micmal Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 Patrzę dalej z wielkim zaciekawieniem na zmagania z IS-em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 Normajnie fajowo się robi. Ja ten etap uwielbiam i zawsze (z czasem pewnie mi minie) obawiam się spieprzenia malowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, po dłuższej przerwie, chciałbym uaktualnić niniejszy warsztat. Najpierw jednak dziękuję za dobre słowa: micmal napisał: Patrzę dalej z wielkim zaciekawieniem na zmagania z IS-em cooper69 napisał: Normajnie fajowo się robi. Ja ten etap uwielbiam i zawsze (z czasem pewnie mi minie) obawiam się spieprzenia malowaniem... Wiele razy pomagały w trudnych momentach walki z materią . Stan na dziś - IS-2 gotowy na położenie podkładu ( przypomniałem sobie teraz, że z 2-3 małe spawy trzeba jeszcze zrobić ). Proszę o wyrozumiałość, jeśli chodzi o zapasowe gąski na froncie oraz o układ jezdny - koła i gęsi są złożone "na sucho" tylko do zdjęć. Długość gąsienic i zwisy, wyreguluję po malowaniu. Ktoś tu kiedyś napisał, że radziecka pancerka wiele wybacza, tak więc mam nadzieję, że będzie mi sporo wybaczone . Proszę o uwagi, jeśli dam radę, to postaram się jeszcze coś poprawić przed podkładem. Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 Fantastyczne modelarstwo. Super faktury, spawy i ciecia palnikiem !!! robię takiego w 72 ,-)) I patrząc na twojego, to chyba zaraz wezmę się za mojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 Nie jestem specjalistą od ISów, sprawdzałeś napięcie gąsienicy na zdjęciach? Wygląda na okropnie niskie, ja bym napiął gąsienicę bardziej - taka luźna mocno niszczy układ jezdny i narażona jest na zerwanie i spadanie. Ale oczywiście odniósł bym się do zdjęć. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 Nie jestem specjalistą od ISów, sprawdzałeś napięcie gąsienicy na zdjęciach? Wygląda na okropnie niskie, ja bym napiął gąsienicę bardziej - taka luźna mocno niszczy układ jezdny i narażona jest na zerwanie i spadanie. Ale oczywiście odniósł bym się do zdjęć. Pozdrawiam Krzysiek No właśnie ISy "słynęły" z takich "luźnych kapci", więc wszystko jest jak najbardziej cacy. Super faktura odlewu, spawy i takie tam. Przy tak wykonanym modelu malowanie to kolejne wyzwanie. bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) spiton napisał: Fantastyczne modelarstwo. Super faktury, spawy i ciecia palnikiem !!! robię takiego w 72 ,-)) I patrząc na twojego, to chyba zaraz wezmę się za mojego. Dziękuję, cieszę się, że moja dłubanina podoba się . Dla mnie skala 72 to zbyt duże wyzwanie, ale chętnie podpatruję co Koledzy tu prezentują - dawaj warsztat swojego Józefa . wielkamucha napisał: krzy65siek napisał: Nie jestem specjalistą od ISów, sprawdzałeś napięcie gąsienicy na zdjęciach? Wygląda na okropnie niskie, ja bym napiął gąsienicę bardziej - taka luźna mocno niszczy układ jezdny i narażona jest na zerwanie i spadanie. Ale oczywiście odniósł bym się do zdjęć. Pozdrawiam Krzysiek No właśnie ISy "słynęły" z takich "luźnych kapci", więc wszystko jest jak najbardziej cacy. Super faktura odlewu, spawy i takie tam. Przy tak wykonanym modelu malowanie to kolejne wyzwanie. bzzz-bzzz Bardzo dziękuję za opinię i wyjaśnienie kwestii gąsienic . 100% racji, że z malowaniem modelu z tyloma drobnymi detalami to będzie niezła jazda . Już przy zakładaniu gąsienic nawalczyłem się okrutnie ( coś odpadło, coś się wygięło ) - ale w sumie, to mój pierwszy model z tyloma blaszkami i frycowe trzeba zapłacić . Kolego krzy65siek, masz rację, że zbyt luźna gąsienica, to "samo zło". Dlatego troszkę więcej opiszę, dlaczego gąsienice teraz wyglądają, jak wyglądają. Tak jak napisałem we wstępie przed zamieszczonymi zdjęciami, są one założone tylko "roboczo". Specjalnie dałem dłuższe, ponieważ: - łatwiej mi zdjąć niż dołożyć ogniwko; - po pomalowaniu podkładem oraz farbkami grubość kół, gąsienic się zwiększy i wtedy będę regulował zwisy; - prawa gąsienica musi mieć większy zwis, ponieważ w trakcji nie ma ostatniego koła jezdnego, które wpływało na naciąg gąsienicy. Przy budowie tego tanka przejrzałem dziesiątki, jak nie setki zdjęć , tu załączę pierwsze z brzegu, naszego bohatera oraz inny wóz: Oczywiście, zdarzały się i takie przypadki: Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Każesz długo czekać na aktualizację. IS wygląda świetnie. Skąd masz ten reflektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2018 Każesz długo czekać na aktualizację. IS wygląda świetnie. Skąd masz ten reflektor? Dzięki Krzysztof, cieszę się, że tank się podoba . Niestety, warsztat się przeciągnął ponieważ miałem przerwy, a jak już mogłem coś podziałać to max. 2-3 godziny z rozłożeniem i złożeniem całego majdanu warsztatowego... A reflektor zrobiłem z puszki po wiadomo czym . Wypolerowałem aluminium papierem ściernym, potem pastą polerską ( akurat miałem po ręką do lakieru samochodowego ). Później dziurkaczem wyciąłem kółko i kulką stalową na "kopytku" z Milliputa wytłoczyłem półkulę. Żarówkę zrobiłem z kulki od wkładu długopisowego i przykleiłem Sidoluxem Teraz kombinuję jak zrobić szkło ( mam kilka pomysłow, zobaczymy co z tego wyjdzie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Swietna robota lubie takie przerobki niby male cus a nadaje charakteru. Ten reflektor bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2018 Swietna robota lubie takie przerobki niby male cus a nadaje charakteru. Ten reflektor bomba Dziękuję. Powiem szczerze, że żadna część modelu Zvezdy nie uniknęła mojej przeróbki lub wymiany, a wiele musiałem wręcz dorobić bo ich nie było w zestawie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 A ja myślałem że gotowca skądś dorwałeś. Dobra robota. Ja u siebie reflektor zalewamy Vallejo Still Water, ale to by też ba drogi zrobić i przetestować na boku. Ludziska też z opakowań na tabletki wycinają. Na pewno coś mądrego wymyślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 super ! Też takiego mam ! Reflektor świetny ! Moja uwaga tylko taka, że chyba zbyt cienkie druciki na poręczach (uchwytach dla piechoty na wieży. To był kawał pręta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 A ja myślałem że gotowca skądś dorwałeś. Dobra robota. Ja u siebie reflektor zalewamy Vallejo Still Water, ale to by też ba drogi zrobić i przetestować na boku. Ludziska też z opakowań na tabletki wycinają.Na pewno coś mądrego wymyślisz. Do robienia odblasków i luster zastanawiam się też nad pisakiem Mołotowa. A szkiełko popróbuję z folii do blindowania lub do drukowania laserówkami. super ! Też takiego mam ! Reflektor świetny ! Moja uwaga tylko taka, że chyba zbyt cienkie druciki na poręczach (uchwytach dla piechoty na wieży. To był kawał pręta. Dzięki . Specjalnie dałem cieńszy drut, ponieważ na poręcze pójdzie jeszcze podkład i kilka warstw pędzelkowania farbą - powinno być OK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, IS dostał podkład, kilka zdjęć na etapie "all in gray" Siatki udało się zrobić ruchome : Starałem się oszczędnie zapodawać podkład, ale widzę, że na tyle wieży trzeba "wyciąć" zalane ślady cięcia - zdjęcia są bezlitosne ... Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Rewelacyjnie się prezentuje w szarym kolorze. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 robi wrażenie !! wszystkie te detale brutalnej obróbki odlewów robią robotę !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Fajny - bardzo fajny - prawdziwy IS Bardzo lubię tę maszynę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Fajny smartkit- wygląda jak dragon z pudła. Tylko te detale dłubane zdradzają, że ktoś tu coś majstrował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 1 Lutego 2018 Autor Share Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Dziękuję Koledzy za dobre słowa, cieszę się, że tank się podoba . enten napisał: Fajny smartkit- wygląda jak dragon z pudła. Tylko te detale dłubane zdradzają, że ktoś tu coś majstrował... Dokładnie, zrobiłem sobie smartkit'a ( niestety, jakość mojego dłubania jest raz lepsza, raz gorsza ) . A na serio, to Dragon chyba tej wersji nie robi. Trumpek wydał ten model ( z ceną to przesadzili wg mnie), ale troszkę trzeba go poprawić. Tamkę sporo poprawić, ale oczywiście nie tyle co moją "kochaną" Gwiazdkę . Ok, teraz etap, którego się obawiam, czyli malowanie i zrobienie stali z platiku . Chciałbym zmalować coś w ten deseń: Czy ten odcień pasuje do kwietnia 1945 roku i naszego bohatera?. Proszę o Wasze opinie i uwagi . Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 Jaki kolor nie wybierzesz, będzie ok: Też tak uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 2 Lutego 2018 Autor Share Napisano 2 Lutego 2018 Hi, hi . Jak zobaczyłem zdjęcie Spottera, zacząłem szukać tego drugiego, na szczęście wstawił je Krzysztof . Dzięki za pomoc, pewnie coś wybiorę . Muszę się tylko zebrać i zacząć, brrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Lutego 2018 Share Napisano 3 Lutego 2018 Powiem Ci teraz bardziej serio, że ten kolor to mi pasuje na Tamiya XF-65 Field Grey a może i trochę jak XF-22 RLM Grey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Maluj Jarku, maluj, bom niezmiernie ciekaw jak ci kolor wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi