny, efekt kurzu z AK, otarcia i lekką rdzę z "suchego pędzla, oraz wash brązowy na gąsienice z AK. Jeszcze może przykurzę jakimś pigmentem. Uchwyty do zamykania drzwi ściąłem i wykonałem nowe z blaszki foto trawionej. Następnie drzwi i klapa zostały pomalowane podkładem. I jak zawsze, kontrolnie na samochodzie. Ktoś wie, czy można gdzieś kupić takie "zaczepy" na plandekę w skali 1:35, lub, jak takie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 Witam.Panowie, a jak było we wnętrzu Uaza? Jeżdziłem takim w wojsku . Raczej odrapaniami czy kurzem wewnątrz nikt się nie zajmował chyba że była tzw. panika czyli jakaś kontrola wyższych władz . W Milicji podejrzewam że było tak samo . Ja bym proponował drapać , a szczególnie tył czyli pakę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 Mogłeś wcześniej pomyśleć bo Voyager i chyba ET model robi blaszki do Uaza w zestawie voyager są te zapinki tylko dla samych zapinek trochę bez sensu kupować cały komplet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Lipca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 24 Lipca 2016 Przed klejeniem szukałem w sklepach tych blaszek, lecz nigdzie w Polsce nie były dostępne. Wszędzie były braki w magazynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 Ja zamawialem na Luckymodel jedyny minus to że trzeba kilka dobrych tygodni czekać na realizację jeśli komuś się spieszy to raczej nie polecam. Za to przesyłka jest free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Lipca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Lipca 2016 w zestawie voyager są te zapinki Jak byś ich nie użył, to może odsprzedasz te zapinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Lipca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 31 Lipca 2016 Witam. Stelaż część 1. Nadeszła ta chwila, której się obawiałem. Chcąc nie chcąc, musiałem zacząć robić stelaż, by móc dalej pracować nad modelem. Wziąłem do głowy waszą radę i spróbuję zrobić swoją plandekę. Ale, żeby zrobić plandekę, trzeba zrobić najpierw stelaż, by to wszystko trzymało się kupy. Stelaż będzie standardowy, podobny do tego. Zdjęcie z internetu No i zacząłem, prostowanie, wyginanie, zaginanie i wiele, wiele przymiarek. Najgrubsze orurowanie stelaża zrobiłem z drutu miedzianego o fi=0,7mm. Reszta będzie robiona z drutu o fi=0,45mm. Na zdjęciach widać, że stelaż jest krzywy, ale na żywo nie jest to widoczne. Efekty można zobaczyć poniżej. Niby nic, a psychicznie męczące to było. Jak połączyć ze sobą cieńsze druty z grubymi? Za pomocą cyny, czy kleju CA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Odpowiedz na pytanie dotyczące łączenia pałąków- może lepiej było robić je z profili plastikowych? W sytuacji drutu chyba obie metody się sprawdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 w zestawie voyager są te zapinki Jak byś ich nie użył, to może odsprzedasz te zapinki? Niestety ale będę używał. Możesz spróbować zrobić z kawałka blaszki albo paska taśmy Tamki lub innego plastiku możliwości jest kilka trzeba tylko spróbować która będzie najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Lipca 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 31 Lipca 2016 Odpowiedz na pytanie dotyczące łączenia pałąków- może lepiej było robić je z profili plastikowych?W sytuacji drutu chyba obie metody się sprawdzą Tyle, że nie posiadam żadnych plastikowych, okrągłych prętów. Nie wiem, którą metodę wybiorę. Jutro będę intensywnie nad tym myślał, mam na to cały tydzień urlopu. Niestety ale będę używał. Możesz spróbować zrobić z kawałka blaszki albo paska taśmy Tamki lub innego plastiku możliwości jest kilka trzeba tylko spróbować która będzie najlepsza. Coś wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
troy Napisano 1 Sierpnia 2016 Share Napisano 1 Sierpnia 2016 niezłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi