Skocz do zawartości

F-4J Phantom II "Jolly Rogers" jako "Wilk Morski"Tamiya 1:32

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnimi czasy pielęgnuję w sobie wizję na modele w wersji nie co wysłużonej. Tematem który szczególnie mnie ciągnie są samoloty pokładowe i ukazanie ich w wersji „Wilków morskich” a więc długa broda nie pierwszej świeżości odzież itd.

Odwiedzając kilka wystaw i konkursów modelarskich zauważyłem że jednym ze współczesnych samolotów bojowych bez których nie byłoby wystaw - jest F-4 Phantom II.

Nie dziwi mnie to ponieważ samolot ma wyjątkowo ponad czasową sylwetkę i prezentuje się pięknie w każdej skali i w każdym kamuflażu.

Na wystawach model ten często prezentowany jest w odsłonie "Jolly Rogers"

W zeszłym roku na wystawie modeli lotniczych w Holandii doliczyłem się 11 Phantomów w różnych skalach w tym konkretnym malowaniu.

Zwykle a nawet w większości przypadków model przedstawia nie zbyt zniszczoną wersję i zawsze brakowało mi F-4J "Jolly Rogers" w wersji prezentującej prawdziwego „Wilka morskiego” który mnie osobiście kojarzy się w tym wypadku z mocno wysłużoną maszyną.

Taką wersje postanowiłem zrobić jako podstawa posłużył moim zdaniem jeden z najlepszych modeli w skali 1:32 F-4J Tamki.

Model jest spasowany doskonale i sklejanie go to czysta niczym nie zmącona przyjemność.

Nie licząc uzbrojenia i goleni podwozia model nie wymaga grama szpachli - oczywiście o ile przyłożymy się do czystego i poprawnego sklejenia.

Jedyną częścią modelu która absolutnie odstaje od reszty są kalki - można je opisać krótko - LIPA.

Nie jestem pewny czy Phantom w takiej odsłonie przypadnie wam do gustu ale w końcu to samolot pokładowy więc utyranie go wydaje się być właściwe.

IMGP6920_zpsgajhr4pc.jpgIMGP6924_zps9nttloag.jpgIMGP6913_zpsigw6wlv2.jpgIMGP6899_zpsiilfypdc.jpgIMGP6895_zpstvqrx60m.jpgIMGP6890_zps0uzghi3k.jpgIMGP6886_zpsnywnjcuf.jpgIMGP6882_zpsem9t5v4k.jpg

Kilka fotek dla odmiany na czarnym tle.

IMGP6851_zpsnyfjrfqk.jpgIMGP6846_zpswfzu1sls.jpgIMGP6828_zps7t1blnd9.jpgIMGP6816_zpsrpozersn.jpgIMGP6815_zpsyn8u13je.jpg

Napisano

Tam zwykle są bardzo mocne brązowo zielone wycieki - miałem okazję widzieć to na żywo i tak właśnie starałem się zrobić - choć przyznam że miałem trudność z doborem koloru tym bardziej że dobierałem na tzw. pamięciówkę.

Napisano

Fajny model, nawet ładnie pobrudzony, jednak nie podoba mi się brudzenie w miejscach złamania skrzydeł - nie wygląda to naturalnie. Szczególnie na gwieździe to sięrzuca w oczy.

Ale poza tym bardzo ładne brudzenie i ładny model.

Napisano

Fantomik niczego sobie, dobrze że wybrałeś Jolly Rogers, dla mnie to taki nie wiem czemu symbol malowań zimnej wojny.

Ja również odnoszę wrażenie że to brudzenie w mielcu składania skrzydeł może i pojawiało się w rzeczywistości, ale twoje wygląda nienaturalnie, a jak coś tak wygląda to moim zdaniem lepiej zrezygnować z tego. Poza tym F-4 tamki to jedyny obecnie dostępny model tej maszyny w 1:32

Napisano
Poza tym F-4 tamki to jedyny obecnie dostępny model tej maszyny w 1:32

Jest jeszcze całkiem przyzwoity o ile nie najlepszy aktualnie dostępny w skali 1:32 model współczesnego samolotu bojowego od Revell'a

Napisano

Jak zawsze trzymasz wysoki poziom wykonania, gratuluję pewnie na żywo w takiej skali robi jeszcze większe wrażenie.

Napisano

Serdecznie dziękuję, staram się czynić postępy i z każdym modelem odkrywać kolejne tajniki modelarstwa.

Cieszę się że model podoba się forumowiczom i mam nadzieję że kolejne modele będę równie udane.

Napisano

Widzę ze ostatnio skala32 nie rzadka, aż korci żeby tez coś ulepić tej wielkości - ładnie podobają mi się ślady eksploatacji

• 2 weeks later...
Napisano

Ten model ma prawei 60cm długości? to juz wiem czemu nie maskujesz plasteliną i malujesz od ręki tona plasteliny byłaby ci potrzebna i tasma malarska zamiast tamiya.

Napisano

Oj tak, byłoby sporo maskowania a i ten cały BluTack musiałbym kupić na wagę

Napisano

Ten model to jest miazga. Jeden z najładniejszych jetów jakie widziałem na tym forum! I w przeciwieństwie do kolegów brudzenie mnie przekonuje w 100% za samą efektowność!

Napisano

Tak jak Solo napisał nie podoba mi się brudzenie w miejscu łamania skrzydeł. Chyba najpiękniej wyszlo brudzenie zadka. Piękny jest. Ale:

brudzenie skrzydeł

dziwnie przybrudzona gwiazda na skrzydle

poza tym jak pisałem. Bajka

A tak w ogole to nie wiem czy wiecie ale samoloty pokładowe były myte i to nawet często.

Napisano

Bardzo ładny Phantomek, robi wrażenie. Choć osobiście nie brudziłbym go aż tak bardzo. Malowania samolotów US Navy z tych czasów są super.

Napisano

Dzięki Panowie cieszę się że ogólny odbiór jest pozytywny.