Marudek Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Witam w kolejnej relacji z budowy modelu Aichi E13A1 Jake. Tym razem poprzeczkę stawiam jeszcze wyżej, ponieważ model z założenia ma byc częściowo pozbawiony poszycia. Sporo myślałem nad tym, które części modelu ogołocić tak by pokazać ciekawą konstrukcję wewnętrzną i jednocześnie zapewnić stabilność osłabionym elementom modelu. Ostatecznie planuję zrobić to tak jak na rysunku niżej. Zdjęte będą te części poszycia, które zaznaczyłem na czerwono. Wszystkich chętnych zapraszam do kibicowania i zaglądania do tego tematu, bo z tego co się orientuję jeszcze nikt nie podjął się wyzwania odarcia z poszycia modelu tej wielkości (poprawcie mnie jeśli się mylę - chętnie oblookam). Ponadto w tym modelu postaram się skorzystać z cennych uwag (w szczególności dotyczących malowania), których udzieliliście mi podczas budowy "zamkniętego" Jake'a. A wczoraj zabrałem się już za wycinanie pierwszych części kadłuba. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Nie lepiej było otworzyć kadłub tylko z jednej strony Marudku? Będziesz miał widok przelotowy. Nie wiem czy to będzie dobrze czy źle. Elementy ożebrowania z blaszki? Kibicuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 Właśnie o ten widok "przelotowy" mi chodziło, żeby chociaż pod światło było widać że tam w środku coś jest. Wszystkie żebra planuję wykonać z plasterków modelu, a podłużnice - to jeszcze zobaczę. Zastanawiam się tylko czy ogon zostawić, czy też podręczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Kibicuję, podpatruję i marzę abym kiedyś też tak umiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Witaj milczący kolego, Cieszę się, że moje modelarstwo tak Ci się podoba. Tylko proszę nie marudź o tym, że tak nie potrafisz. To co robisz w swoim warsztacie nie różni się od tego co tu pokazuję. Liczę na Twój doping i postępy w budowie airlinera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Zapowiada się kolejna ostra jazda z Jake w roi głównej. Zasiadam, przyglądam się i kibicuję Pewnie widziałeś: http://aleutianplanes.com/E13A_green.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Marca 2016 Autor Share Napisano 15 Marca 2016 Nie tenzan, tego też wcześniej nie widziałem. Te foty mogą się przydać w budowie Twojego modelu, tylko uważaj - kolo odwrotnie wkleił siedzenie strzelca (siedział przodem do kierunku lotu, a przed walką składał siedzenie trochę podobnie jak w korytarzach wagonów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 Statecznik poziomy zrób taż odarty z poszycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Marca 2016 Autor Share Napisano 15 Marca 2016 Dzięki mig za podpowiedź . Zastanawiałem się, czy ażur szkieletu utrzyma żywiczny ogon. Zdjęcie poszycia choćby tylko ze spodu statecznika znacznie odciąży ogon. Zresztą dziś mam w planach wydrążyć w środku kadłub pod statecznikiem, żeby zredukować jego masę i nadać większego realizmu szkieletowi (w wydrążonej części będzie widać "korzeń" statecznika pionowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Witam, Prace nad „ażurowym” Dżejkiem trwają. Przy wykonywaniu koronkowej roboty bardzo przydatne są moje nowe narzędzia. Przyrżnia firmy JLC jest moim zdaniem warta każdej ceny i bez Marudzenia zapłaciłem ile chcieli. Dzięki niej mogę bardzo precyzyjnie pociąć na plasterki kadłub i pływak. A tak wyglądał model po wycięciu wręg (szczerze mówiąc ta zabawa tak mi się spodobała, że wyciąłem więcej plasterków niż potrzeba. Dopiero jak sprawdziłem ile wręg było od końca kabiny do początku ogona – wybrałem co drugą, żeby ilość wręg się zgadzała z oryginałem). Następnie wybrałem z plasterków miąższ i mam gotowe do użycia wręgi. Następnie wybrałem frezami wnętrze kadłuba w części ogonowej i wkleiłem belkę statecznika pionowego. Na tym zdjęciu widać prawie wszystkie części potrzebne do zrobienia szkieletu kadłuba. Brakuje tylko osłoniętej części grzbietu i brzucha oraz wręg w przedziale kabiny. Początkowo planowałem wykonać grzbiet i brzuch z vacu formowanej folii, ale zacząłem się obawiać, czy takie części udźwigną ogon. Alternatywą będzie wykonanie tych części z blaszki mosiężnej 0,1 mm. Ale najpierw spróbuję z folią, bo ten ogon prawie nic nie waży, a zgodnie z radą miga oskubię też statecznik poziomy . Podłużnice to spłaszczony drut miedziany (pojedyncza nitka z wiązki wyprasowana Grubą Berthą). Tak wyglądają moje podłużnice z bliska. A teraz przedstawiam Wam Grubą Berthę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Taki ładny model zrobić i zepsuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Ależ fajne narzędzia! Też chcę takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Hej Panowie, Mikele model otwartego Dżejka przegrał z innymi fajnymi modelami. No to jak sędzie ni libją otwartego to może polibją odartego milczący przed momentem pokazywałem majstrowi od którego mam tą maszynkę do rolowania efekty jej pracy. Powiedział, że jakby miał więcej takich zamówień to zrobiłby to trochę lżejsze i w hurcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Trudno tu o komentarz. Działaj a ja będę podziwiał :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 milczący przed momentem pokazywałem majstrowi od którego mam tą maszynkę do rolowania efekty jej pracy. Powiedział, że jakby miał więcej takich zamówień to zrobiłby to trochę lżejsze i w hurcie. Czyli to jednak egzemplarz robiony specjalnie dla Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Dzięki Andrzej_LK że tu zaglądasz - liczyłem na Twój doping. Tak milczący, Gruba Bertha była robiona na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Zasiadam i patrzę, bo będzie co oglądać. Już poprzednik zrobił na mnie wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Hej net_sailor mam nadzieję, że nie zawiodę oczekiwań . Jeszcze nigdy czegoś takiego nie robiłem (zresztą chyba nikt jeszcze nie robił tak małego cutaway'a). Zobaczymy jak robota pójdzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Tak zupełnie gołych to nie kojarzę, ale coś podobnego już się zdarzało widywać. Przykład pierwszy z brzegu: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=101359 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Extra! Dzięki za linka - właśnie czegoś takiego szukałem (może z deczko bardziej oskubanego). Wpisywałem w Google różne kombinacje haseł, ale jak już to w tej skali wyrzucało mi oskubane airlinery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Jak patrzę na ten warsztat to muszę wziąć coś na uspokojenie Co do poprzedniego "Jake", w Bytomiu wyglądał super. Oglądałem dłuższy czas: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Wow - sam nie mam takiej foty. Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Szkoda, że nie mam mikro umiejętności bo chętnie bym takie coś sklecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 Hej skikut87 jeszcze wszystko przed Tobą Ostatnio nie wiele udało mi się popracować nad modelem, ale jakieś postępy widać. Na początku zająłem się grzbietem kadłuba. Wytermoformowałem go z folii PVC. Następnie, w tak przygotowanym blistrze wyciąłem otwór kabiny. Płatek już wcześniej wydawał mi się bardzo wiotki i obawiałem się, czy utrzyma on ciężar ogona. Jednak po wklejeniu miedzianych podłużnic, grzbiet znacznie się usztywnił. Zadowolony z tego efektu postanowiłem zrezygnować z wklejania części poszycia na brzuchu kadłuba. Potem sprasowanej miedzi użyłem do wykonania imitacji żeber w części kabinowej. Następnie dokleiłem grzbiet i w części ogonowej wkleiłem wycięte wcześniej żebra. Jedno z żeber jest źle wklejone, ale poprawię je przed montażem podłużnic. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Mam pytanie, zupełnie nie złośliwe - po prostu mnie to ciekawi, bo nie znam tej konstrukcji. Czy to zdjęte poszycie można było w ten sposób odjąć w rzeczywistości (było demontowalne?), czy to raczej taki przekrój teoretyczny? Tak czy inaczej, robota nadal robi piorunujące wrażenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi