laskonogi Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2016 to może spryskiwacz do szyb? dokładnie taki sam mam pomysł jutro kumpela z roboty podrzuci to przeprowadzę test chusteczki i kalki (choć tu nie wiem jak to nasączyć ona jest zazwyczaj chyba taka jakaś sliska) - jutro kupię to się przekonam plastikowy żagiel owinąć folią spożywczą - powinna się potem dać oderwać od chusteczki. to nie jest problem - chustka z wikolem ślicznie odchodzi od vacum w tak zwanym między czasie, kupiłem dzis batyst i przeprowadziłem test 1 wyciąłem sobie kawałek - zamoczyłem w herbacie 2 nałożyłem na żagiel vacu 3 wielokrotnymi warstwami nakładałem wodę z wikolem / herbatę z wikolem. Pomiędzy każdą warstwą "mikstrury" suszyłem suszarką 4 efekt testu po niżej element trzyma względnie kształt - ale już nie ma tak idealnego odwzorowania brytów ale teraz najgorsze - przy porównaniu z figurkami czy to praiser 1/160 czy też northstar 1/144 słabo to wygląda wniosek - technologia absolutnie do wykorzystania powyżej tak na wyczucie 1/100 ja liczę na wikolowy spray do szyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Wiesz ja się tam na żaglach nie znam, ale drobny splot, cienkość i wogóle delikatność wśród tkanin to chyba najlepszą do tej roboty ma jedwab..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2016 wg pani z pasmanteri i organoleptycznego doświadczenia wydaje mi sei to porównywalne z lekką przewagą w stronę batystu - ale też ze słów ekspedientki wiem ze wszystkoi zależy od tego jak on jest pleciony (grubość) oni mieli akurat to. I szczerze w rękach to jest mega cienkie zwiewne, takie nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Wierzę, jak już mówiłem, dla mnie okręt musi mieć komin i zostawiać za sobą wielgachne kłęby czarnego dymu, inaczej się nie liczy Jedyne szmaty jakie robię to bandery. A je robię albo z husteczki, tyle że nasączanej lakierem w szpraju, albo w mniejszych skalach z folii ameliniowej. w obu wypadkach raczej nie do zastosowania u Ciebie. Myślę że powinieneś kontynuować rozwój techniki natrysku wikolu na husteczkę na kopycie. Możesz go przecież bardzo rozwodnić i walić z jakiejś starej fukawki. Będzie potem sporo mycia i rozbierania, ale będzie lepsza kontrola nad mieszanką i ciśnieniem niż przy spryskiwaczu do kwiatków (choć myślę że i tego warto popróbować). Tyle mojego bredzenia w temacie, siadam i paczam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 2 Grudnia 2016 Share Napisano 2 Grudnia 2016 a biała gęsta damska pończocha - czymś usztywniona aby dała się kształtować - np akrylowym lakierem matowym kilka razy ...? pończocha ma wg mnie najdrobniejszy splot z najcieńszej osiągalnej nici. Gęsta pończocha Pewnie da sie ją pomalować w kolory postarzonego żagla również akrylami lub Szyderczymi olejami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Grudnia 2016 Share Napisano 2 Grudnia 2016 A ja bym radził użyć chusteczki i wikolu. Podglądam dalej - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2016 dzisiaj przekopując pewien sklep dla plastyków trafiłem na cienki papier czerpany a także spotkałem panią "konserwator" która zasugerowała wymianę wikolu na żelatynę ciekawe - muszę spróbować wynikami oczywiście się podzielę - czuje że dziś będzie ciekawa noc ps damska pończocha - którą miałem w ręku ku przerażeniu mej ukochanej - wydaje mi się ciężka do kształtowania ale mam obiecane że coś tam starego sie dla mnie znajdzie do testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 2 Grudnia 2016 Share Napisano 2 Grudnia 2016 Witam Na stronie http://forum.modelsworld.ru jest fajne forum o żaglowcach. Pod tym linkiem http://forum.modelsworld.ru/topic1368start45.html jest dużo na temat wykonywania żagli nie z materiału. Jak dobrze zrozumiałem żagiel został wykonany z folii polimerowej lub czegoś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2016 ooo fajne dzięki panie ze google ma tłumacza bo już nie pamiętam tak płynnie tych rosyjskich literek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2016 no dobra ponieważ temat ciekawy to postanowiłem dokumentować poczynania co by może i komuś się te moje wypociny przydały a wiec 1 ponowiłem próbę z chusteczkami, tym razem podszedłem do tematu po bożemu przygotowałem podłoże, przykleiłem z pomocą taśmy formę vacu a następnie napinając chustkę przybijałem ją do podłoża w ten sposób powstał bardzo obiecujący kształt - udało się nawet poformować fałdy przy szotach przygotowałem sobie narzędzie wraz z miksturą no i z radością psikłem i ... kaszana masakra koszmar nic nie pomaga, pędzel naciąganie etc WNIOSEK: chustki dobre są do żagli 1/350 mam kilka zviezdowych wiec do tego sie nada natomiast powyżej pewnej wielkości absolutnie odradzam... Kontakt z wodą natychmiast je marszczy i wyrównanie jest de facto nie możliwe bez pozostawienia jakiejkolwiek fałdki łykłem dla rozgrzewki i uspokojenia napoju więc, z lekką mniejszą irytacją sięgnąłem po to co dziś zakupiłem, papier czerpany 2 rodzaj różne grubości oraz cienki pergamin papier czerpany okazał sie nie wypałem wolno nasiąka a jak nasiąknie to jakiekolwiek dotknięcie powoduje łuszczenie ... wiec odpada ale za to pergamin to jest to technologia jest trochę odmienna najpierw spryskiwałem kawałek z obu stron, następnie nakładałem na kopyto vacu a potem z pomocą pędzla i takiej o to mikstru jak poniżej maziałem, dobijając szpilki od strony bomu poprzez róg szotowy a potem wzdłuż i wyszło całkiem całkiem wikol + herbata grot jest do zrobienia ponownie ale poczekam jak to wyschnie aby obejrzeć dokładnie jak to to sie ma pzdr do następnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 2 Grudnia 2016 Share Napisano 2 Grudnia 2016 + 10 pkt za wytrwałość ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2016 wytrwałość aż sam się dziwie no ale na koniec nie wytrzymałem, a że pergamin szybko schnie to wyciołem grota i okazało sie że nie jest źle będzie do malowania jeszcze i jakiegoś usztywnienia ale może i on by się nadał ? bezan potraktowałem jeszszcze werniksem akrylowym - rzeczona wczesniej pani konserwator mi także to zaleciła no nie byłbym soboą jak bym nie dał gali żaglowej od lewej pergamin, chustka, batyst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 Pergamin wyszedł super Tylko te plamy po herbacie nie teges, ale rozumiem, że to prototyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 Chusteczka najsłabiej. A z tej odległości ten batyst źle nie wygląda więc widać że jest dobrym materiałem na żagle. Pergamin zdecydowanie jest w tym przypadku najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 ŁOŁ !!! ten ostatni żagiel jest genialny !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 wygląda świetnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 No całkiem, całkiem dobrze było by zniwelować ten nadmiar marszczeń. Zwróć uwagę na poniższe zdjęcie: Na tych platikowych formach żagiel jest jakby "nałożony na kule". W rzczywistości powinieneć obciąć nieco boki, tego co nakładasz. Nateriał żagla się napinał, a nie rozciągał. Wtedy pozbędziesz się marszczeń i będziesz miał efekt na ja zdjęciu wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 3 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2016 oj jaki odzew, dziękuje ! a więc ale rozumiem, że to prototyp absolutnie tak - wytyczenie ścieżki sie odbyło, choć oczywiście pytanie ile jeszcze musi powstać aby było ok z tej odległości ten batyst źle nie wygląda więc widać że jest dobrym materiałem na żagle z tej odległosci to tak ale już z bliska to mi sie nie odzownie kojarzy z opaską uciskową ... ale to wynik nakładania wikolu Wtedy pozbędziesz się marszczeń i będziesz miał efekt na ja zdjęciu wyżej generalnie się zgadzam czyli marszczeń za dużo ale, przykład zdjęciowy to współczesny jaht którego żagle są całkowicie inaczej szyte i trymowane niż te z czasów mojego czy twego obecnie budowanego plywadla tak wiec marszczenia przy szotach (a de facto kształ sciągania materiału w 1 miejsce ) muszą być, także współcześnie przy pewnych kursach na foku /kliwrach takie marszczenia idące w stronę rogu szotowego także występują wygląda świetnie ! wygląda świetnie dzięki, myślę iż materiał już mam i po pierwszych podobnie euforycznych odczuciach przyszły inne ... co z brytami... to jednak wyglada jak papier ... wiec obecnie siedzę w googlach z hasłem - rysowanie / wycinanie brytów żagla chcę spróbować skonstruować te żagle nie z 1 kawałka pergaminu ale z kilku brytów łącząc je tą samą technologią - liczę iż wówczas żagiel uzyska więcej 3d ktoś może ma jakie linki ciekawe albo przemyślenia jak to wyszkicować sensownie. No bo bryty muszą być wycinane wygięte aby w ostatecznym rozrachunku dać zagięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 3 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2016 no dobra no to kolejna garśc info z pola walki a więc początkowo szukałem, główkowałem rozrysowywałem i d.. jakoś nie umiałem tego zrobic na kartce wiec postanowiłem przejść do czynu pociłem pergamin na paski, przeprasowałem z parą co by złapał wilgoci i przystąpiłem do nakładania "brytów" na kopyto, dodałem także na koniec paski pergaminu imitujące przeszycia. Na razie lik górny oraz pod reflinki - boczne kawałki będą wypadkową docinki wydaje mi się iż wreszcie trafiłem na to czego szukałem, choć ten egzemplarz jest tylko prototypem to wyznacza słuszny trynd tak wiem jest to cholerne pofałdowanie ale 1 nie takie duże jak na zdjęciu bo tu cień pada 2 wnioskując z poprzedniego prototypu to może da się po wyschnięciu zniwelować wnioski na przyszłość 1 nie używać ołówka - dupnie to wygląda a wszak dzięki takiej konstrukcji - bryty - przeszycia będzie widać ? co sądzicie 2 wyznaczyć sobie pola zachodzenia na siebie brytów 3 popracować nad krzywiznami poszczególnych brytów co by sie to ładniej nakładało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2016 wyschło jest sukces 3 wnioski z poprzedniego postu aktualne, ale osiągnięty efekt uważam za bardzo dobry - co sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 4 Grudnia 2016 Share Napisano 4 Grudnia 2016 Co raz to piękniejsze Wracając do mojego wczesniejszego postu, bo nie do końca chyba wyjasniłem o co mi chodzi. Chodzi mi o wytłoczkę żagli. W twoim modelu wszystkie żagle są tłoczone na formacie A4. Trzebe je sobie powycinać i zamontować (w domyśle producenta). Jeśli na tak wytłoczony żagiel położysz prostokątną kartkę i będziesz chiał aby wszystkie rogi kartki przylegały do spodu wytłoczki (jak to robisz do tej pory), nie ma siły, będziesz miał nadmiar materiały który będzie się nakładał i robił marszczenia (kartka się nie naciągnie). Gdybyś na wytłoczkę położył już w miarę docelowo przycięty papier (przyszły żagiel) to powinien się ułożyć w miare naturalnie. Nie będziesz miał nadmiaru materiału który będzie się nakładał na siebie. Twoje żagle też powinny być bardziej wycięte. W moim modelu Revell dał żagle jako osobne tłoczone elementy. Zauważ, że żagiel jest odkszatłcony a nie naciągnięty jak guma na kulkę Mam nadzieję, że dobrze wytłumacyzłęm o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2016 Tu jest właśnie klu programu:) prezentowany ostatnio serii prototypów bylklejony z prostych kawałków, bo ni jak nie umiem oblicz - wytypować krzywizn na sucho. Mając teraz ten zagiel zbierając z niego wzór powinno pójść łatwiej Jacocapone - masz rację dot przecięcia musi być bardziej zacięte - wyciete Próbuje dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 4 Grudnia 2016 Share Napisano 4 Grudnia 2016 Tak jeszcze w ramach uzupełnienia Krótka mechanika: żagiel jest trójkątem, którego zielony bok jest stały. W zależności jak jest przesuwany wierzchołek trójkąta po żółtej lini, tak tworzą się niebieskie krzywizny (oczywiście jeśli wieje wiatr). Eksperymenatlnie można zaobserwować te krzywizny robią trójktąny żagiel z woreczka śniadaniowego według powyższego opisu Jest on wystarczająco elastyczny i delikatny. Ewentualne marszczenia też powinny być wtedy widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2016 no dobra no to mamy chyba 1 wersje produkcyjną muszę popracować jeszcze nad krzwiznami, ale jak dojdzie szot to i całość ładnie zapracuje do dodania jeszcze linki jako liki, reflinki, no i przymocowanie całości do reji.. o jezu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Wydaje mi się, że ten żagiel jest za bardzo "przeźroczysty". Czy bryty nie są przypadkiem za szerokie? Wg. mnie wszystkie krawędzie żagla (tzw. liki) powinny być wzmocnione bantami. Ty masz wzmocniony tylko lik górny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi